Food Update - september 2020

Wij brengen u graag op de hoogte van enkele belangrijke wijzigingen: GRMS 6.1, BRC Gluten-Free Certification Program (BRC GFCP), elektronisch facturatie, nieuwe norm - COVID-19 SafeZone, IFS Food v7 en een reminder in verband met de recalls.

1. GRMS6.1 #

De nieuwe versie van de GRMS 6.1 mag toegepast worden vanaf 1 juli 2020 en zal verplicht worden vanaf 1 januari 2021. Naast een aantal inhoudelijke wijziging is de verplichting van één onaangekondigde audit per drie jaren cyclus de grootste wijziging. Standaard zal de tweede audit van de drie jaren cyclus onaangekondigd uitgevoerd worden vanaf 2021. Indien u de onaangekondigde audit liever een ander jaar laat doorgaan kunt u steeds contact met ons opnemen. Voor meer informatie over de inhoudelijke wijzigingen kunt u steeds contact opnemen met onze GRMS Technical Manager Peter D’Haeyere (pdhaeyere@vincotte.be).


2. BRC Gluten-Free Certification Program (BRC GFCP) #


BRCGS heeft momenteel twee glutenvrije programma's: het glutenvrije certificeringsprogramma (GFCP) en de aanvullende module 12. AOECS.


Om de consistentie te vergroten heeft BRCGS toegewerkt naar technische gelijkwaardigheid van de aanvullende module 12: AOECS en de GFCP. Hierdoor zal de AOECS Gluten-Free module 12 van de BRC standaard vanaf 1 januari 2021 vervangen worden door de norm BRC Gluten-Free Certification Program (BRC GFCP). Sites die momenteel zijn gecertificeerd voor aanvullende module 12: AOECS, worden overgezet naar de GFCP en kunnen het Crossed Grain Trademark blijven gebruiken. Indien u momenteel een AOECS Gluten-Free audit heeft sturen wij u nog een nieuwe offerte voor de audit in 2021.
Deze norm kan in combinatie met een BRC of andere GFSI standaard uitgevoerd worden maar eveneens stand alone.


3. Elektronisch facturatie #


Vanaf 1 april 2020 is Vinçotte Agri&Food overgeschakeld op e-invoicing of elektronische facturatie. Hiervoor hebben we een e-mailadres nodig waarnaar uw facturen verstuurd dienen te worden. Bij voorkeur is dit een neutraal, niet persoonsgebonden e-mailadres (bv: boekhouding@uwdomeinnaam.be). Heeft u ons dit nog niet bezorgd? Ga dan naar vincotte.be/e-invoicing

Elektronische facturatie draagt niet enkel bij aan een betere en duurzamere wereld, het heeft ook veel voordelen voor uw organisatie:

  • Sneller: facturen via e-mail worden op dezelfde dag afgeleverd dat ze zijn uitgegeven. Daardoor zijn vertragingen niet meer mogelijk.
  • Eenvoudiger: u kan de factuur gemakkelijk en veilig als PDF opslaan in uw klassement.
  • Efficiënter: neutrale e-mailadressen zorgen ervoor dat uw facturen altijd blijven toekomen op het juiste adres, onafhankelijk van jobrotaties of wijzigingen van verantwoordelijkheden binnen uw organisatie.
  • Veiliger: alle facturen zijn voorzien van een digitaal certificaat (uitgegeven door een Europees erkende certificatie-instelling), wat de rechtsgeldigheid van het document garandeert.

4. Nieuwe norm - COVID-19 SafeZone #


Vinçotte biedt aan de bedrijven ook COVID-19 Safezone certificaten aan, hierbij wordt geëvalueerd in hoeverre het bedrijf de risico’s voor COVID-19 beheerst. Zowel in de uitgewerkte procedures als naar de toepassing ervan op de werkvloer. Het bedrijf kan na dergelijke audit een COVID-19 SAFE ZONE Certificaat krijgen. Betekent dit dat er helemaal geen COVID-19 meer kan opduiken in dit bedrijf? Het antwoord is natuurlijk neen, want je weet niet wat uw werknemers in hun vrije tijd doen. Maar het garandeert wel dat het bedrijf er alles aan doet om interne contaminaties tussen werkgevers te voorkomen, zodat de besmette personen geen andere kunnen besmetten en het bedrijf niet in het nieuws komt als een lokale besmettingshaard. Wenst u meer informatie of een offerte? Contacteer isacert-belgium@vincotte.be


5. IFS Food v7 #


De nieuwe versie van de IFS Food standaard zou gepubliceerd worden op 1 oktober 2020. Momenteel is de ingangsdatum voorzien vanaf 1 maart 2021 en verplicht vanaf 1 juli 2021. We houden u op de hoogte in onze volgende nieuwsbrieven en geven u bijkomende praktische informatie van zodra we hierover beschikken.


6. Recalls - Reminder #

Recalls en andere incidenten (bv. withdrawals) dienen gemeld te worden op recall@vincotte.be . In de BRC, IFS en andere normen vindt u wat en wanneer u dient te melden afhankelijk van de norm. BRC eist dat wij als certificatie-organisme al uw meldingen ook binnen de 24u rapporteren naar BRC. Het is dus belangrijk dat de meldingen op tijd gebeuren en volledig zijn qua informatie (root cause analyse, preventieve acties, bewijsmaterialen etc).

Meer info

Onze specialisten in Agri & Food vertellen u er graag meer over

Contacteer ons