25 juni Actualiteit , Sectoren

Heeft u een autolift bij u thuis of in uw gebouw? Laat u dan niet verrassen.

Meer en meer appartementsgebouwen en particuliere woningen hebben een autolift. Steeds vaker lees je in de pers over auto’s die vastzitten in de kelder. We leggen u graag uit waar u op moet letten om uw autolift veilig te houden.

Welke type autolift heeft u? #

Er bestaan eigenlijk 3 types van toestellen die men gebruikt als autolift. Vaak weet de consument/eigenaar/huurder zelf niet welk type hij of zij heeft.

  1. Uw autolift werd op de markt gebracht als personenlift. In dat geval heeft u ook een onderhoudscontract en komt Vinçotte minstens om het half jaar de installatie keuren. Deuren of poorten en de lift zelf vormen een geheel dat op elkaar is afgestemd. Dit type is het meest veilige.
  2. U heeft een lift waar uw auto wel op mag maar u niet als de lift beweegt (ook niet in de auto). In dit geval heeft u geen verplichting tot onderhoudscontract en keuring.
  3. U heeft wat men noemt “een trage lift”. Deze lift gaat minder dan 15 cm per seconde. Bij dit type lift mag u ook mee op het platform. U moet een knop ingedrukt houden terwijl de lift beweegt. Ook hier is er geen onderhoudscontract en verplichte keuring.

Wat is het veiligst? #

Zonder twijfel is type 1 het veiligst. Bij types 2 en 3 zijn er vaak zware veiligheidsproblemen.

De meeste problemen doen zich voor bij het blokkeren van deze liften. Dat is erg vervelend vooral als het lang duurt en de auto('s) niet in of uit de garage kunnen. Veel erger is het wanneer de poort en de lift niet of niet goed op elkaar zijn afgestemd – het zijn vaak aparte systemen. U kan zich al inbeelden wat er gebeurt als u na een tripje de wagen op het platform wilt rijden maar het platform nog beneden staat.

Autolift al 3 maanden defect

Artikel HLN

Ernstige tekortkomingen die bij keuring van autoliften naar boven komen
#

  • het platform staat beneden en de deur boven staat open
  • slecht functionerende ventilatie in de schacht of kooi, levensgevaarlijk als de auto met draaiende motor in de lift staat
  • slecht werkende vergrendelingen
  • ontbreken van een overlastinrichting
  • besturing van de deur die niet goed afgestemd is op de toepassing in een autolift

Beter zeker #

Voor uw eigen veiligheid zouden we, als u een type 2 of 3 autolift heeft, toch adviseren om een spontane periodieke keuring te laten uitvoeren. Onze expert-inspecteur kijkt alles graag voor u na en test uw installatie uitvoerig. Geen keuring laten uitvoeren is sowieso geen goed idee want het gaat hier om uw auto en uw leven.

Een keuring van een autolift is niet duur – reken op ongeveer 100 euro – en als het een appartementsgebouw betreft, kunt u de kosten delen. Voor de prijs hoeft u het dus niet te laten én u vermijdt ongemakken en ongelukken.

Keuring autolift

Wil u er zeker van zijn dat uw autolift veilig is? Laat uw autolift dan controleren door Vinçotte

Contact >>>