U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Laskwalificaties

Als u als lasser uw kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten, kunt u uw kwaliteiten laten screenen door Vinçotte. Wij hebben de bevoegdheid om u de nodige certificaten toe te kennen die geldig zijn in alle Europese lidstaten.

Omdat Vinçotte actief is in tal van industriële sectoren waar wordt gewerkt met gelaste constructies zijn wij perfect op de hoogte van de geldende nationale en internationale normen die betrekking hebben op laskwalificaties. Een kwalificatie door Vinçotte geldt als kwaliteitslabel voor uw laswerk.

Meer over laskwalificaties:

Om de kwaliteit van een gelaste constructie te waarborgen, leggen de meeste Europese richtlijnen constructienormen en reglementen op die stellen dat de laswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerde lassers en volgens gekwalificeerde uitvoeringsmethoden. Op basis van nationale regelgeving, contractuele bepalingen of bestekken kunnen de constructeurs of aannemers verplicht worden om voor de kwalificaties een beroep te doen op een onafhankelijke controle-instelling zoals Vinçotte.

Een lasser bewijst met de nodige kwalificaties zijn vakbekwaamheid. Hij kan dus met een bepaald lasproces en binnen een bepaald geldigheidsgebied foutloos een kwaliteitsvolle las maken.

Een gekwalificeerde lasprocedure is het bewijs dat een welbepaald omschreven lasmethode een verbinding oplevert waarvan de kwaliteit, bijvoorbeeld de mechanische eigenschappen, even goed is of zelfs beter is dan de eigenschappen van de verbonden basismaterialen.

Om zowel de lasser als de lasprocedure te kunnen kwalificeren, moet een proefstuk gelast worden in het bijzijn van een Vinçotte-expert. Wanneer deze proef positief wordt geëvalueerd, reiken wij een certificaat uit dat de geldigheidsgebieden vermeldt.

Voordelen laskwalificaties

 • Omdat Vinçotte lid is van de CEOC (Confédération Européenne des Organismes de Contrôle) worden de certificaten die wij uitreiken internationaal aanvaard.
 • Naast zelf certificeren, kunnen wij als Notified Body (NOBO) ook bestaande certificaten goedkeuren wanneer we ze conform bevinden aan de Europese richtlijn 97/23/EC. Deze goedkeuring wordt automatisch erkend door NOBO's in alle andere Europese lidstaten.

Normen en wetgeving

 • ASME IX voor kwalificatie van lassers, lasprocedures, brazeerders en brazeerprocedures
 • EN ISO 9606-serie voor de Europese kwalificatie van lassers
 • EN 15607 tot de EN 15614-serie voor de Europese kwalificatie van lasprocedures
 • EN ISO 14732 voor het kwalificeren van bedieners en lasinstellers voor het gemechaniseerd en automatisch lassen van metalen
 • EN ISO 13585 en 13134 en voor de kwalificatie van brazeerders en brazeerprocedures
 • laskwalificaties volgens API 1104 (pijpleidingen), Mil. STD1595A (militaire constructies), ISO 24394 (lucht en ruimtevaart),...

Toepassing laskwalificaties

 • constructeurs
 • installateurs
 • aannemers
 • lassers
 • onderhoudsdiensten
 • ...

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons