28 januari Actualiteit , Projecten

De Arc Majeur: John Cockerill en Vinçotte op wereldniveau

Wanneer u eind 2019 op de E411 tussen Namen en Aarlen rijdt, zal u niet naast het gigantische metalen kunstwerk Arc Majeur kunnen kijken. Ontworpen door de Franse kunstenaar Bernard Venet en gemaakt in de ateliers van John Cockerill in Seraing. Met zijn 60 meter zal het de hoogste cortenstalen sculptuur ter wereld zijn. Voor dergelijke wereldklasse verleent Vinçotte maar al te graag zijn brede expertise.

De Arc Majeur als geschenk #

De Arc Majeur bestaat uit twee grote Venetiaanse bogen en weegt maar liefst 250 ton. Het kunstwerk zal geplaatst worden in Lavaux-Sainte-Anne langs de E411. John Cockerill, het wereldwijde constructiebedrijf dat in 2017 zijn 200-jarig bestaan vierde, besloot dit werk te maken als geschenk voor Wallonië. Zo wordt het een manier om de aankomst van John Cockerill in Seraing in 1817 te herdenken. Deze man speelde immers een beslissende rol in de mechanisering van de Europese industrie. Zowel op vlak van constructie als van fundering wordt dit een zeer grote uitdaging die Vinçotte niet uit de weg gaat.

Phased Array garandeert de integriteit van de lassen #

Vinçotte werd door John Cockerill ingeschakeld voor de controle van de lassen volgens de nieuwe ISO-norm 13588. Deze norm beschrijft de Phased Array-techniek. Binnen het domein van niet-destructief onderzoek (NDO) is Phased Array een geavanceerde techniek die een echoscopie kan genereren en die frequent gebruikt wordt ter vervanging van radiografie. Vinçotte is reeds decennialang de expert in het opsporen van lasfouten met behulp van deze techniek waarbij ultrasone golven door een taster langs de zijkant in het lasvolume worden gezonden.

Bovendien is deze techniek de ideale manier om fouten in het lasvolume te detecteren. De lascontroles gebeuren eerst tijdens de pre-montage in de vestiging in Seraing en vervolgens on site bij het plaatsen van het kunstwerk. Het doel? Nagaan of het lasproces correct werd toegepast en de las dus aanvaardbaar is en over alle integriteitskenmerken beschikt.

Veilige kunst #

Wanneer er tijdens het lasproces fouten worden gemaakt, kan dit door mechanische inwerking van bv. de wind een scheur in de lassen van het kunstwerk veroorzaken met alle ernstige gevolgen van dien. Vinçotte voorkomt dit door grondige controles uit te voeren zodat de kleinste indicatie van een fout meteen opgespoord en eventueel hersteld kan worden. De werkzaamheden moeten hiervoor zelfs niet stilgelegd worden. Zo kunt u binnenkort, dankzij Vinçotte, met een gerust hart langs het kunstwerk rijden!

Lees ook : Vinçotte: uw partner bij grootschalige projecten zoals de Arc Majeur

Meer info?

Wenst u meer informatie over lasonderzoek of meer specifiek over Phased Array? Neem dan contact op met de marktleider in Advanced NDT.

Ultrasoon onderzoek >>