10 september Actualiteit , Oplossingen , Projecten

Een sterk staaltje beton? Vinçotte wapent u tegen de risico’s.

De actualiteit vertelt ons dat beton niet altijd ijzersterk is. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Bruggen, maar ook betonnen balkons vormen hier de grote risicoconstructies. Om ongevallen te vermijden, is het regelmatig controleren van beton aangewezen. Vinçotte is hierin expert en voert zorgvuldige inspecties uit zodat u te allen tijde weet dat u gebeiteld zit.

Door weer en wind #

Betonnen constructies zoals bruggen en balkons bevinden zich in een buitenomgeving en zijn dus onderhevig aan water en lucht. Deze twee factoren tasten het beton aan en zorgen voor carbonatatie. Daardoor daalt de PH-waarde van het beton waardoor het minder basisch wordt. In deze omstandigheden kan er roest (corrosie) optreden aan de wapening van het beton. Het gevolg daarvan is dat het staal uitzet en er betonstukken afspringen. Van zodra de wapening bloot komt te liggen, wordt dit proces nog versneld. Uiteindelijk kan het staal zodanig aangetast worden dat het niet meer voldoende weerstand heeft.

Zout zeewater is een bron van chloriden die een bijzondere vorm van corrosie veroorzaken. Die chloriden zorgen zo voor een agressievere en snellere aantasting van het beton van de vele balkons aan de kust. Ook bruggen en parkings worden blootgesteld aan chloriden door het gebruik van dooizouten.

Meten om te weten #

Om ongevallen te vermijden is het zaak om het beton regelmatig te controleren. De ingenieurs van Building Specialized Services bij Vinçotte zijn gespecialiseerde en neutrale betoninspecteurs. Zij voeren een controle uit van de betonstructuur. Naast een visuele inspectie omvat deze ook een aantal proeven. De carbonatatie wordt gemeten door middel van fenolftaleïne. Hiervoor worden enkele gaatjes in het beton geboord om te bepalen tot waar de aantasting in het beton is ingedrongen. Bij controles van bruggen gaan de inspecteurs soms zelfs per boot ter plaatse. Er worden soms ook nog stalen genomen om het chloridegehalte te bepalen.

Goed verankerd #

Na de inspectie bezorgt Vinçotte een rapport waarin de vaststellingen en ook het advies beschreven staan. Als blijkt dat er aantasting is van het beton, worden de aangewezen behandelings- of herstelmethodes voorgesteld. Door deze ingrepen krijgt het beton zijn duurzaamheid terug.

Schade aan uw gebouw?

Wil u de staat van een bepaalde constructie kennen of zoekt u een expert voor uw bouw – of renovatiewerken? Dan is Vinçotte Building uw ideale partner.

Bouwkundige inspecties >