U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Wettelijke controles radiologie tandheelkunde

Indien u als tandarts werkt met RX-toestellen, bent u wettelijk verplicht om minstens jaarlijks de fysische controle en 3-jaarlijks de stralingsfysica controle te laten uitvoeren. Ook indien u nieuwe toestellen heeft aangekocht, moet er eerst een expert langskomen om deze twee controles uit te voeren.

De wetgeving hierover werd onlangs gewijzigd en de wetgever (FANC) vraagt meer dan voordien. Onze experten bij Vinçotte Controlatom zullen er voor zorgen dat u met alles in orde bent.

Wij kunnen daarenboven deze 2 wettelijke controles samen uitvoeren, zodat u zich hierover geen zorgen meer moet maken. Hierdoor is uw installatie ook minder lang onbeschikbaar en moet u maar één bezoek laten vastleggen.

Jaarlijkse fysische controle

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige fysische controle. Onze deskundige controleert onder andere de afbakening van de gecontroleerde zones, doet metingen om de stralingsdosis te verifiëren en kijkt de veiligheidsmaatregelen van uw installaties na. Daarnaast houdt hij ook toezicht op administratieve aspecten als erkenningen, vergunningen en procedures en geeft hij advies en goedkeuring over nieuwe praktijken. Indien u een dosismeter draagt, bepaalt onze erkende deskundige mee de dosis op basis van de dosimetriegegevens en houdt toezicht op de operationele en wettelijke dosislimieten.

Vanaf 1 januari 2019 zijn een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing (Koninklijk Besluit van 6 december 2018). Dit KB heeft een impact op de fysische controle. Inrichtingen van klasse III, zoals een tandartspraktijk, hadden tot 31/12/2020 de tijd om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper ARBIS aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving. Volgende stappen moeten in orde zijn:

  • Vastleggen van de organisatie van uw toekomstige interne dienst voor fysische controle
  • Aanpassen van uw incidentprocedure
  • Vinçotte Controlatom stuurt dagelijks alle inventaris gegevens automatisch door naar FANC. Maar indien u niet gebruik maakt van onze dienst als erkende instelling fysische controle, dient u uw erkende instelling de nodige gegevens te bezorgen voor het doorsturen van de fysieke inventaris

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing.

(drie) jaarlijkse controle stralingsfysica

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige medische stralingsfysica. Onze erkende deskundige in medische stralingsfysica voert een kwaliteitscontrole uit volgens de geldende criteria, waarbij de belangrijkste criteria voor de stralingsbescherming van de patiënt worden nagekeken.

Op 1 maart 2020 verscheen een nieuw KB. Hierin werd onderandere de periodiciteit van de controle stralingsfysica formeel vastgelegd voor eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie toestellen. Hiervoor bestonden in het verleden wel al afspraken met het FANC maar nu staat dit dus officieel in de wetgeving.

De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden gecontroleerd.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper Medische blootstellingen aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving.

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak ?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jun 01

De klimaatverandering en de stijgende uitstoot van broeikasgassen is één van de grootste uitdagingen die onze maatschappij te wachten staat. Er zijn vele manieren waarop je als bedrijf je steentje kan bijdragen. Met deze whitepaper willen we dieper ingaan op één van deze manieren: hoe uw wagenpark CO2 Neutraal maken.

Meer lezen
apr 21

Van digitale jobevents tot een volledig digitale sollicitatieprocedure. Vinçotte HR is stilaan volledig digitaal getransformeerd.

Niet alleen onze dienstverlening en klantencontacten, maar ook onze sollicitatieprocedure evolueerde van gedeeltelijk digitaal naar 100 % van op afstand. Hoe verloopt solliciteren bij ons nu concreet? We leggen het hier haarfijn uit!

Meer lezen
jan 18

Met kantoren in 9 landen, 3300 medewerkers, 1700 vrachtwagens en meer dan 3400 opleggers, is Jost Group beslist een internationale referentie op logistiek gebied.

Doordat er veel internationaal verkeer via zijn vestigingen passeert, behoort het bedrijf tot een sector met een verhoogd COVID-19-risico. Daarom bestudeert de logistieke onderneming al sinds maart hoe ze het risico op besmettingen kan aanpakken en verminderen.

Meer lezen
dec 07

Serie-ondernemer en docent digitale transformatie helpt grootste inspectiebedrijf van België te digitaliseren

Meer lezen
nov 26

Met gepaste trots kondigt Vinçotte de winst aan van de titel ‘Trends Digital Pioneer 2020’ in de categorie Customer Happiness. Deze prestigieuze prijs beloont Digi-Tags, onze QR code tagging oplossing voor beter asset management.

Meer lezen
nov 25

Vinçotte bestaat binnenkort 150 jaar. Doorheen onze lange geschiedenis sinds 1872 hebben we onszelf regelmatig opnieuw moeten uitvinden. We zijn gestart naar aanleiding van ontploffende stoomketels, toen één van de grootste problemen van de eerste industriële revolutie. Er was nood aan meer veiligheid en controle. Vinçotte bood hiervoor de oplossing. Toen in 1890 de elektriciteit werd uitgevonden en meer en meer werd gebruikt in het bedrijfsleven paste Vinçotte zich vlot aan deze verandering aan. Innoveren zat ons toen al in het bloed en dat is doorheen de jaren niet veranderd.

Meer lezen
nov 23

Omwille van de 2e Corona golf heeft Controlatom alle klassikale open opleidingen in 2020 geannuleerd. Om iedereen die zich reeds had ingeschreven en ook personen die zich nog willen inschrijven een alternatief te geven, hebben wij voor ons volledige aanbod een digitaal alternatief ontwikkeld.

Meer lezen
nov 13

Vinçotte is de expert op vlak van brandbeveiliging gaande van advies bij het ontwerp van brandveilige gebouwen en installaties tot audits, controles, risicoanalyses en preventieadvies.

Meer lezen
nov 05

Naar aanleiding van de recente richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) hebben we een nieuw actieplan opgesteld over hoe we momenteel verder werken. U kan dit "coronaplan v4" hieronder downloaden.

Meer lezen
okt 08

Vinçotte pleit voor preventieve inspectie van het HVAC-systeem om personeel terug te laten keren naar de werkvloer in de meest veilige omstandigheden

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven