U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Wettelijke controles radiologie tandheelkunde

Indien u als tandarts werkt met RX-toestellen, bent u wettelijk verplicht om minstens jaarlijks de fysische controle en 3-jaarlijks de stralingsfysica controle te laten uitvoeren. Ook indien u nieuwe toestellen heeft aangekocht, moet er eerst een expert langskomen om deze twee controles uit te voeren.

De wetgeving hierover werd onlangs gewijzigd en de wetgever (FANC) vraagt meer dan voordien. Onze experten bij Vinçotte Controlatom zullen er voor zorgen dat u met alles in orde bent.

Wij kunnen daarenboven deze 2 wettelijke controles samen uitvoeren, zodat u zich hierover geen zorgen meer moet maken. Hierdoor is uw installatie ook minder lang onbeschikbaar en moet u maar één bezoek laten vastleggen.

Jaarlijkse fysische controle

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige fysische controle. Onze deskundige controleert onder andere de afbakening van de gecontroleerde zones, doet metingen om de stralingsdosis te verifiëren en kijkt de veiligheidsmaatregelen van uw installaties na. Daarnaast houdt hij ook toezicht op administratieve aspecten als erkenningen, vergunningen en procedures en geeft hij advies en goedkeuring over nieuwe praktijken. Indien u een dosismeter draagt, bepaalt onze erkende deskundige mee de dosis op basis van de dosimetriegegevens en houdt toezicht op de operationele en wettelijke dosislimieten.

Vanaf 1 januari 2019 zijn een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing (Koninklijk Besluit van 6 december 2018). Dit KB heeft een impact op de fysische controle. Inrichtingen van klasse III, zoals een tandartspraktijk, hadden tot 31/12/2020 de tijd om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper ARBIS aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving. Volgende stappen moeten in orde zijn:

  • Vastleggen van de organisatie van uw toekomstige interne dienst voor fysische controle
  • Aanpassen van uw incidentprocedure
  • Vinçotte Controlatom stuurt dagelijks alle inventaris gegevens automatisch door naar FANC. Maar indien u niet gebruik maakt van onze dienst als erkende instelling fysische controle, dient u uw erkende instelling de nodige gegevens te bezorgen voor het doorsturen van de fysieke inventaris

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing.

(drie) jaarlijkse controle stralingsfysica

Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend deskundige medische stralingsfysica. Onze erkende deskundige in medische stralingsfysica voert een kwaliteitscontrole uit volgens de geldende criteria, waarbij de belangrijkste criteria voor de stralingsbescherming van de patiënt worden nagekeken.

Op 1 maart 2020 verscheen een nieuw KB. Hierin werd onderandere de periodiciteit van de controle stralingsfysica formeel vastgelegd voor eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie toestellen. Hiervoor bestonden in het verleden wel al afspraken met het FANC maar nu staat dit dus officieel in de wetgeving.

De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden gecontroleerd.

Als goede klant bieden wij u graag een informatieve whitepaper Medische blootstellingen aan, geschreven door onze experts. Hierin vindt u de nodige informatie om u in orde te stellen volgens deze wetgeving.

Wij blijven volledig tot uw beschikking voor elke vraag met betrekking tot deze aanpassing

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak ?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
dec 01

PERSBERICHT, 1 december 2021 - Deze ochtend werden de medewerkers van Vinçotte en Kiwa geïnformeerd over het voorgenomen besluit van beide bedrijven om samen te gaan. Door hun krachten te bundelen, zetten Kiwa en Vinçotte samen een stevige stap om een one stop shop voor Testing, Inspectie en Certificatiediensten (TIC) te vormen, die klanten wereldwijd kan ondersteunen met een breder pakket aan diensten.

Meer lezen
okt 15

We zien meer en meer elektrische voertuigen in het straatbeeld opduiken. Daarom zullen er in de meeste gevallen extra maatregelen genomen moeten worden in gebouwen. De huidige brandveiligheidsvoorschriften zijn namelijk gebaseerd op het stallen van traditionele voertuigen met verbrandingsmotor en de aanwezige preventiemaatregelen zijn dus niet voldoende voor de specifieke brandrisico’s van elektrische voertuigen.

Meer lezen
okt 12

In dit kort filmpje hoort u meteen van onze collega's zelf wat de voordelen zijn van een opleiding bij Vinçotte zelf te volgen.

Meer lezen
okt 08

Duurzaamheid staat voor veel bedrijven steeds hoger op de agenda. De druk vanuit de maatschappij en het beleid om te verduurzamen wordt opgevoerd en werknemers kiezen steeds meer voor werkgevers die kiezen voor duurzaamheid. Toekomstgerichte bedrijven gaan daarom vaak verder dan het puur wettelijke opgelegde en streven ernaar om intern bepaalde ecodoelstellingen en labels te halen. Vinçotte helpt daarbij.

Meer lezen
okt 06

Al onze klassikale opleidingen en studiedagen gaan terug en volledig Corona-proof door in open opleiding en bij u in een in-company opleiding. De digitale online opleidingen gaan op algemene vraag verder en worden uitgebreid! Vijf nieuwe opleidingen staan gepland: 1. op basis van de nieuwe nota T015-2 versie 6 - inbraakalarmen, 2. e-mobility laden van elektrische voertuigen, 3. SafeZone "Veilig en gezond aan het werk tijdens en na de coronacrisis, 4. ISO 19650 Module 1: Fundamentals 1 & 2 de norm voor BIM projecten en 5. Brandbeveiliging toepassing norm NBN S 21-100 voor brand detectie- en meldsystemen.

Meer lezen
sep 15

Stilaan zijn de meeste bedrijven aan een “Back To Work’” bezig. Het zal voor alle bedrijven in het post corona tijdperk, uitermate belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat werknemers in alle vertrouwen terug naar het werk kunnen. Daarvoor kan men als organisatie rekenen op Vinçotte.

Het Vinçotte "SafeZone" Back To Work certificaat is een suite van oplossingen die aantonen welke maatregelen genomen zijn. Het is opgesplitst in verschillende klassen want niet alle classificaties zijn voor elk bedrijf van toepassing of haalbaar.

Meer lezen
jul 20

Op 1 maart 2020 trad een nieuw Koninklijk Besluit (KB) in werking betreffende de medische en niet-medische blootstellingen bij beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen. Dit KB verduidelijkt de regelgeving aangaande de stralingsbescherming van de patiënt (en zijn onmiddellijke omgeving) bij medische en niet-medische blootstellingen.

De publicatie is nu meer dan een jaar geleden. Wij merken echter dat er na het verschijnen van dit KB medische blootstellingen nog steeds veel onduidelijkheid bestaat, vooral op vlak van het oprichten van een dienst medische fysica. Vandaar dat wij een aantal punten voor u willen verduidelijken.

Meer lezen
jul 16

Wij zijn allen geschokt door de hevige overstromingen en onze gedachten gaan uit naar allen die door deze catastrofale situatie zijn getroffen.

Meer lezen
jul 13

In de aanpassing van het ARBIS, dat inging op 01/01/2019, werd bepaald dat u de organisatie van de Dienst voor Fysische Controle verplicht intern moest inrichten. Analoog hieraan staat in het nieuwe KB van 13/02/2020 dat de exploitant van een inrichting met medisch-radiologische installaties een dienst voor medische stralingsfysica moet oprichten. Exploitanten van inrichtingen van klasse III die niet beschikken over een CT-toestel of een toestel voor interventionele radiologie (*), worden van deze verplichting vrijgesteld.

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven