U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Stralingsbescherming van de patiënt (conform art. 65-86)

Deze opleidingen zijn bedoeld voor gemachtigden en practici. Ze werden goedgekeurd door FANC als permanente vorming noodzakelijk voor het verlengen van de persoonlijke vergunningen van practici (Besluit medische blootstellingen artikelen 65, 66, 67, 69, 71, 75, 77, 80, 83) en/of permanente vorming voor de gemachtigden.

De wetgeving op het gebied van medisch-radiologische blootstellingen is bedoeld om de veiligheid en de kwaliteit van de dienstverlening aan de patiënten te waarborgen. Daarom moeten de exploitanten van inrichtingen waar deze handelingen worden uitgevoerd, zich houden aan een aantal verplichtingen. Een daarvan is dat zij ervoor zorgen dat de medisch-radiologische handelingen in hun inrichting enkel uitgevoerd worden door vergunde practici en hun gemachtigden. Dit zijn personen die over de nodige opleiding, ervaring en bekwaamheid beschikken om deze handelingen op een verantwoorde wijze uit te voeren.

Verpleegkundigen, technologen en gelijkgestelden in de medische beeldvorming mogen de installaties voor medische doeleinden enkel bedienen wanneer zij hiervoor opgeleid zijn en volgens de instructies en onder de werkelijke controle en verantwoordelijkheid van een voor deze toepassing vergunde practicus. De exploitant van de inrichting ziet erop toe dat deze zogenaamde "gemachtigden" een opleiding hebben genoten die overeenstemt met hun beroepsbezigheden en een permanente vorming in de betrokken materie genieten. Zo kunnen zij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen op het gebied van medisch-radiologische handelingen.

De permanente vorming voor gemachtigden en artsen is een essentieel onderdeel van de kwaliteitsborging in de medische sector. Deze personen hebben een specifieke, medisch gerichte en diepgaande kennis nodig omtrent de gevolgen van de medische blootstelling voor de patiënt en zijn/haar begeleiders en verzorgers, de rechtvaardiging en de mogelijke alternatieven, de methoden om deze blootstelling te optimaliseren rekening houdend met het diagnostisch of therapeutisch doel,… De insteek van deze permanente vormingen is de verantwoordelijkheid tegenover de patiënt en zijn begeleiders en verzorgers, om een kwalitatieve medische handeling uit te voeren, met aandacht voor de stralingsdosis waaraan de patiënt en zijn begeleiders en verzorgers wordt blootgesteld

Permanente vorming in dit kader moet bijgevolg handelen over de rechtvaardiging en optimalisatie van de medische blootstelling voor de patiënt en de begeleiders en verzorgers rekening houdend met evoluties in technologieën.

Een overzicht van het aantal uren permanente vorming die gemachtigden en practici moeten volgen kan u hier terugvinden.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jan11

Op 03/04/2023 werd het nieuwe Koninklijk besluit 'Industriële Radiografie’ gepubliceerd.

Meer lezen
nov21

Op 28 november praten we in Stockholm over onze ervaringen bij het gebruik van de floatarm robot arm technologie bij Niet Destructieve Tests (NDT).

Meer lezen
jul25

‘Duurzaam’, ‘oceaanvriendelijk’ of ‘ecologisch’. Het zijn befaamde milieuclaims die bedrijven graag maken, maar helaas vaak holle marketingslogans blijken te zijn. Dat kan niet meer volgens Europa.

Uit een Europees onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze claims ongegrond, misleidend of vaag is. Het toont aan dat producten niet zo milieuvriendelijk zijn als ze worden voorgesteld, wat neerkomt op pure greenwashing. Daar komt verandering in: de Europese Commissie lanceert een voorstel voor een greenwashing-wet, de ‘Green Claim Directive’.

Meer lezen
jul19

Gheysens Smart Lifting, gespecialiseerd in kraanverhuur, industriële verhuis, uitzonderlijk vervoer en kunsttransport, is bovenal een team van ervaren experts die geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Als familiebedrijf doen ze er ook alles aan om hun eigen werking en veiligheid steeds te optimaliseren.

Meer lezen
jul04

Als bedrijf moet je voldoen aan verschillende wettelijke opleidingsverplichtingen voor werknemers. Die kunnen variëren volgens de sector, activiteiten, locatie en de specifieke risico's. Dat allemaal bijhouden wordt soms erg complex, duur en tijdrovend.

Gelukkig is er een oplossing die helpt om alle opleidingen over stralingsbescherming te vereenvoudigen en de naleving ervan te garanderen: Vinçotte Controlatom.

Meer lezen
apr03

Bij Milcobel werd de Digi-Tags oplossing toegepast op door Vinçotte geïnspecteerde hef- en hijstoestellen, waardoor het auditproces in hun vestiging in Langemark werd verbeterd.

Meer lezen
mrt29

VINÇOTTE is genomineerd voor de DataNews 2023 Awards for Excellence (categorie 9) als Enterprise Application Innovator of the Year! Dat maakt ons erg trots, maar we zouden nog trotser zijn als we als niet-ICT-bedrijf een ICT-award zouden kunnen winnen... en daarom hebben we UW steun nodig.

Meer lezen
jan10

Streven naar een duurzame samenleving zit in ons DNA. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ligt zowel in ons hoger doel als in onze dagelijkse activiteiten.

We bieden veel diensten aan op vlak van duurzaamheid. We hebben een team van sectorexperten die uw specifieke duurzaamheidsuitdagingen perfect begrijpen en u kunnen u helpen om duurzamer te produceren, te bouwen, te transporteren, etc. Ontdek deze diensten hier:

Meer lezen
dec19

Deze maand 150 jaar geleden werd Vinçotte officieel opgericht...

Meer lezen