U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Penetrantonderzoek

Is uw materiaal van installaties en producten kwalitatief genoeg om op de markt te brengen? Kunt u de veiligheid en de levensduur van uw producten waarborgen? Onze specialisten voeren de nodige controles uit om de fouten op te sporen en om zo uw product een hogere kwaliteit te garanderen.

Penetrantonderzoek wordt gebruikt om uittredende oppervlaktefouten, zoals oppervlaktescheuren, vast te stellen in alle niet-poreuze materialen. Door penetrantonderzoek kan men scheuren, schilfering, poreusheid, putjes, enz. detecteren op stukken in verschillende stadia van de fabricage, bij de lasvoorbereiding en bij het lassen. Door middel van penetrantonderzoek kan men metaalvermoeiing (vermoeiingsscheuren, pitting, enz. ) tijdig op installaties in bedrijf detecteren.

Methodologie voor penetrantonderzoek:

Een gekleurde vloeistof, de penetrantvloeistof, wordt na reiniging van het oppervlak, aangebracht op het oppervlak van het materiaal. Door capillariteit dringt de penetrantvloeistof dan door in de oppervlaktefouten. Na verwijderen van het overtollig product brengt men een ontwikkelaar aan en weer door capillaire werking kan men vervolgens zien waar de penetrantvloeistof in de oppervlaktefouten is gedrongen. Zo is het mogelijk scheuren met een breedte van slechts 1 micron (0.001 mm) zichtbaar te maken.

Het te controleren oppervlak mag niet poreus en niet geverfd zijn. Het oppervlak moet schoon zijn en mag niet erg ruw zijn. Daarom moet worden nagegaan of het niet verstopt is door vuil, vreemde elementen en materiaaloverlappingen. De methode kan worden toegepast voor open discontinuïteiten. De methode wordt zonder probleem toegepast op stukken met een temperatuur tussen 5 en 50 °C. Specifieke producten bestaan echter ook voor hogere temperaturen (tot 200°).

Deze controle is essentieel voor uw materiaal en kan u tal van voordelen bieden:

  • eenvoudige controlemethode die echter een goede visuele expertise vereist;
  • de methode kan overal te velde worden uitgevoerd: dat hoeft niet noodzakelijk in een laboratorium of atelier te zijn;
  • deze techniek kan worden toegepast op alle niet-poreuze materialen;
  • vereist geen uitgebreide uitrusting;
  • het is mogelijk om scheuren met een breedte van slechts 1 micron te detecteren.

Normen en standaarden

ASME, EN en ISO normen of andere nationale normen

Deze dienst is bedoeld voor allerlei klanten, om materialen, stukken tijdens de productie en de uitrustingen tijdens bedrijf te controleren. De techniek is niet geschikt voor stukken die gezandstraald of gegritstraald zijn.

Ook in uw situatie heeft Vinçotte de gepaste oplossing. Contacteer ons voor advies op maat.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Jouw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.