Vestas Off-shore Wind Belgium, gestroomlijnde statutaire keuring dankzij Digi-Tags

Vestas Off-shore Wind Belgium besloot in 2022 om de Vinçotte Digi-Tags oplossing te implementeren om de statutaire keuring van zijn windturbinepark te stroomlijnen.

De statutaire keuring van windturbines is een complexe en tijdrovende taak. De officiële documentatie van de overheid is vaak onduidelijk en niet transparant. Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke componenten gekeurd moeten worden en wanneer. Bovendien is het een uitdaging om consistentie te bewaren in het keuringsproces, aangezien inspecteurs op verschillende locaties werken.

Het proces stroomlijnen

Vestas Off-shore Wind Belgium besloot daarom in 2022 om de Vinçotte Digi-Tags oplossing te implementeren om de statutaire keuring van zijn windturbinepark te stroomlijnen.

Alle componenten van een windturbine werden gebundeld in 1 groep met 1 QR-code, makkelijk te scannen door de inspecteur onderaan de molen aan de toegangsdeur. Dankzij het digitale platform van Digi-Tags kan nu alle relevante informatie over de keuring van componenten overzichtelijk gecentraliseerd en geraadpleegd worden.

Door het taggen in groepen per windturbine wordt het werk van de technieker veel eenvoudiger:

  • onderaan bij de ingang kan hij/zij een custom rapport consulteren van alle assets die aanwezig zijn in die specifieke molen
  • op die manier is de technieker zeker dat hij veilig naar boven kan. Vroeger weigerden onderhoudsteams naar boven te gaan indien het rapport niet beschikbaar was, en zo werd soms veel tijd verloren.
  • De technieker kan op die manier ook het juiste materiaal meenemen voor onderhoud boven in de top

Dankzij Digi-Tags heeft Vestas de statutaire keuring van windturbines aanzienlijk gestroomlijnd.

Voor Vestas betekent Digi-Tags:

  • Tijdsbesparing: Het Digi-Tags Dashboard bespaart Vestas-medewerkers veel tijd die ze anders zouden besteden aan het zoeken naar informatie en het communiceren met inspecteurs.
  • Vereenvoudiging: Vestas vindt een grote meerwaarde in het eenvoudig filteren van alle opmerkingen bij turbines, ter voorbereiding van herstellingen en keuringen.

  • Verbeterde consistentie: Digi-Tags zorgt ervoor dat alle componenten op dezelfde manier worden gekeurd, ongeacht de locatie of de inspecteur.
  • Betere overzicht: Alle componenten die bij een turbine horen, zitten nu allemaal in een groep.

Digi-Tags Features

  • Steeds up-to-date inspectie resultaten beschikbaar beneden aan de toegangsdeur, dus voor de windturbine beklommen wordt
  • Alle turbine componenten zitten samen in 1 groep en kunnen zo overzichtelijk geraadpleegd worden
  • PRO-Tools ‘TAKEN’ oplossing verhoogt de veiligheid dankzij het makkelijk opvolgen van alle to-do’s en opmerkingen voor zowel interne medewerkers als externe onderhoudsbedrijven

Naast de Digi-Tags beschikbaarheid op locatie, omvat de Digi-Tags oplossing ook een interactief dashboard en PRO-Tools.

Met de Pro-Tools kan men onder andere automatisch de opmerkingen van de inspecteurs omzetten naar onderhoudstaken voor de techniekers.

Op die manier wordt het opvolgen en repareren van de vastgestelde veiligheidsrisico’s makkelijk en overzichtelijk.

Zo wordt de algemene veiligheid van het windmolenpark gewaarborgd.

Stijn Van Hoorebeke, Service Manager Northern Offshore Service voor Vestas vat het als volgt samen, “Het Digi-Tags dashboard werkt, is eenvoudig te gebruiken en doet wat het moet doen. Dat sluit ook perfect aan bij één van de kernwaardes van Vestas: simplicity.

Vinçotte en Vestas trokken in maart 2024 dan ook samen naar de Belgian Offshore Cluster Awards en wonnen er de award voor Health & Safety voor deze innovatieve aanpak.


#

Over Vestas Offshore Wind Belgium #


Vestas Offshore Wind Belgium is de Belgische entititeit van Vestas, en richt zich op het ontwerpen, produceren, installeren en onderhouden van offshore windturbines. Vestas Offshore Wind is marktleider in België en verantwoordelijk voor 5 windparken.

Digi-Tags bij Port of Antwerp-Bruges

Lees de testimonial

Digi-Tags bij Janssen Pharmaceutica

Lees de testimonial