14 januari Media , Projecten

Hibot werkt samen met Vinçotte om de allermodernste robotica aan te leveren voor de inspectie van infrastructuur

De inspectieactiviteiten van Vinçotte zullen profiteren van de revolutionaire robotsystemen van hibot.

Hibot Corp., een innovatieve roboticsstart-up en-pioneer voor de inspectie en het onderhoud van industriële infrastructuur, heeft aangekondigd dat het een samenwerking aangaat met Vinçotte. In deze samenwerking voorziet Hibot, volgens het RaaS-model (Robot as a Service), enkele robotica-inspectiesystemen, zoals Float Arm en Squid, voor gebruik tijdens inspectieopdrachten die Vinçotte uitvoert in België, Nederland, Luxemburg en andere Europese regio's.

Als early adopters van de robotica-platformen die Hibot aanbiedt, zal Vinçotte voordeel halen uit de allernieuwste technologie die jarenlang werd ontwikkeld en gefinetuned in ruige industriële omgevingen. Enkele van de robotica-inspectiesystemen die Hibot beschikbaar stelt, zijn de Float Arm, een langbereik-manipulator die, dankzij zijn modulair ontwerp, perfect inzetbaar is in besloten ruimtes met obstakels (zoals drukvaten en pijpenrekken), en Squid, een slangachtige robot die een ultrasoonprobe met 24 kanalen kan inbrengen in boilerwaterleidingen om de wanddikte te meten.

De Float Arm kan heel gedetailleerd nazicht uitvoeren in drukvaten waar menselijke toegang sterk beperkt is, of zelfs verboden omwille van veiligheidsredenen. De robot heeft een multi-link, modulair ontwerp dat navigatie tussen de hindernissen mogelijk maakt om bijvoorbeeld pijpenrekken te inspecteren in hogere locaties of andere moeilijk te bereiken installaties., Hiermee wordt de inspectietijd drastisch ingekort en de nood voor een steiger tot zo goed als nul gereduceerd. Float Arm is uitgerust met een hoge resolutie-inspectiecamera, meerdere navigatiecamera's, 3D-sensoren en ultrasonische sondes om wanddiktes te meten. Dit portfolio aan sensoren zal binnenkort worden uitgebreid met een oplossing voor corrosie onder isolatie.

De Squid, anderzijds, is een innovatieve boiler-inspectierobot die wanddiktemetingen uitvoert van de waterpijpen die vanuit de hoofdtrommel naar beneden komen. Deze pijpen worden vaak blootgesteld aan hoge temperaturen en bijtende gassen, die kunnen leiden tot vroegtijdige corrosie. De Squid wordt via de hoofdtrommel binnengebracht van waaruit een sensor met meerdere ultrasonische sondes de waterpijpen kan inspecteren. Terwijl de sensor langs de pijp glijdt, wordt een 2D-map gegenereerd die de pijpwanddikte en elke oneffenheid (zoals corrosie of groeves) onmiddellijk zichtbaar maakt. Met de Squid, kan de benodigde tijd om deze pijpen te inspecteren, worden teruggebracht van meerdere weken naar enkele dagen.

Als eerste TIC gebruiker in Europa, wil Vinçotte het volledige potentieel van Hibots roboticasystemen optimaal benutten en hiermee inzetten op de nieuwe trend betreffende het gebruik van robotics voor de inspectie van infrastructuur. De knowhow die hierbij wordt opgedaan zal Vinçotte in staan stellen andere roboticasystemen en zelfs meer geavanceerde technologieën efficiënter te adopteren. Momenteel zijn de eerste tests met de Float Arm intern bij Vinçotte uitgevoerd. Tijdens de volgende stap worden beide robots verder getest binnen het domein van de huidige opdrachten. Het uiteindelijk doel is om een team samen te stellen van gekwalificeerde aNDT-specialisten die de robots kunnen bedienen en inspecties uitvoeren.

"Deze samenwerking met Vinçotte zal een revolutie teweegbrengen op het gebied van infrastructuurinspectie", zegt Michele Guarnieri, medeoprichter en CEO van hibot. “Het zal niet alleen geavanceerde robottechnologieën op de markt brengen, maar ook de validatie en acceptatie mogelijk maken van baanbrekende oplossingen die hun tijd misschien vooruit lijken te zijn, maar die eigenlijk net om de hoek liggen. Op het gebied van inspectie van infrastructuur is er echt behoefte aan dergelijke innovatieve oplossingen.”

Martijn Cuyx, Innovatie Manager bij Vinçotte, voegt eraan toe: "Bij Vinçotte begrijpen we dat het uitvallen van installaties of defecte infrastructuur tot gevaarlijke arbeidsomstandigheden kan leiden met dure onvoorziene onderbrekingen van de productie en herstellingen tot gevolg. Vandaag gebeuren inspecties van kritische installaties vooral door middel van periodieke controles dewelke vaak leiden tot lange en dure voorbereidingen, productieonderbrekingen en onveilige werkomstandigheden voor de inspecteur. Bovendien beschouwen heel wat industrieën digitale transformatie als een prioriteit voor hun werking. Dit betekent dat inspecties steeds meer gedigitaliseerd dienen te worden om een betere besluitvorming door de asset owners mogelijk te maken. Als zodanig zijn we bij Vinçotte constant op zoek naar oplossingen die de downtime van activa minimaliseren en betrouwbare digitale gegevens op de veiligst mogelijke manier leveren. De door hibot ontwikkelde robotoplossingen passen precies in deze filosofie. We kijken er dan ook naar uit om onze samenwerking met hibot uit te breiden en hun oplossingen te integreren in onze activiteiten.”

Over hibot #

Hibot is een roboticsstart-up, opgericht in 2004, die zijn oorspong vindt in het Tokyo Institute of Technology, en zich tot doel stelt een veiligere en duurzamere wereld te verwezenlijken door nieuwe trends te creëren op het vlak van infrastructuurinspectie en onderhoud. Hibot ontwikkelt en gebruikt AI-aangedreven op afstand bediende robots waarmee mensen op afstand kunnen werken van vuile, gevaarlijke of veeleisende arbeidsomstandigheden. De robots van Hibot vinden hun toepassing in zoek- en reddingsacties, en zijn ingezet om Japans Fukushima No. 1 kerncentrale te ontmantelen.

Over Vinçotte #

Vinçotte is het grootste geaccrediteerde inspectie-, controle- en certificatie bedrijf in de Benelux en biedt meer dan 220 objectieve en adviserende services op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. 2.000 professionals zetten zich dagelijks in om de samenleving veiliger, efficiënter en duurzamer te maken.

Opgericht in België in 1872, werken we vanuit 16 vestigingen in de Benelux en voeren we elke dag meer dan 5000 opdrachten uit bij 60.000 multinationals, KMO’s, zelfstandigen en particulieren die vertrouwen op Vinçotte.

Meer weten over hibot?

Wil u weten wat een inspectie met een hibot voor u kan betekenen, aarzel dan niet en vul het formulier in.

Meer informatie >