U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

ATEX Certificatie en Compliance

Als leverancier of samenbouwer van uitrusting voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, heeft u een aantal specifieke verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de aard van de uitrusting en de categorie waartoe ze behoort, is tussenkomst van een Notified Body vereist.

Zelfs waneer er geen wettelijke vereiste is, kan u zich door Vinçotte laten bijstaan om als Notified Bodt of derde partij een beoordeling van de conformiteit uit te voeren.

Met 'Module G: Eenheidskeuring' spitst Vinçotte zich specifiek toe op complexe assemblages en custom made uitrusting, waarvoor typecertificatie geen toereikende oplossing biedt.

Vinçotte kan als derde partij steeds een onafhankelijke en onpartijdige beoordeling van de uitrusting bieden, op basis van de vereisten van de ATEX-richtlijn, de Europese geharmoniseerde standaarden en de ervaring van experts.

Bij het optreden als Notified Body voor de ATEX-richtlijn, wordt door Vinçotte de procedure Module G: Eenheidskeuring toegepast. Hierbij wordt elke unit (het te certifiëren apparaat of onderdeel) geval per geval behandeld. Deze aanpak leent zich dus goed voor custom made applicaties en kleine series.

De procedure bestaat uit:

  • review van het ontwerp: zijn de gepaste beschermingswijzen gekozen, en zijn deze correct toegepast?
  • review van de documentatie: zijn alle nodige en relevante documenten aanwezig, compleet en inhoudelijk correct?
  • inspectie van de unit: verificatie van de uitvoering van het ontwerp, op basis van inspectie en relevante proeven.

Vinçotte biedt hierin de nodige flexibiliteit: elke opdracht wordt op een unieke manier aangepakt, aangepast aan de noden van de klant.

Op vlak van inspectie en keuring kan Vinçotte terugvallen op een ruime ervaring en expertise, binnen een grote waaier van mogelijke diensten. Enkele voorbeelden zijn afname van elektrische installaties, functioneel testen van machines, thermografie en niet-destructief onderzoek. Met deze mogelijkheden kan Vinçotte voor een ruim gamma aan toepassingen een gepaste ATEX-keuring uitvoeren. Daarnaast heeft Vinçotte ook de nodige experts in huis om u te assisteren bij het voldoen aan diverse gerelateerde richtlijnen: Machinerichtlijn, PED, AREI …

Na afronding van de procedure wordt door Vinçotte en certificaat van overeenstemming (certificate of conformity) afgeleverd. Dit levert een bewijs van de conformiteit van de uitrusting. Afhankelijk van de exacte toepassing is dit een wettelijke vereiste, of kan dit gebruikt worden als een commercieel voordeel: de expertise van Vinçotte ondersteunt mee uw reputatie en bevordert het vertrouwen.

In een technisch complexe en veranderlijke omgeving biedt Vinçotte u de nodige expertise om op technisch en wettelijk vlak te voldoen aan de vereisten van de Europese ATEX-richtlijnen.

Als Notified Body voorziet Vinçotte in de wettelijke vereiste voor onafhankelijk beoordeling. Daarnaast versterkt onze onpartijdige beoordeling en onafhankelijke verificatie uw uitstraling als bedrijf.

Wetgeving

De vernieuwde ATEX-richtlijn 2014/34/EU


Normen en standaarden

Evaluatie van ontstekingsbronnen volgens:

EN 1127

EN 15198

Europees geharmoniseerde beschermingswijzen (o.a.):

EN 60079 reeks voor elektrische toepassingen

EN 13463 reeks voor mechanische toepassingen

Specifieke normen per toepassing

Vinçotte treedt vooral op voor:

  • Leveranciers van industriële uitrusting
  • Samenbouwers van installaties
  • Productiebedrijven in diverse industriën (chemie/petrochemie, life sciences, voeding, metaal …)
  • Studiebureaus

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Jouw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.