U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

FAQ Tandartsen

Alles wat u moeten weten over de controle van uw radiografische toestellen in één FAQ

Hoe frequent dient de controle medische stralingsfysica en fysische controle uitgevoerd te worden?

Klasse III inrichtingen vereisen minimum jaarlijks een fysische controle; voor de medische stralingsfysica is eveneens een jaarlijkse controle vereist.

Enkel voor installaties bij tandartsen geldt een uitzondering en is de controle medische stralingsfysica driejaarlijks. De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Dit wil zeggen dat men elke drie jaar een controle medische stralingsfysica moet laten uitvoeren en men de daaropvolgende twee jaar enkel een fysische controle dient te laten uitvoeren.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat de stralingsfysica controle voor dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden uitgevoerd.

Wat als ik verhuis of een nieuw toestel plaats?

In beide gevallen dient u zowel een medische stralingsfysica controle als een fysische controle te laten uitvoeren voor het toestel klinisch in gebruik kan worden genomen. Daarnaast dient u ook een aantal administratieve zaken in orde te brengen voor het FANC. U kan hiervoor best contact opnemen met Vincotte Controlatom om u te helpen.

Wat is het verschil tussen de fysische controle en de medische fysica controle?

Bij de fysische controle wordt nagegaan of de veiligheid gegarandeerd wordt voor de gebruiker en de omgeving. Het RX-toestel wordt o.a. getest op lekstraling. Bij de controles medische stralingsfysica worden de technische parameters en eigenschappen van het RX-toestel getest, de diagnostische beeldkwaliteit bekeken en de patiëntdosis opgemeten; alles dus wat invloed heeft op de stralingsbelasting van de patiënt en op de beeldkwaliteit.

Worden wij na de eerste controle de volgende jaren automatisch terug gecontacteerd?

Ja, u hoeft hiervoor niets te doen. Wij volgen dit op zodat jaarlijks de juiste controle kan plaatsvinden. U ontvangt enkele weken van tevoren een e-mail met een voorstel tot afspraak. Als dit voor u past, hoeft u enkel in de mail de afspraak te bevestigen, zo niet vragen wij u om opnieuw contact met ons op te nemen om een nieuwe afspraak vast te leggen.

Is het ook mogelijk om dosimetrie voor de werknemers te laten uitvoeren door Controlatom?

Controlatom biedt ook de mogelijkheid voor de uitvoering van dosimetrie. Meer informatie over onze dosimetrieproducten en het bestellen van dosismeters vindt u terug op de pagina dosimetrie.

Wat moet ik doen als ik een assistent aanwerf?

Professionele blootgestelde personen moeten aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen.

Ze moeten :

  • een goedgekeurde dosismeter dragen
  • één keer per jaar worden opgevolgd door een erkende arbeidsgeneesheer
  • worden geïnformeerd over de risico's op het gebied van stralingsbescherming

Moet ik lood laten plaatsen in de muren als ik een OPG of dCBCT installeer?

Wanneer u een OPG of een dentale Cone Beam wenst te installeren, moet het lokaal aan bepaalde afschermingseisen voldoen, zodat de stralingsbeschermingsnormen voor het publiek en de beroepshalve blootgestelde personen worden nageleefd. Wij adviseren u altijd om voor aanvang van de werkzaamheden contact op te nemen met Vinçotte Controlatom, zodat een erkend deskundige fysische controle samen met u de op uw praktijk afgestemde oplossingen kan bekijken.

Waar kan ik de verschillende documenten krijgen die nodig zijn voor de opening van een nieuwe tandartspraktijk? (klasse III inrichting) ?

Om een tandartspraktijk te openen moet u in het bezit zijn van een exploitatievergunning, ondertekend door een erkende deskundige fysische controle. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC

Wat is de juiste volgorde die ik moet hanteren bij het openen van een nieuwe tandartspraktijk?

