U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Wettelijke controles radiologie tandheelkunde

Indien u als tandarts werkt met RX-toestellen, bent u wettelijk verplicht om minstens jaarlijks de fysische controle en 3-jaarlijks de stralingsfysica controle te laten uitvoeren. Ook indien u nieuwe toestellen heeft aangekocht, moet er eerst een expert langskomen om deze twee controles uit te voeren.

De wetgeving hierover werd onlangs gewijzigd en de wetgever (FANC) vraagt meer dan voordien. Onze experten bij Vinçotte Controlatom zullen er voor zorgen dat u met alles in orde bent.

Wij kunnen daarenboven deze 2 wettelijke controles samen uitvoeren, zodat u zich hierover geen zorgen meer moet maken. Hierdoor is uw installatie ook minder lang onbeschikbaar en moet u maar één bezoek laten vastleggen.

Jaarlijkse fysische controle

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige fysische controle. Onze deskundige controleert onder andere de afbakening van de gecontroleerde zones, doet metingen om de stralingsdosis te verifiëren en kijkt de veiligheidsmaatregelen van uw installaties na. Daarnaast houdt hij ook toezicht op administratieve aspecten als erkenningen, vergunningen en procedures en geeft hij advies en goedkeuring over nieuwe praktijken. Indien u een dosismeter draagt, bepaalt onze erkende deskundige mee de dosis op basis van de dosimetriegegevens en houdt toezicht op de operationele en wettelijke dosislimieten.

Vanaf 1 januari 2019 zijn een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing (Koninklijk Besluit van 6 december 2018). Dit KB heeft een impact op de fysische controle. Inrichtingen van klasse III, zoals een tandartspraktijk, hadden tot 31/12/2020 de tijd om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper ARBIS aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving. Volgende stappen moeten in orde zijn:

  • Vastleggen van de organisatie van uw toekomstige interne dienst voor fysische controle
  • Aanpassen van uw incidentprocedure
  • Vinçotte Controlatom stuurt dagelijks alle inventaris gegevens automatisch door naar FANC. Maar indien u niet gebruik maakt van onze dienst als erkende instelling fysische controle, dient u uw erkende instelling de nodige gegevens te bezorgen voor het doorsturen van de fysieke inventaris

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing.

(drie) jaarlijkse controle stralingsfysica

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige medische stralingsfysica. Onze erkende deskundige in medische stralingsfysica voert een kwaliteitscontrole uit volgens de geldende criteria, waarbij de belangrijkste criteria voor de stralingsbescherming van de patiënt worden nagekeken.

Op 1 maart 2020 verscheen een nieuw KB. Hierin werd onderandere de periodiciteit van de controle stralingsfysica formeel vastgelegd voor eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie toestellen. Hiervoor bestonden in het verleden wel al afspraken met het FANC maar nu staat dit dus officieel in de wetgeving.

De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden gecontroleerd.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper Medische blootstellingen aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving.

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
nov15

Het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties of kortweg AREI is er met een volledig nieuw hoofdstuk 7.22 over de voeding van elektrische wegvoertuigen.

Meer lezen
sep20

De veiligheidsexpertise van Vinçotte sluit naadloos aan op het leernetwerk van Mensura Learn&Connect. Samen willen we een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen en organisaties, met behulp van leeroplossingen die zich richten op een duurzame welzijnscultuur.

Meer lezen
aug10

Vandaag 10 augustus dag op dag 150 jaar geleden kwam de voorlopige “Vereniging voor het toezicht op stoomketels” voor het eerst bijeen.

Meer lezen
jul07

Tijdens de pandemie bleek luchtkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren en CO2-meters zie je plots overal. Het opleidingscentrum van Vinçotte gaat nog een stap verder en heeft als eerste opleidingscentrum in België het Airscan label behaald. Airscan legt zich erop toe de gezondheid, het welzijn en de duurzaamheid van de maatschappij te verbeteren, door het meten en verbeteren van binnenluchtkwaliteit. Omdat een CO2-meter alleen geen garantie, nóch een oplossing biedt voor goede luchtkwaliteit, ontwikkelde Airscan een label dat dit garandeert en ook meetbaar maakt.

Meer lezen
jul07

Dosiclient is het nieuwe online customer portal van Vinçotte Controlatom waarop u al uw dosimetrie kunt raadplegen en beheren. Dosiclient is ontworpen met als doel om dit beheer zo efficiënt mogelijk te maken en zo uw administratieve taken omtrent dosimetrie te vergemakkelijken.

Meer lezen
mei20

Nu de Belgische Mededingingsauthoriteit haar goedkeuring heeft gegeven, is Vinçotte officieel deel van de Kiwa groep.

Meer lezen
mrt08

PERSBERICHT, 8 maart 2022 - In het jaar van zijn 150ste verjaardag zoekt keuringsbedrijf Vinçotte 150 nieuwe medewerkers die waken over de veiligheid van de vele groene en circulaire initiatieven binnen onze bedrijven. Het huidig aantal inspecteurs en consultants kan de vragen vanuit de bedrijfswereld nauwelijks volgen. Naast ervaren profielen, zoekt Vinçotte ook nieuwe krachten. Daarom doet het bedrijf een beroep op het hoger onderwijs en middelbare scholen van het land. Met behulp van gastcolleges, technische stages en thesisondersteuning wil het bedrijf het beroep van veiligheidsinspecteur en -adviseur bekender en populairder maken bij jongeren.

Meer lezen
feb28

Een verborgen kampioen, zo kan je Barias zeker noemen. Barias, KMO van het jaar 2021, helpt bedrijven met het verpakken en opslaan van gekoelde voedingsproducten voor wereldwijde export.

Wanneer je als bedrijf in de voedingssector actief bent, is kwaliteitscontrole een hoogste prioriteit en we zijn als Vinçotte dan ook trots dat we Barias al jaren mogen bijstaan in het verzekeren van hun kwaliteit.

Meer lezen
dec01

PERSBERICHT, 1 december 2021 - Deze ochtend werden de medewerkers van Vinçotte en Kiwa geïnformeerd over het voorgenomen besluit van beide bedrijven om samen te gaan. Door hun krachten te bundelen, zetten Kiwa en Vinçotte samen een stevige stap om een one stop shop voor Testing, Inspectie en Certificatiediensten (TIC) te vormen, die klanten wereldwijd kan ondersteunen met een breder pakket aan diensten.

Meer lezen