30 augustus Actualiteit , Oplossingen

Port of Antwerp-Bruges kiest voor digitalisatie met Vinçotte

In 2022 koos Port of Antwerp-Bruges, de op één na grootste haven van Europa, voor Digi-Tags, het digitale asset safety management en tagging systeem van Vinçotte.

Internationale connecties en duurzame groei spelen een belangrijke rol in de bestendiging van Port of Antwerp-Bruges’ rol als wereldhaven. Het behandelen van al die goederen vereist een uitgebreide haveninfrastructuur die in perfecte staat moet zijn. Essentiel zijn hier de zogenaamde ‘kunstwerken’, dit zijn ondermeer de bruggen en sluizen die de Port of Antwerp-Bruges naadloos verbinden.

Port of Antwerp-Bruges koos voor het beheer van zijn infrastructuur en zijn ‘kunstwerken’ voor Digi-Tags van Vinçotte. Hierdoor kan terplekke met een standaard smartphone het keuringsverslag geraadpleegd worden van elk asset dat voorzien is van een Digi-Tags sticker.

Ondertussen werden al meer dan 5000 onderdelen van assets in Port of Antwerp-Bruges voorzien van een Digi-Tags, inclusief de befaamde Brabo-kraan.

Het havengebied is zo groot als 25.000 voetbalvelden, met technische gebouwen, bruggen, tunnels, wegen en sluizen over het hele grondgebied,” vertelt Danny De Pré, SHEQ Officer bij Port of Antwerp-Bruges. “Om een accuraat overzicht en opvolging te krijgen van de gekeurde infrastructuur was digitalisering voor ons een must”.

Een toekomstdroom

Port of Antwerp-Bruges gelooft heel erg in innovatie en digitalisatie waarbij alles vertrekt van de juiste data over elke asset, overal toegankelijk en vanop elk toestel. Waar andere keuringspartners zo een doorgedreven innovatie afschreven als een toekomstdroom, bleek Vinçotte de ideale partner voor deze digitalisering.

Door middel van een vlotte communicatie en een positieve houding over onze wensen en noden, was het mogelijk snel het Digi-Tags systeem te implementeren naar onze verwachtingen,” legt Danny De Pré verder uit.

Implementatie op een werkgebied van 974 hectare vereist heel wat inspectiecapaciteit en was naast de Digi-Tags oplossing een bijkomende reden voor Port of Antwerp-Bruges om te kiezen voor Vinçotte. Met de grootste ploeg inspecteurs in België is Vinçotte de perfecte match voor een haven met deze gigantische oppervlakte.

Naast het vergaren en beschikbaar stellen van inspectiedata op smartphone bouwde Vinçotte in Digi-Tags ook een webapplicatie waarin statistieken over de conditie van de assets zichtbaar worden zodat de data gevisualiseerd wordt en eenvoudig te rapporteren is.

Er kunnen op PC ook lijsten geëxporteerd worden met alle to-do’s en opmerkingen voor zowel interne medewerkers als externe onderhoudsbedrijven. Verder kan binnen het systeem ook alle nodige en nuttige documentatie over de assets (vergunningen, engineering gegevens, etc.) gekoppeld worden aan die assets. Zo is alles centraal en in één oogopslag beschikbaar.

De communicatievaardigheid van Vinçotte maakte een samenwerking zeer aangenaam,” besluit Danny De Pré, ” en we kijken dan ook uit naar verdere opvolging om het systeem nog efficiënter en vlotter te maken voor de noden van Port of Antwerp-Bruges.”

Een oplossing van wereldklasse voor een haven van wereldformaat. Vinçotte is bijzonder trots op deze samenwerking en merkt ook elke dag waarom Port of Antwerp-Bruges een wereldspeler is.

Digi-Tags Features

  • Steeds up-to-date inspectie resultaten beschikbaar overal op het werkgebied van 974 hectare
  • Dynamisch dashboard op toestelniveau met visualisatie voor het eenvoudig analyseren en exporteren van de inspectie resultaten
  • Verhoogde veiligheid dankzij het makkelijk opvolgen van alle to-do’s en opmerkingen voor zowel interne medewerkers als externe onderhoudsbedrijven


#

Over Port of Antwerp-Bruges #

Port of Antwerp-Bruges is de tweede grootste haven van Europa. Met verbindingen naar meer dan 800 bestemmingen verbindt het het Europese continent met de rest van de wereld. Port of Antwerp-Bruges genereert 73.700 directe jobs en maar liefst 20 miljard euro aan toegevoegde waarde anno 2023.

Digi-Tags bij Gheysens Smart Lifting

Lees de testimonial

Digi-Tags bij Janssen Pharmaceutica

Lees de testimonial