U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

FAQ Tandartsen

Alles wat u moeten weten over de controle van uw radiografische toestellen in één FAQ

Hoe frequent dient de controle medische stralingsfysica en fysische controle uitgevoerd te worden?

Klasse III inrichtingen vereisen minimum jaarlijks een fysische controle; voor de medische stralingsfysica is eveneens een jaarlijkse controle vereist.

Enkel voor installaties bij tandartsen geldt een uitzondering en is de controle medische stralingsfysica driejaarlijks. De controle stralingsfysica van een eenvoudig dentomaxillofaciale radiografie toestel gebeurt minimaal driejaarlijks op voorwaarde dat het toestel gefixeerd is aan het plafond, de grond of de muur, aangesloten is op het elektriciteitsnet en er bij de vorige controle stralingsfysica van het toestel geen opmerkingen werden geformuleerd.

Dit wil zeggen dat men elke drie jaar een controle medische stralingsfysica moet laten uitvoeren en men de daaropvolgende twee jaar enkel een fysische controle dient te laten uitvoeren.

Ter herinnering, de eenvoudige dentomaxillofaciale radiografie omvat intra-orale, panoramische of cephalometrische radiografie en NIET de Cone Beam computertomografie (dCBCT). Hieruit volgt dan dat de stralingsfysica controle voor dentale ConeBeamCT’s (dCBCT) jaarlijks moeten worden uitgevoerd.

Wat als ik verhuis of een nieuw toestel plaats?

In beide gevallen dient u zowel een medische stralingsfysica controle als een fysische controle te laten uitvoeren voor het toestel klinisch in gebruik kan worden genomen. Daarnaast dient u ook een aantal administratieve zaken in orde te brengen voor het FANC. U kan hiervoor best contact opnemen met Vincotte Controlatom om u te helpen.

Wat is het verschil tussen de fysische controle en de medische fysica controle?

Bij de fysische controle wordt nagegaan of de veiligheid gegarandeerd wordt voor de gebruiker en de omgeving. Het RX-toestel wordt o.a. getest op lekstraling. Bij de controles medische stralingsfysica worden de technische parameters en eigenschappen van het RX-toestel getest, de diagnostische beeldkwaliteit bekeken en de patiëntdosis opgemeten; alles dus wat invloed heeft op de stralingsbelasting van de patiënt en op de beeldkwaliteit.

Worden wij na de eerste controle de volgende jaren automatisch terug gecontacteerd?

Ja, u hoeft hiervoor niets te doen. Wij volgen dit op zodat jaarlijks de juiste controle kan plaatsvinden. U ontvangt enkele weken van tevoren een e-mail met een voorstel tot afspraak. Als dit voor u past, hoeft u enkel in de mail de afspraak te bevestigen, zo niet vragen wij u om opnieuw contact met ons op te nemen om een nieuwe afspraak vast te leggen.

Is het ook mogelijk om dosimetrie voor de werknemers te laten uitvoeren door Controlatom?

Controlatom biedt ook de mogelijkheid voor de uitvoering van dosimetrie. Meer informatie over onze dosimetrieproducten en het bestellen van dosismeters vindt u terug op de pagina dosimetrie.

Wat moet ik doen als ik een assistent aanwerf?

Professionele blootgestelde personen moeten aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen.

Ze moeten :

  • een goedgekeurde dosismeter dragen
  • één keer per jaar worden opgevolgd door een erkende arbeidsgeneesheer
  • worden geïnformeerd over de risico's op het gebied van stralingsbescherming

Moet ik lood laten plaatsen in de muren als ik een OPG of dCBCT installeer?

Wanneer u een OPG of een dentale Cone Beam wenst te installeren, moet het lokaal aan bepaalde afschermingseisen voldoen, zodat de stralingsbeschermingsnormen voor het publiek en de beroepshalve blootgestelde personen worden nageleefd. Wij adviseren u altijd om voor aanvang van de werkzaamheden contact op te nemen met Vinçotte Controlatom, zodat een erkend deskundige fysische controle samen met u de op uw praktijk afgestemde oplossingen kan bekijken.

