Vinçotte White Paper: CE markering voor machines

Bent u een fabrikant of invoerder van machines ? Bouwt u machines voor eigen gebruik? Stelt u verschillende machines samen tot een nieuwe machine?

In al deze gevallen moet u ermee rekening houden dat u op de machine een CE-markering moet aanbrengen.

Om u daarbij te helpen heeft Vinçotte een white paper “CE markering voor machines” opgesteld waarin de belangrijke stappen en aspecten in verband met CE-markering van machines worden besproken.

Deze handige gids is bedoeld voor ontwerpers, engineeringbureaus, samenbouwers, preventieadviseurs, product developers, technische diensten maar ook voor aankoopdiensten en iedereen die meer wil weten over de verplichte CE-markering.

Waarom deze gids? #

De verplichte CE-markering op machines opent voor u alle deuren in Europa en geeft aan dat uw machine in overeenstemming is met alle Europese richtlijnen (of met hun omzetting in nationale wetten).

Logischerwijze is het de Machinerichtlijn die voor machines de meest specifieke eisen bevat. Nochtans is de overeenstemming met de Machinerichtlijn niet noodzakelijk voldoende en zullen voor vele machines ook andere richtlijnen na te leven zijn. Vooral bij een eerste kennismaking met deze problematiek kan de situatie dus behoorlijk complex overkomen.

Onze bedoeling is om, in het kort, op een praktische en eenvoudige wijze de verschillende stappen voor te stellen die nodig zijn om een CE-markering te bekomen waarmee u een machine in Europa in de handel mag brengen of in bedrijf mag stellen.

In deze herwerkte uitgave van maart 2020 is onze verworven praktische ervaring verwerkt.

Opgelet: de Machine Directive waarop deze whitepaper is gebaseerd zal vervangen worden door de Machine Regulation vanaf 20 januari 2027!

U kan onze nieuwste versie van onze whitepaper over de “machinerichtlijn” (editie maart 2020) hier downloaden.

Download whitepaper

Advies of hulp nodig bij de CE-markering van uw machines? Contacteer ons!