Milieuzorgsysteem EMAS

Ondernemingen of organisaties die instappen in een milieuzorgsysteem of miliemanagementsysteem, kiezen best voor EMAS. Net zoals bij de internationale ISO 14001-norm is het doel van EMAS om de milieu-impact van een organisatie te beperken, maar EMAS biedt ook een toegevoegde waarde op het vlak van communicatie, transparantie en geloofwaardigheid.

EMAS.jpg

Omdat EMAS weinig gekend is in Vlaanderen en meer erkenning verdient, heeft het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid een film gemaakt waarin bedrijfsleiders getuigen over hun ervaring met EMAS en experten het belang van milieuzorg onderstrepen.

Ook Daniëlla Segers, Activity Manager Certificatie bij Vinçotte, licht in deze film vanaf 9:12 toe hoe wij als geaccrediteerd milieuverificateur audits uitvoeren voor de beoordeling en verbeteringspunten van de milieuprestaties bij bedrijven.

Over EMAS

EMAS staat voor Eco-Management and Audit Scheme en is een vrijwillig milieumanagementsysteem, ontwikkeld door de EU maar wereldwijd ter beschikking van alle organisaties. De drie sleutelbegrippen zijn prestatie, geloofwaardigheid en transparantie. Het doel van EMAS is het permanent verbeteren van de milieuprestaties van een organisatie. Om een EMAS-registratie te verwerven, wordt het gehele milieumanagementsysteem via audits door onafhankelijke externen (milieuverificateurs) gecontroleerd. Dat garandeert de geloofwaardigheid. Het feit dat de informatie over de milieuprestaties van een bedrijf publiek beschikbaar is, vormt een belangrijk aspect van EMAS (transparantie). Zowel binnen als buiten de organisatie streeft EMAS naar een actief engagement van de werknemers en de stakeholders. Om die redenen vormt EMAS het hoogste kwaliteitslabel voor milieuzorg.

EMAS versus ISO 14001

De eisen aan het milieumanagementsysteem in EMAS zijn vrijwel identiek aan ISO 14001 en zorgen ervoor dat de belangrijkste milieuaspecten continu verbeteren. Daarnaast vereist EMAS ook dat jaarlijks een openbaar milieuverslag wordt opgesteld, milieuverklaring genaamd. Een organisatie die al een ISO 14001-certificaat bezit, kan dus relatief eenvoudig ook een EMAS-registratie verwerven. Omwille van de toegevoegde waarde van EMAS, kiest wie instapt in een milieumanagementsysteem, best ook voor EMAS.

EMAS-registratie

Organisaties die EMAS-geregistreerd zijn kan je herkennen aan het EMAS-logo en staan op deze lijst van 73 EMAS bedrijven in België. Om een EMAS-registratie te verwerven, moet een organisatie een stappenplan doorlopen. Vinçotte begeleidt u daarbij. Daarna kan men een aanvraag tot registratie indienen bij het gewest waar ofwel de organisatie ofwel de hoofdzetel gelegen is. Voor Vlaanderen is het Departement LNE de bevoegde instantie waarbij een EMAS-aanvraag tot registratie kan ingediend worden.

Meer informatie vindt u terug op de website van LNE

Ontdek hoe wij u kunnen helpen voor uw EMAS-registratie en ISO 14001 certificaat binnen: