U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Personen- en omgevings dosimetrie

De blootstelling van werknemers aan ioniserende straling kan gezondheidsrisico's inhouden. Toestellen en radioactieve stoffen die straling produceren, moeten daarom regelmatig aan een keuring worden onderworpen. Enkel deze stralingsbronnen en de beschermingsmiddelen controleren is echter niet voldoende. Om de medewerkers in de sector optimaal te beschermen, moet ook de hoeveelheid straling die zij oplopen worden opgevolgd met een dosimeter. Personen- en omgevings dosimetrie bepaalt de stralingsdosis en garandeert zo de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.

Vinçotte kan u uitstekend helpen bij dit alles. Vinçotte is de grootste gecertificeerde instantie in België die, naast erkende deskundigen in de medische stralingsfysica en fysische controle, ook experts in personeels dosimetrie ter beschikking heeft. Daarbovenop kunt u bij ons ook terecht voor al uw andere noden aangaande stralingsbescherming zoals opleidingen, projecten, incidentbegeleiding,...

Meer over dosimetrie:

Onze oplossingen voor dosimetrie zijn door het FANC erkend en door BELAC geaccrediteerd volgens ISO 17025. We bieden u onder andere de volgende diensten en technieken aan:

  • Personeelsdosimetrie: Fotonen en beta’s. Een Vinçotte dosimeter bepaalt de blootstelling aan fotonen en beta’s op basis van verschillende meetprincipes: optisch gestimuleerde luminescentie (OSL) en thermoluminescentie (TLD). Naast het meten van de totale Hp(10) lichaamsdosis meten ze ook de Hp(07) oppervlakteblootstelling van specifieke lichaamsdelen zoals handen, vingers en ogen en de inhomogene blootstelling van het lichaam, bijvoorbeeld bij het gebruik van een loodschort.
  • Personeelsdosimetrie: Neutronen. Thermoluminescente albedodosimeters meten de totale Hp(10) blootstelling in neutronenvelden.
  • Omgevingsdosimetrie: Onze experts analyseren de risico’s van de werkplek op basis van de resultaten van de dosimeters en bepalen nauwkeurig in welke mate de apparatuur veilig gebruik toelaat.
  • Deskundig dosimetrie advies: Door het FANC erkende deskundigen valideren al onze metingen. Ook wanneer extra duiding van de dosimetrische gegevens nodig blijkt, schakelen we een team van deskundigen in.

U ontvangt periodiek een rapport van onze dosimetrie resultaten dat u via onze beveiligde webapplicatie Dosiclient kunt bekijken. Het opstellen van de jaarlijkse blootstellings- en ontsmettingstabellen is inbegrepen in onze dienstverlening. Ook de gegevensuitwisseling met het Centraal Dosisregister wordt binnenkort geautomatiseerd.

Normen en wetgeving

  • KB van 20 juli 2001 houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling
  • ISO 17025

Toepassing dosimetrie

Alle organisaties met medewerkers die worden blootgesteld aan ioniserende straling.

Meer info ? Download onze uitgebreide informatie brochure over dosimetrie.


Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jul15

De meest recente vergadering van de ASME NQA internationale werkgroep Europa, Midden-Oosten & Afrika vond plaats in de kantoren van Vinçotte in België op 9 juli 2024.

Meer lezen
jun06

Vinçotte Connect is ons gloednieuwe B2B-klantenportaal dat u toegang geeft tot al onze producten en diensten op één handige plaats.

Meer lezen
jun03

Vinçotte, lid van de Kiwa Groep, breidt haar dienstenportfolio uit met een uitgebreid pakket cyberbeveiligingsoplossingen.

Meer lezen
apr30

Drinkwaterbedrijven, net zoals andere vitale bedrijven, zoeken ondersteuning bij de IEC 62443, de internationale cybersecurity standaard voor de Operationele Technologie.

Meer lezen
jan11

Op 03/04/2023 werd het nieuwe Koninklijk besluit 'Industriële Radiografie’ gepubliceerd.

Meer lezen
nov21

Op 28 november praten we in Stockholm over onze ervaringen bij het gebruik van de floatarm robot arm technologie bij Niet Destructieve Tests (NDT).

Meer lezen
jul25

‘Duurzaam’, ‘oceaanvriendelijk’ of ‘ecologisch’. Het zijn befaamde milieuclaims die bedrijven graag maken, maar helaas vaak holle marketingslogans blijken te zijn. Dat kan niet meer volgens Europa.

Uit een Europees onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze claims ongegrond, misleidend of vaag is. Het toont aan dat producten niet zo milieuvriendelijk zijn als ze worden voorgesteld, wat neerkomt op pure greenwashing. Daar komt verandering in: de Europese Commissie lanceert een voorstel voor een greenwashing-wet, de ‘Green Claim Directive’.

Meer lezen
jul19

Gheysens Smart Lifting, gespecialiseerd in kraanverhuur, industriële verhuis, uitzonderlijk vervoer en kunsttransport, is bovenal een team van ervaren experts die geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Als familiebedrijf doen ze er ook alles aan om hun eigen werking en veiligheid steeds te optimaliseren.

Meer lezen
jul04

Als bedrijf moet je voldoen aan verschillende wettelijke opleidingsverplichtingen voor werknemers. Die kunnen variëren volgens de sector, activiteiten, locatie en de specifieke risico's. Dat allemaal bijhouden wordt soms erg complex, duur en tijdrovend.

Gelukkig is er een oplossing die helpt om alle opleidingen over stralingsbescherming te vereenvoudigen en de naleving ervan te garanderen: Vinçotte Controlatom.

Meer lezen
apr03

Bij Milcobel werd de Digi-Tags oplossing toegepast op door Vinçotte geïnspecteerde hef- en hijstoestellen, waardoor het auditproces in hun vestiging in Langemark werd verbeterd.

Meer lezen