08 februari Actualiteit , Oplossingen

Inspectie van kunststoflassen met Phased Array en ToFD? Georg Fischer en Vinçotte slaan de handen ervoor in elkaar

Georg Fischer Piping Systems (+GF+) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van leidingsystemen in kunststof. Het bedrijf bepaalt internationaal de standaard voor de kwaliteit en prestaties van een betrouwbaar leidingsysteem in kunststof.

Als marktleider in de Benelux in Advanced NDT heeft Vinçotte de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve services en toepassingen voor digitale niet-destructieve inspectietechnieken. We maken daarbij gebruik van de meest geavanceerde technologieën en dat maakt van Vinçotte een ideale GF-partner voor de inspectie van kunststoflassen.

Kunststof piping: innovatie in materiaal en techniek #

In hun streven naar permanente innovatie zet GF Piping Systems Benelux volop in op kunststof piping omdat

  • het totale kostenplaatje gunstiger is (lagere TCO)
  • de kwaliteit uitstekend is
  • de footprint groener is
  • kunststof dezelfde veiligheidsgarantie biedt dan andere materialen.

Wat die veiligheid betreft, gaat Georg Fischer trouwens nog een stap verder: elk project dat GF Piping Systems implementeert waarvoor de eindklant een garantie vraagt, wordt vóór oplevering geïnspecteerd met ANDT-technieken door Vinçotte. GF Benelux en Vinçotte sloegen de handen daarvoor in elkaar.

Inspectie van lassen in kunststofpijpleidingen met twee Advanced NDT-technieken #

Vinçotte gebruikt twee verschillende technieken bij de inspectie van kunststoflassen afhankelijk van het type lasverbinding:

* voor de elektrolasverbinding (electrofusion) gebruiken we Phased Array

* voor spiegellassen waarbij buizen aan elkaar worden gelast gebruiken we ToFD (Time of Flight Diffraction).

Deze technieken worden sinds lang door Vinçotte ingezet voor o.a. de controle van lasverbindingen en het opsporen van onvolkomenheden in metalen. Na grondig onderzoek bleken deze het best geschikt te zijn voor kunststof toepassingen en een uitermate goed resultaat op te leveren.