23 augustus Actualiteit , Events , Oplossingen

Plankgas tijdens de Grote Prijs van Spa-Francorchamps

Vinçotte leidt al 25 jaar de Grote Prijs van Spa-Francorchamps mee in goede banen. We controleren de verschillende constructies om de veiligheid op de site te verzekeren. Dat is tegelijk een complexe, intense en onontbeerlijke taak: “Een probleem met de ene of andere constructie? Wij moeten er alles aan doen om dat op te lossen. De toegang tot de site hangt immers af van de brandweer, maar ook van ons: zij wachten op ons positieve verslag om de toegang tot de tribunes vrij te geven.

Veiligheid voor alles #

Vinçotte controleert de montage van de tijdelijke tribunes, goed voor 50.000 plaatsen. “Wij controleren ook de structuren van alle reclame- en verlichtingsborden, de tenten, de hospitality, de verkoopstands en de reuzenschermen,” aldus Christian Lambion, Activity Manager Lifting South bij Vinçotte Building. Een delicate operatie, aangezien zowel het circuit als de F1-organisatie en de toezichthoudende instanties in Wallonië begaan zijn met hun imago: “Niemand zit te wachten op een incident. Ze nemen dan ook alle voorzorgsmaatregelen om dat te vermijden.

Doorgedreven en nauwgezette controles #

Concreet controleert Vinçotte stap per stap de montage van alle structuren. “Wij controleren de grondplaten van de tribunes, rekening houdend met de afmetingen die op basis van bodemproeven werden bepaald. Wij controleren de conformiteit van de montages, niet alleen aan de hand van de montageplannen en berekeningsnota’s van de installateur, maar ook rekening houdend met alle voorschriften met betrekking tot het aantal uitgangen, de afstanden tussen twee gangpaden, de afmetingen, de conformiteit van de reling …

Elk risico vermijden #

De grootste gevaren? Instorting als gevolg van overbelasting of weersomstandigheden. “Ik heb het al eens meegemaakt dat er planken van een tribune ontbraken. Fans hadden ze gestolen om er een barbecue mee aan te steken! We merkten het de avond vóór de race... Daarom controleren we nu alles vóór de opening, om er zeker van te zijn dat niets beschadigd of gevandaliseerd werd.”

Ongeëvenaard professionalisme #

Een groot evenement in elk opzicht! Deze controles nemen dan ook veel tijd in beslag. “We proberen het werk optimaal te spreiden over 3 weken. Vooraf dingen doen kan niet: niets is voorgemonteerd. De week vóór de Grote Prijs is dus altijd intens: ik ben vanaf 6 uur ‘s morgens ter plaatse en vertrek pas zeer laat.

Vinçotte is marktleider in België op het vlak van keuringen en controles. “Vandaar deze samenwerking: de F1 werkt het liefst samen met een erkend en gewaardeerd bedrijf. En onze reputatie snelt ons vooruit: naast alle grote evenementen op het circuit van Spa-Francorchamps controleren we ook de Landbouwbeurs van Libramont of festivals zoals Tomorrowland en Pukkelpop. Vinçotte is dus aanwezig op alle grote evenementen.

Het plaatsen van een tijdelijke constructie zoals een tent, tribune of podium brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Laat u begeleiden door een onafhankelijke expert met meer dan 145 jaar ervaring.

Meer lezen