Waar kan ik de verschillende documenten krijgen die nodig zijn voor de opening van een nieuwe tandartspraktijk? (klasse III inrichting) ?

Om een tandartspraktijk te openen moet u in het bezit zijn van een exploitatievergunning, ondertekend door een erkende deskundige fysische controle. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC

Wat is de juiste volgorde die ik moet hanteren bij het openen van een nieuwe tandartspraktijk?

  • U moet bij het FANC een exploitatievergunning klasse III aanvragen.
  • Zodra u in het bezit bent van uw vergunning, moet u uw installatie laten nakijken door een erkend deskundige fysische controle en erkend deskundige stralingsfysica. Als dit in orde is, zullen onze deskundigen een positief opleveringsverslag opstellen.
  • Opgelet! U dient vanaf nu zelf ook nog een verklaring van oplevering op te sturen naar FANC. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het FANC
  • Zodra dit in orde is, kan u starten met het gebruik van het toestel.

Dit proces kan enkele maanden duren, dus we raden u aan om op tijd te beginnen.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
apr03

Bij Milcobel werd de Digi-Tags oplossing toegepast op door Vinçotte geïnspecteerde hef- en hijstoestellen, waardoor het auditproces in hun vestiging in Langemark werd verbeterd.

Meer lezen
mrt29

VINÇOTTE is genomineerd voor de DataNews 2023 Awards for Excellence (categorie 9) als Enterprise Application Innovator of the Year! Dat maakt ons erg trots, maar we zouden nog trotser zijn als we als niet-ICT-bedrijf een ICT-award zouden kunnen winnen... en daarom hebben we UW steun nodig.

Meer lezen
jan10

Streven naar een duurzame samenleving zit in ons DNA. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ligt zowel in ons hoger doel als in onze dagelijkse activiteiten.

We bieden veel diensten aan op vlak van duurzaamheid. We hebben een team van sectorexperten die uw specifieke duurzaamheidsuitdagingen perfect begrijpen en u kunnen u helpen om duurzamer te produceren, te bouwen, te transporteren, etc. Ontdek deze diensten hier:

Meer lezen
dec19

Deze maand 150 jaar geleden werd Vinçotte officieel opgericht...

Meer lezen
nov15

Het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties of kortweg AREI is er met een volledig nieuw hoofdstuk 7.22 over de voeding van elektrische wegvoertuigen.

Meer lezen
sep20

De veiligheidsexpertise van Vinçotte sluit naadloos aan op het leernetwerk van Mensura Learn&Connect. Samen willen we een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen en organisaties, met behulp van leeroplossingen die zich richten op een duurzame welzijnscultuur.

Meer lezen
aug10

Vandaag 10 augustus dag op dag 150 jaar geleden kwam de voorlopige “Vereniging voor het toezicht op stoomketels” voor het eerst bijeen.

Meer lezen
jul07

Tijdens de pandemie bleek luchtkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren en CO2-meters zie je plots overal. Het opleidingscentrum van Vinçotte gaat nog een stap verder en heeft als eerste opleidingscentrum in België het Airscan label behaald. Airscan legt zich erop toe de gezondheid, het welzijn en de duurzaamheid van de maatschappij te verbeteren, door het meten en verbeteren van binnenluchtkwaliteit. Omdat een CO2-meter alleen geen garantie, nóch een oplossing biedt voor goede luchtkwaliteit, ontwikkelde Airscan een label dat dit garandeert en ook meetbaar maakt.

Meer lezen
jul07

Dosiclient is het nieuwe online customer portal van Vinçotte Controlatom waarop u al uw dosimetrie kunt raadplegen en beheren. Dosiclient is ontworpen met als doel om dit beheer zo efficiënt mogelijk te maken en zo uw administratieve taken omtrent dosimetrie te vergemakkelijken.

Meer lezen