Penetrant onderzoek

Penetrant onderzoek is niet-destructief onderzoek dat wordt gebruikt om oppervlaktefouten als scheuren, schilfering en poreusheid vast te stellen in alle niet-poreuze materialen. We kunnen dit onderzoek uitvoeren in de verschillende stadia van de fabricage, bij de lasvoorbereiding en tijdens het lassen zelf.

Met het penetrant onderzoek van Vinçotte verlengt u de levensduur van uw materieel aanzienlijk omdat we metaalvermoeiing tijdig kunnen detecteren en verhelpen.

Meer over penetrant onderzoek:

Nadat we het oppervlak van het materiaal hebben gereinigd, brengen we de gekleurde penetrantvloeistof aan. Door capillariteit dringt de penetrantvloeistof dan door in de oppervlaktefouten. Vervolgens verwijderen we het overtollige product en brengen we een ontwikkelaar aan. Opnieuw zal door de capillaire werking zichtbaar worden waar de vloeistof in de oppervlakte is gedrongen.

Zo is het mogelijk om scheuren met een breedte van slechts 1 micron (0,001 mm) zichtbaar te maken. Het te controleren oppervlak mag niet poreus, noch geverfd zijn en het moet schoon en vlak zijn. Daarom moet worden nagegaan of het niet verstopt is door vuil, vreemde elementen en materiaaloverlappingen. De methode kan worden gebruikt voor open discontinuïteiten en is toepasbaar bij temperaturen van 5 tot 50 graden. Daarnaast bestaan er ook specifieke producten voor hogere temperaturen tot 200 graden.

Voordelen van penetrant onderzoek

  • Het is eenvoudig uit te voeren.
  • Het kan on-site worden uitgevoerd.
  • Het is toepasbaar op alle niet-poreuze materialen.
  • Het vereist geen uitgebreide uitrusting.
  • Het maakt scheuren met een breedte van slecht 1 micron detecteerbaar.

Normen en wetgeving

ASME-, EN- en ISO-normen of andere nationale normen.

Toepassingen penetrant onderzoek

  • Vinçotte voert penetrant onderzoek uit om niet-poreuze oppervlakken on-site op fouten te controleren.
  • Deze methode kan niet gebruikt worden voor gezandstraalde of gegritstraalde oppervlakken.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Jouw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.