U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Wettelijke controles radiologie tandheelkunde

Indien u als tandarts werkt met RX-toestellen, bent u wettelijk verplicht om minstens jaarlijks de fysische controle en 3-jaarlijks de stralingsfysica controle te laten uitvoeren. Ook indien u nieuwe toestellen heeft aangekocht, moet er eerst een expert langskomen om deze twee controles uit te voeren.

De wetgeving hierover werd onlangs gewijzigd en de wetgever (FANC) vraagt meer dan voordien. Onze experten bij Vinçotte Controlatom zullen er voor zorgen dat u met alles in orde bent.

Wij kunnen daarenboven deze 2 wettelijke controles samen uitvoeren, zodat u zich hierover geen zorgen meer moet maken. Hierdoor is uw installatie ook minder lang onbeschikbaar en moet u maar één bezoek laten vastleggen.

Jaarlijkse fysische controle

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige fysische controle. Onze deskundige controleert onder andere de afbakening van de gecontroleerde zones, doet metingen om de stralingsdosis te verifiëren en kijkt de veiligheidsmaatregelen van uw installaties na. Daarnaast houdt hij ook toezicht op administratieve aspecten als erkenningen, vergunningen en procedures en geeft hij advies en goedkeuring over nieuwe praktijken. Indien u een dosismeter draagt, bepaalt onze erkende deskundige mee de dosis op basis van de dosimetriegegevens en houdt toezicht op de operationele en wettelijke dosislimieten.

Vanaf 1 januari 2019 zijn een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing (Koninklijk Besluit van 6 december 2018). Dit KB heeft een impact op de fysische controle. Inrichtingen van klasse III, zoals een tandartspraktijk, hadden tot 31/12/2020 de tijd om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper ARBIS aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving. Volgende stappen moeten in orde zijn:

  • Vastleggen van de organisatie van uw toekomstige interne dienst voor fysische controle
  • Aanpassen van uw incidentprocedure
  • Vinçotte Controlatom stuurt dagelijks alle inventaris gegevens automatisch door naar FANC. Maar indien u niet gebruik maakt van onze dienst als erkende instelling fysische controle, dient u uw erkende instelling de nodige gegevens te bezorgen voor het doorsturen van de fysieke inventaris

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing.

(drie) jaarlijkse controle stralingsfysica

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige medische stralingsfysica. Onze erkende deskundige in medische stralingsfysica voert een kwaliteitscontrole uit volgens de geldende criteria, waarbij de belangrijkste criteria voor de stralingsbescherming van de patiënt worden nagekeken.

Op 1 maart 2020 verscheen een nieuw KB. Hierin werd onderandere de periodiciteit van de controle stralingsfysica formeel vastgelegd voor eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie toestellen. Hiervoor bestonden in het verleden wel al afspraken met het FANC maar nu staat dit dus officieel in de wetgeving.

De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden gecontroleerd.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper Medische blootstellingen aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving.

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jun06

Vinçotte Connect is ons gloednieuwe B2B-klantenportaal dat u toegang geeft tot al onze producten en diensten op één handige plaats.

Meer lezen
jun03

Vinçotte, lid van de Kiwa Groep, breidt haar dienstenportfolio uit met een uitgebreid pakket cyberbeveiligingsoplossingen.

Meer lezen
apr30

Drinkwaterbedrijven, net zoals andere vitale bedrijven, zoeken ondersteuning bij de IEC 62443, de internationale cybersecurity standaard voor de Operationele Technologie.

Meer lezen
jan11

Op 03/04/2023 werd het nieuwe Koninklijk besluit 'Industriële Radiografie’ gepubliceerd.

Meer lezen
nov21

Op 28 november praten we in Stockholm over onze ervaringen bij het gebruik van de floatarm robot arm technologie bij Niet Destructieve Tests (NDT).

Meer lezen
jul25

‘Duurzaam’, ‘oceaanvriendelijk’ of ‘ecologisch’. Het zijn befaamde milieuclaims die bedrijven graag maken, maar helaas vaak holle marketingslogans blijken te zijn. Dat kan niet meer volgens Europa.

Uit een Europees onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze claims ongegrond, misleidend of vaag is. Het toont aan dat producten niet zo milieuvriendelijk zijn als ze worden voorgesteld, wat neerkomt op pure greenwashing. Daar komt verandering in: de Europese Commissie lanceert een voorstel voor een greenwashing-wet, de ‘Green Claim Directive’.

Meer lezen
jul19

Gheysens Smart Lifting, gespecialiseerd in kraanverhuur, industriële verhuis, uitzonderlijk vervoer en kunsttransport, is bovenal een team van ervaren experts die geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Als familiebedrijf doen ze er ook alles aan om hun eigen werking en veiligheid steeds te optimaliseren.

Meer lezen
jul04

Als bedrijf moet je voldoen aan verschillende wettelijke opleidingsverplichtingen voor werknemers. Die kunnen variëren volgens de sector, activiteiten, locatie en de specifieke risico's. Dat allemaal bijhouden wordt soms erg complex, duur en tijdrovend.

Gelukkig is er een oplossing die helpt om alle opleidingen over stralingsbescherming te vereenvoudigen en de naleving ervan te garanderen: Vinçotte Controlatom.

Meer lezen
apr03

Bij Milcobel werd de Digi-Tags oplossing toegepast op door Vinçotte geïnspecteerde hef- en hijstoestellen, waardoor het auditproces in hun vestiging in Langemark werd verbeterd.

Meer lezen
mrt29

VINÇOTTE is genomineerd voor de DataNews 2023 Awards for Excellence (categorie 9) als Enterprise Application Innovator of the Year! Dat maakt ons erg trots, maar we zouden nog trotser zijn als we als niet-ICT-bedrijf een ICT-award zouden kunnen winnen... en daarom hebben we UW steun nodig.

Meer lezen