U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Kwalificatie van lassers van polyethyleen (PE)

Maakt u gebruik van nutsleidingen of werkt u met thermoplastische kunststoffen? Of wilt u aan uw klanten tonen dat u werkt met vakbekwame PE-lassers? Wij voeren de nodige controle uit bij het lassen van kunststofleidingen en kwalificeren ook lassers door een toekenning van een laspas.

Vinçotte controleert lassen in kunststof van zowel gas- als andere nutsleidingen. Deze controle is noodzakelijk om die leidingen in gebruik te kunnen stellen. Anderzijds is Vinçotte eveneens bevoegd om lassers van kunststof te kwalificeren, hetzij bij de constructeur/aannemer zelf, hetzij bij één van de door de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG) erkende opleidingscentra (voor gasleidingen). In dit geval levert Vinçotte de officiële laspas af die één jaar geldig blijft.

Het is belangrijk aan klanten vakbekwame lassers te kunnen aanprijzen met de nodige kwalificaties en ervaring. In de gassector (KVBG) is de kwalificatie van PE leidinglassers trouwens verplicht; zij moeten in het bezit zijn van een laspas, een officieel document met een geldigheidsduur van één jaar (hernieuwbaar).

Wetgeving

Voor lassers van kunststof gelden de NBN T-42-011 - "Polyethyleen leidingsystemen - als richtlijn voor de opleiding, kwalificatie en herkeuring van lassers voor stuik-, mof- en elektrolassen".

Verder is ook de KVBG/2000.21 .02 – “ KVBG Procedure voor de opleiding, kwalificatie en herkeuring van PE-lassers voor de bouw van Gasdistributienetwerken” van toepassing. Bijkomende richtlijnen van de KVBG, zoals bepaald door de bevoegde KVBG-commissie gelden eveneens.

Deze dienstverlening is hoofdzakelijk van belang voor constructeurs en aannemers die actief zijn in de wereld van de thermoplastische kunststoffen, zoals bijvoorbeeld installateurs van nutsleidingen in de aardgassector, installaties conform de geldende richtlijnen van de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG).

Daarnaast worden kunststoflassers gekwalificeerd voor andere types industriële leidingen, apparatenbouw, etc. Deze lasserkwalificaties kunnen uitgevoerd worden voor elk type thermoplastische kunststof, zowel op plaat, buis, folie, etc.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.