  • U moet bij het FANC een exploitatievergunning klasse III aanvragen.
  • Zodra u in het bezit bent van uw vergunning, moet u uw installatie laten nakijken door een erkend deskundige fysische controle en erkend deskundige stralingsfysica. Als dit in orde is, zullen onze deskundigen een positief opleveringsverslag opstellen.
  • Opgelet! U dient vanaf nu zelf ook nog een verklaring van oplevering op te sturen naar FANC. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC
  • Zodra dit in orde is, kan u starten met het gebruik van het toestel.

Dit proces kan enkele maanden duren, dus we raden u aan om op tijd te beginnen.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak ?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jun 01

De klimaatverandering en de stijgende uitstoot van broeikasgassen is één van de grootste uitdagingen die onze maatschappij te wachten staat. Er zijn vele manieren waarop je als bedrijf je steentje kan bijdragen. Met deze whitepaper willen we dieper ingaan op één van deze manieren: hoe uw wagenpark CO2 Neutraal maken.

Meer lezen
apr 21

Van digitale jobevents tot een volledig digitale sollicitatieprocedure. Vinçotte HR is stilaan volledig digitaal getransformeerd.

Niet alleen onze dienstverlening en klantencontacten, maar ook onze sollicitatieprocedure evolueerde van gedeeltelijk digitaal naar 100 % van op afstand. Hoe verloopt solliciteren bij ons nu concreet? We leggen het hier haarfijn uit!

Meer lezen
jan 18

Met kantoren in 9 landen, 3300 medewerkers, 1700 vrachtwagens en meer dan 3400 opleggers, is Jost Group beslist een internationale referentie op logistiek gebied.

Doordat er veel internationaal verkeer via zijn vestigingen passeert, behoort het bedrijf tot een sector met een verhoogd COVID-19-risico. Daarom bestudeert de logistieke onderneming al sinds maart hoe ze het risico op besmettingen kan aanpakken en verminderen.

Meer lezen
dec 07

Serie-ondernemer en docent digitale transformatie helpt grootste inspectiebedrijf van België te digitaliseren

Meer lezen
nov 26

Met gepaste trots kondigt Vinçotte de winst aan van de titel ‘Trends Digital Pioneer 2020’ in de categorie Customer Happiness. Deze prestigieuze prijs beloont Digi-Tags, onze QR code tagging oplossing voor beter asset management.

Meer lezen
nov 25

Vinçotte bestaat binnenkort 150 jaar. Doorheen onze lange geschiedenis sinds 1872 hebben we onszelf regelmatig opnieuw moeten uitvinden. We zijn gestart naar aanleiding van ontploffende stoomketels, toen één van de grootste problemen van de eerste industriële revolutie. Er was nood aan meer veiligheid en controle. Vinçotte bood hiervoor de oplossing. Toen in 1890 de elektriciteit werd uitgevonden en meer en meer werd gebruikt in het bedrijfsleven paste Vinçotte zich vlot aan deze verandering aan. Innoveren zat ons toen al in het bloed en dat is doorheen de jaren niet veranderd.

Meer lezen
nov 23

Omwille van de 2e Corona golf heeft Controlatom alle klassikale open opleidingen in 2020 geannuleerd. Om iedereen die zich reeds had ingeschreven en ook personen die zich nog willen inschrijven een alternatief te geven, hebben wij voor ons volledige aanbod een digitaal alternatief ontwikkeld.

Meer lezen
nov 13

Vinçotte is de expert op vlak van brandbeveiliging gaande van advies bij het ontwerp van brandveilige gebouwen en installaties tot audits, controles, risicoanalyses en preventieadvies.

Meer lezen
nov 05

Naar aanleiding van de recente richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) hebben we een nieuw actieplan opgesteld over hoe we momenteel verder werken. U kan dit "coronaplan v4" hieronder downloaden.

Meer lezen
okt 08

Vinçotte pleit voor preventieve inspectie van het HVAC-systeem om personeel terug te laten keren naar de werkvloer in de meest veilige omstandigheden

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven