28 februari Actualiteit , Projecten

Vinçotte: uw partner bij grootschalige projecten zoals de Arc Majeur

Een monument uit cortenstaal in de vorm van een boog van 60 meter hoog en 250 ton dat aan beide kanten boven de E411 uittorent? U droomt niet: dit kunstwerk is binnenkort te bewonderen in de buurt van Rochefort. En Vinçotte werkt als keuringsinstantie mee aan dit project.

Een klassiek bouwproces...

Het gaat om een ongewoon bouwproject, dat echter op de klassieke manier wordt uitgevoerd. De bouwheer ontwerpt de constructie met de hulp van de kunstenaar. Het studiebureau staat in voor de berekening, verankering en funderingszolen en maakt de stabiliteitsplannen op. Vinçotte controleert de stabiliteit van het geheel aan de hand van documenten die door het studiebureau worden geleverd met als doel goedkeuring bekomen in het kader van een tienjarige verzekering.

Naast de controle van de plannen staat Vinçotte ook in voor de keuring tijdens de uitvoering van de werken. Zo gaan we bijvoorbeeld de wapening van de funderingszool keuren vóór het betonneren en de installatie van de metalen structuur keuren. Dat houdt o.a. de controle van de lasnaden met magnetische apparatuur in. Ontdek in dit artikel hoe Vinçotte de lasnaden controleert met behulp van de Phased Array techniek (ultrasoon onderzoek).

... met ongewone afmetingen en vormen

Wat er zo bijzonder is aan dit project? De vorm. De cirkelboog veroorzaakt grote excentrische lasten, in tegenstelling tot een rechte, vrijstaande pyloon. Bovendien moet de invloed van de wind op de vervorming en lasten mee in rekening gebracht worden. Het ontwerp hangt immers af van de wind die uit verschillende richtingen komt en zowel dwars als overlangs waait. Maar ook de Von Karmanwervelingen en de trillingen in de structuur moeten grondig onder de loep worden genomen.

Geavanceerde technieken en programma’s #

Bij dergelijke projecten maakt Vinçotte gebruik van hoogstaande technologie. Door de complexiteit van het project – omwille van de vorm en de excentrische lasten – is een eindige-elementenanalyse vereist. Hiermee kunnen we gelijk welke structuur waarbij lasten in alle richtingen optreden berekenen. Zo kunnen we de interne lasten, spanningen, vervorming, eigen frequenties, enz. nagaan onder verschillende omstandigheden, alvorens onze goedkeuring te geven.

Dergelijke analyses kunnen ook worden gebruikt om complexe situaties te controleren. Denk maar aan het inzinken van de fundering op een slechte ondergrond, de spanningen in een “paddestoeltegel” of elke structuur die complex is door zijn geometrie, vorm of verschillende lasten.

Een grootschalige samenwerking #

Een project van deze omvang vraagt om een perfecte samenwerking! De verschillende partners wonen elke werfvergadering bij: de projectleider en de medewerkers van John Cockerill, het studiebureau, de SPW (Directie Wegen van Namen, Directie van het District Wanlin, Directie Landschapsinrichting van het Openbare Domein), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het civieltechnische gedeelte en de verkeerspolitie. Vinçotte zoekt samen met de andere partners naar oplossingen die beantwoorden aan de wettelijke vereisten en veiligheid, met respect voor het werk van de kunstenaar.

Vinçotte: de partner bij uitstek #

Dankzij zijn verschillende expertiseafdelingen kan Vinçotte totaaldiensten aanbieden aan zijn klanten. We kunnen dan ook alle problemen in verband met staal, veiligheid, controle van de lasnaden of wegen- en waterbouw onderzoeken en verhelpen. We kunnen elke uitdaging aan!

Lees ook : De Arc Majeur: John Cockerill en Vinçotte op wereldniveau


Wilt u meer informatie over Vinçotte als keuringsinstantie?

Contacteer ons >>