U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Personen- en omgevings dosimetrie

De blootstelling van werknemers aan ioniserende straling kan gezondheidsrisico's inhouden. Toestellen en radioactieve stoffen die straling produceren, moeten daarom regelmatig aan een keuring worden onderworpen. Enkel deze stralingsbronnen en de beschermingsmiddelen controleren is echter niet voldoende. Om de medewerkers in de sector optimaal te beschermen, moet ook de hoeveelheid straling die zij oplopen worden opgevolgd met een dosimeter. Personen- en omgevings dosimetrie bepaalt de stralingsdosis en garandeert zo de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.

Vinçotte kan u uitstekend helpen bij dit alles. Vinçotte is de grootste gecertificeerde instantie in België die, naast erkende deskundigen in de medische stralingsfysica en fysische controle, ook experts in personeels dosimetrie ter beschikking heeft. Daarbovenop kunt u bij ons ook terecht voor al uw andere noden aangaande stralingsbescherming zoals opleidingen, projecten, incidentbegeleiding,...

Meer over dosimetrie:

Onze oplossingen voor dosimetrie zijn door het FANC erkend en door BELAC geaccrediteerd volgens ISO 17025. We bieden u onder andere de volgende diensten en technieken aan:

  • Personeelsdosimetrie: Fotonen en beta’s. Een Vinçotte dosimeter bepaalt de blootstelling aan fotonen en beta’s op basis van verschillende meetprincipes: optisch gestimuleerde luminescentie (OSL) en thermoluminescentie (TLD). Naast het meten van de totale Hp(10) lichaamsdosis meten ze ook de Hp(07) oppervlakteblootstelling van specifieke lichaamsdelen zoals handen, vingers en ogen en de inhomogene blootstelling van het lichaam, bijvoorbeeld bij het gebruik van een loodschort.
  • Personeelsdosimetrie: Neutronen. Thermoluminescente albedodosimeters meten de totale Hp(10) blootstelling in neutronenvelden.
  • Omgevingsdosimetrie: Onze experts analyseren de risico’s van de werkplek op basis van de resultaten van de dosimeters en bepalen nauwkeurig in welke mate de apparatuur veilig gebruik toelaat.
  • Deskundig dosimetrie advies: Door het FANC erkende deskundigen valideren al onze metingen. Ook wanneer extra duiding van de dosimetrische gegevens nodig blijkt, schakelen we een team van deskundigen in.

U ontvangt periodiek een rapport van onze dosimetrie resultaten dat u via onze beveiligde webapplicatie Dosiclient kunt bekijken. Het opstellen van de jaarlijkse blootstellings- en ontsmettingstabellen is inbegrepen in onze dienstverlening. Ook de gegevensuitwisseling met het Centraal Dosisregister wordt binnenkort geautomatiseerd.

Normen en wetgeving

  • KB van 20 juli 2001 houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling
  • ISO 17025

Toepassing dosimetrie

Alle organisaties met medewerkers die worden blootgesteld aan ioniserende straling.

Meer info ? Download onze uitgebreide informatie brochure over dosimetrie HIER


Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
apr03

Bij Milcobel werd de Digi-Tags oplossing toegepast op door Vinçotte geïnspecteerde hef- en hijstoestellen, waardoor het auditproces in hun vestiging in Langemark werd verbeterd.

Meer lezen
mrt29

VINÇOTTE is genomineerd voor de DataNews 2023 Awards for Excellence (categorie 9) als Enterprise Application Innovator of the Year! Dat maakt ons erg trots, maar we zouden nog trotser zijn als we als niet-ICT-bedrijf een ICT-award zouden kunnen winnen... en daarom hebben we UW steun nodig.

Meer lezen
jan10

Streven naar een duurzame samenleving zit in ons DNA. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ligt zowel in ons hoger doel als in onze dagelijkse activiteiten.

We bieden veel diensten aan op vlak van duurzaamheid. We hebben een team van sectorexperten die uw specifieke duurzaamheidsuitdagingen perfect begrijpen en u kunnen u helpen om duurzamer te produceren, te bouwen, te transporteren, etc. Ontdek deze diensten hier:

Meer lezen
dec19

Deze maand 150 jaar geleden werd Vinçotte officieel opgericht...

Meer lezen
nov15

Het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties of kortweg AREI is er met een volledig nieuw hoofdstuk 7.22 over de voeding van elektrische wegvoertuigen.

Meer lezen
sep20

De veiligheidsexpertise van Vinçotte sluit naadloos aan op het leernetwerk van Mensura Learn&Connect. Samen willen we een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen en organisaties, met behulp van leeroplossingen die zich richten op een duurzame welzijnscultuur.

Meer lezen
aug10

Vandaag 10 augustus dag op dag 150 jaar geleden kwam de voorlopige “Vereniging voor het toezicht op stoomketels” voor het eerst bijeen.

Meer lezen
jul07

Tijdens de pandemie bleek luchtkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren en CO2-meters zie je plots overal. Het opleidingscentrum van Vinçotte gaat nog een stap verder en heeft als eerste opleidingscentrum in België het Airscan label behaald. Airscan legt zich erop toe de gezondheid, het welzijn en de duurzaamheid van de maatschappij te verbeteren, door het meten en verbeteren van binnenluchtkwaliteit. Omdat een CO2-meter alleen geen garantie, nóch een oplossing biedt voor goede luchtkwaliteit, ontwikkelde Airscan een label dat dit garandeert en ook meetbaar maakt.

Meer lezen
jul07

Dosiclient is het nieuwe online customer portal van Vinçotte Controlatom waarop u al uw dosimetrie kunt raadplegen en beheren. Dosiclient is ontworpen met als doel om dit beheer zo efficiënt mogelijk te maken en zo uw administratieve taken omtrent dosimetrie te vergemakkelijken.

Meer lezen