22 februari Actualiteit , Projecten

Vinçotte één van de bekroonde bedrijven voor project ‘Le Globe’ in Knokke

Elk jaar vindt de uitreiking van de FEBE Elements Awards plaats. Deze awards van de Federatie van de Betonindustrie bekronen vernieuwers in prefabbetonstructuren. Vinçotte viel tijdens de laatste editie in de prijzen met het gevelrenovatieproject van het appartementsgebouw Le Globe in Knokke.

Outstanding Precast Award #

Alle bedrijven die hun steentje bijdroegen aan de gevelrenovatie van Le Globe, waaronder Vinçotte, werden bekroond met de Outstanding Precast Award. Deze award is de erkenning bij uitstek voor projecten die het duurzame karakter van prefabbeton onderlijnen. Het renovatieproject toont aan dat prefabbeton een belangrijke rol speelt in de renovatiesector.

Architecturale opfrissing van de zeedijk #

Bij het project werden de oude prefabbetonelementen van de gevel van het appartementsgebouw verwijderd. De bestaande ruwbouwstructuur bleef behouden en werd waar nodig verstevigd. Aan de ruwbouwstructuur werden vervolgens nieuwe elementen in architectonisch beton bevestigd. Hoewel de oude structuur dus behouden werd, kreeg het appartementsgebouw toch de look van een nieuwbouwproject.

Naar aanleiding van de renovatiewerken werden ook andere werken uitgevoerd, waaronder het vervangen van het houten buitenschrijnwerk door aluminium buitenschrijnwerk, het plaatsen van nieuwe full-glass-borstweringen, de uitbreiding van de balkons en het vernieuwen van de waterdichting van de balkons.

Uitdagend renovatieproject #

De uitdagingen tijdens de renovatie waren talrijk:

  • de werken moesten uitgevoerd worden zonder het gebruik van de winkel op het gelijkvloers en de appartementen in het gedrang te brengen
  • de definitieve studie kon pas uitgevoerd worden nadat de gevel volledig gestript was
  • het tijdsvenster waarin de werken moesten uitgevoerd worden, was zeer strikt
  • door de ligging op de zeedijk wordt de nieuwe gevel blootgesteld aan het agressieve zeeklimaat
  • alle onderdelen van de nieuwe gevel (prefabbeton, aluminium buitenschrijnwerk, full-glass-borstweringen, waterdichting balkons) moesten op elkaar afgestemd worden tot een wind- en waterdichte gevel.

Wakend oog #

Vinçotte controleerde in eerste instantie de rekennota’s, technische fiches en uitvoeringsplannen en nam deel aan de ontwerpvergaderingen. Tijdens de uitvoeringsfase voerde de Vinçotte-expert steekproefsgewijze controles uit op de werf en bij de productie van de prefabelementen. Daarnaast nam Vinçotte, samen met de verschillende (onder)aannemers, ook deel aan de werfvergaderingen. Vinçotte controleerde het volledige traject en kon er op die manier over waken dat de verschillende elementen (prefabbeton, buitenschrijnwerk, borstweringen, waterdichting balkons, etc.) optimaal op elkaar afgestemd werden. Ten slotte kan de bouwheer indien gewenst, dankzij de controle van Vinçotte, de werken laten dekken door een 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering.

Meer informatie kan u vinden via de website van FEBE Elements Awards 2018

Bekijk de video FEBE Elements Awards 2018 - Outstanding Precast - Le Globe

Andere bekroonde bedrijven: architectenbureau Ruebens Kurt, prefabrikant Enjoy Concrete, aannemer Bouwbedrijf Furnibo, studiebureau SBE en studiebureau Dexco.

Veiligheid & Kwaliteit - Gebouwen

Wilt u meer informatie over de veiligheid en kwaliteit van bouwwerkzaamheden?

Algemene aannemers >>