U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

FAQ Tandartsen

Alles wat u moeten weten over de controle van uw radiografische toestellen in één FAQ

Hoe frequent dient de controle medische stralingsfysica en fysische controle uitgevoerd te worden?

Klasse III inrichtingen vereisen minimum jaarlijks een fysische controle; voor de medische stralingsfysica is eveneens een jaarlijkse controle vereist.

Enkel voor installaties bij tandartsen geldt een uitzondering en is de controle medische stralingsfysica driejaarlijks. De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Dit wil zeggen dat men elke drie jaar een controle medische stralingsfysica moet laten uitvoeren en men de daaropvolgende twee jaar enkel een fysische controle dient te laten uitvoeren.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat de stralingsfysica controle voor dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden uitgevoerd.

Wat als ik verhuis of een nieuw toestel plaats?

In beide gevallen dient u zowel een medische stralingsfysica controle als een fysische controle te laten uitvoeren voor het toestel klinisch in gebruik kan worden genomen. Daarnaast dient u ook een aantal administratieve zaken in orde te brengen voor het FANC. U kan hiervoor best contact opnemen met Vincotte Controlatom om u te helpen.

Wat is het verschil tussen de fysische controle en de medische fysica controle?

Bij de fysische controle wordt nagegaan of de veiligheid gegarandeerd wordt voor de gebruiker en de omgeving. Het RX-toestel wordt o.a. getest op lekstraling. Bij de controles medische stralingsfysica worden de technische parameters en eigenschappen van het RX-toestel getest, de diagnostische beeldkwaliteit bekeken en de patiëntdosis opgemeten; alles dus wat invloed heeft op de stralingsbelasting van de patiënt en op de beeldkwaliteit.

Worden wij na de eerste controle de volgende jaren automatisch terug gecontacteerd?

Ja, u hoeft hiervoor niets te doen. Wij volgen dit op zodat jaarlijks de juiste controle kan plaatsvinden. U ontvangt enkele weken van tevoren een e-mail met een voorstel tot afspraak. Als dit voor u past, hoeft u enkel in de mail de afspraak te bevestigen, zo niet vragen wij u om opnieuw contact met ons op te nemen om een nieuwe afspraak vast te leggen.

Is het ook mogelijk om dosimetrie voor de werknemers te laten uitvoeren door Controlatom?

Controlatom biedt ook de mogelijkheid voor de uitvoering van dosimetrie. Meer informatie over onze dosimetrieproducten en het bestellen van dosismeters vindt u terug op de pagina dosimetrie.

Wat moet ik doen als ik een assistent aanwerf?

Professionele blootgestelde personen moeten aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen.

Ze moeten :

  • een goedgekeurde dosismeter dragen
  • één keer per jaar worden opgevolgd door een erkende arbeidsgeneesheer
  • worden geïnformeerd over de risico's op het gebied van stralingsbescherming

Moet ik lood laten plaatsen in de muren als ik een OPG of dCBCT installeer?

Wanneer u een OPG of een dentale Cone Beam wenst te installeren, moet het lokaal aan bepaalde afschermingseisen voldoen, zodat de stralingsbeschermingsnormen voor het publiek en de beroepshalve blootgestelde personen worden nageleefd. Wij adviseren u altijd om voor aanvang van de werkzaamheden contact op te nemen met Vinçotte Controlatom, zodat een erkend deskundige fysische controle samen met u de op uw praktijk afgestemde oplossingen kan bekijken.

Waar kan ik de verschillende documenten krijgen die nodig zijn voor de opening van een nieuwe tandartspraktijk? (klasse III inrichting) ?

Om een tandartspraktijk te openen moet u in het bezit zijn van een exploitatievergunning, ondertekend door een erkende deskundige fysische controle. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC

Wat is de juiste volgorde die ik moet hanteren bij het openen van een nieuwe tandartspraktijk?

  • U moet bij het FANC een exploitatievergunning klasse III aanvragen.
  • Zodra u in het bezit bent van uw vergunning, moet u uw installatie laten nakijken door een erkend deskundige fysische controle en erkend deskundige stralingsfysica. Als dit in orde is, zullen onze deskundigen een positief opleveringsverslag opstellen.
  • Opgelet! U dient vanaf nu zelf ook nog een verklaring van oplevering op te sturen naar FANC. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC
  • Zodra dit in orde is, kan u starten met het gebruik van het toestel.

Dit proces kan enkele maanden duren, dus we raden u aan om op tijd te beginnen.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak ?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
mei 20

Nu de Belgische Mededingingsauthoriteit haar goedkeuring heeft gegeven, is Vinçotte officieel deel van de Kiwa groep.

Meer lezen
mrt 08

PERSBERICHT, 8 maart 2022 - In het jaar van zijn 150ste verjaardag zoekt keuringsbedrijf Vinçotte 150 nieuwe medewerkers die waken over de veiligheid van de vele groene en circulaire initiatieven binnen onze bedrijven. Het huidig aantal inspecteurs en consultants kan de vragen vanuit de bedrijfswereld nauwelijks volgen. Naast ervaren profielen, zoekt Vinçotte ook nieuwe krachten. Daarom doet het bedrijf een beroep op het hoger onderwijs en middelbare scholen van het land. Met behulp van gastcolleges, technische stages en thesisondersteuning wil het bedrijf het beroep van veiligheidsinspecteur en -adviseur bekender en populairder maken bij jongeren.

Meer lezen
feb 28

Een verborgen kampioen, zo kan je Barias zeker noemen. Barias, KMO van het jaar 2021, helpt bedrijven met het verpakken en opslaan van gekoelde voedingsproducten voor wereldwijde export.

Wanneer je als bedrijf in de voedingssector actief bent, is kwaliteitscontrole een hoogste prioriteit en we zijn als Vinçotte dan ook trots dat we Barias al jaren mogen bijstaan in het verzekeren van hun kwaliteit.

Meer lezen
dec 01

PERSBERICHT, 1 december 2021 - Deze ochtend werden de medewerkers van Vinçotte en Kiwa geïnformeerd over het voorgenomen besluit van beide bedrijven om samen te gaan. Door hun krachten te bundelen, zetten Kiwa en Vinçotte samen een stevige stap om een one stop shop voor Testing, Inspectie en Certificatiediensten (TIC) te vormen, die klanten wereldwijd kan ondersteunen met een breder pakket aan diensten.

Meer lezen
okt 15

We zien meer en meer elektrische voertuigen in het straatbeeld opduiken. Daarom zullen er in de meeste gevallen extra maatregelen genomen moeten worden in gebouwen. De huidige brandveiligheidsvoorschriften zijn namelijk gebaseerd op het stallen van traditionele voertuigen met verbrandingsmotor en de aanwezige preventiemaatregelen zijn dus niet voldoende voor de specifieke brandrisico’s van elektrische voertuigen.

Meer lezen
okt 12

In dit kort filmpje hoort u meteen van onze collega's zelf wat de voordelen zijn van een opleiding bij Vinçotte zelf te volgen.

Meer lezen
okt 08

Duurzaamheid staat voor veel bedrijven steeds hoger op de agenda. De druk vanuit de maatschappij en het beleid om te verduurzamen wordt opgevoerd en werknemers kiezen steeds meer voor werkgevers die kiezen voor duurzaamheid. Toekomstgerichte bedrijven gaan daarom vaak verder dan het puur wettelijke opgelegde en streven ernaar om intern bepaalde ecodoelstellingen en labels te halen. Vinçotte helpt daarbij.

Meer lezen
okt 06

Al onze klassikale opleidingen en studiedagen gaan terug en volledig Corona-proof door in open opleiding en bij u in een in-company opleiding. De digitale online opleidingen gaan op algemene vraag verder en worden uitgebreid! Vijf nieuwe opleidingen staan gepland: 1. op basis van de nieuwe nota T015-2 versie 6 - inbraakalarmen, 2. e-mobility laden van elektrische voertuigen, 3. SafeZone "Veilig en gezond aan het werk tijdens en na de coronacrisis, 4. ISO 19650 Module 1: Fundamentals 1 & 2 de norm voor BIM projecten en 5. Brandbeveiliging toepassing norm NBN S 21-100 voor brand detectie- en meldsystemen.

Meer lezen
sep 15

Stilaan zijn de meeste bedrijven aan een “Back To Work’” bezig. Het zal voor alle bedrijven in het post corona tijdperk, uitermate belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat werknemers in alle vertrouwen terug naar het werk kunnen. Daarvoor kan men als organisatie rekenen op Vinçotte.

Het Vinçotte "SafeZone" Back To Work certificaat is een suite van oplossingen die aantonen welke maatregelen genomen zijn. Het is opgesplitst in verschillende klassen want niet alle classificaties zijn voor elk bedrijf van toepassing of haalbaar.

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven