U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

De nieuwe EU-batterijverordening 2023/1542

Nieuwe EU-batterijregelgeving: De gevolgen voor bedrijven nader bekeken

De nieuwe batterijverordening 2023/1542 van de Europese Unie, die in februari 2024 van kracht wordt, betekent een belangrijke verschuiving voor batterijfabrikanten, batterijimporteurs en hun toeleveringsketens. Deze verordening legt niet alleen strenge normen op voor de productie en verwijdering van batterijen, maar verplicht ook het berekenen van de CO2-voetafdruk, verklaringen over gerecycleerde inhoud en due diligence-beleid.

Belangrijkste gevolgen voor bedrijven

Bedrijven die batterijen produceren of importeren in de Europese Unie zullen zich aan strengere normen moeten houden op het gebied van materiaalgebruik, recyclage-doelstellingen en etikettering. Daarnaast zullen ze verantwoordelijk worden gehouden voor het zich bewust zijn van en bekendmaken van de koolstofemissies van hun batterijen en voor het identificeren van en toezien op potentiële negatieve sociale en milieueffecten in hun waardeketen.

Vinçotte (lid van Kiwa Group) biedt uitgebreide ondersteuning aan bedrijven bij het navigeren door de nieuwe EU-batterijregelgeving. Dit houdt ook in dat we bedrijven helpen om hun naleving te beoordelen en ervoor te zorgen dat hun batterijen aan de nieuwe vereisten voldoen.

Om bedrijven te helpen bij het voldoen aan de nieuwe EU-batterijverordening, leveren wij:

- Hulp bij het uitvoeren van een gap-analyse om vast te stellen welke acties moeten worden ondernomen om aan de verordening te voldoen.

- Aangepaste trainingen over onderwerpen, zoals het bepalen van de CO2-voetafdruk, het bepalen van gerecycleerd materiaal, het opstellen van een due diligence-beleid, het beoordelen van de prestaties en duurzaamheid van batterijen, enz.

- Verplichte verificatie door een Notified Body: Vinçotte (lid van Kiwa Group) kan de CO2-voetafdruk van batterijen en het aandeel gerecycleerd materiaal verifiëren. Met betrekking tot het due diligence-beleid kunnen we de verplichte audit door een derde partij uitvoeren. We zullen een aanvraag indienen om een Notified Body te worden voor deze activiteiten zodra de noodzakelijke schema’s zijn opgezet.


#

Integratie met Digi-Tags #

Dankzij Digi-Tags, onze tool voor asset safety management, kunnen unieke digitale ID's op batterijen worden geplaatst, die transparantie bieden met betrekking tot de traceerbaarheid van materialen, batterijspecificaties en garantie.

Dit garandeert de naleving van de EU Batterijverordening.

Bedrijven helpen bij het verifiëren van de CO2-voetafdruk

Om te voldoen aan de nieuwe EU-batterijverordening zijn bedrijven vanaf 18 februari 2025 verplicht om de CO2-voetafdruk van hun batterijen te berekenen en openbaar te maken, te beginnen met batterijen voor elektrische voertuigen. Oplaadbare industriële batterijen en batterijen voor lichte vervoermiddelen (Light Means of Transport - LMT) volgen respectievelijk in 2026 en 2028. Deze vereiste is bedoeld om de transparantie te vergroten en de voortdurende inzet van de EU voor een koolstofarme economie te bevorderen.

De EU-batterijverordening 2023/1542, met haar verplichte verificatie van de CO2-voetafdruk en andere strenge voorschriften, markeert een belangrijke transformatie voor de batterijsector en zijn toegang tot de Europese markt. De verordening vervangt de vorige EU-verordening voor batterijen die op de markt worden verkocht en richt zich deels op de milieu-impact van batterijen.

Vinçotte (lid van Kiwa Group) heeft meer dan tien jaar ervaring in het beoordelen van levenscyclusanalyses en was betrokken bij het testen van de PEF-methode (Product Environmental Footprint), die de basis vormt voor de gedelegeerde handeling waarin de regels voor de berekening en verificatie van de CO2-voetafdruk worden vastgelegd.

De EU-batterijverordening 2023/1542, met haar verplichte verificatie van de CO2-voetafdruk en andere strenge voorschriften, markeert een belangrijke transformatie voor de batterijsector en zijn toegang tot de Europese markt. De verordening vervangt de vorige EU-verordening voor batterijen die op de markt worden verkocht en richt zich deels op de milieu-impact van batterijen.

De nieuwe EU-batterijverordening 2023/1542 is relevant voor een breed scala aan bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de batterijsector, waaronder:

Batterijproducenten: De verordening stelt strenge normen voor de productie van batterijen, waaronder eisen voor materiaalgebruik, recycling en etikettering. Fabrikanten moeten aan deze normen voldoen om hun producten in de Europese Unie te kunnen blijven verkopen.

Distributeurs en importeurs van batterijen: Distributeurs en importeurs van batterijen zijn er verantwoordelijk voor dat de batterijen die zij de EU binnenbrengen voldoen aan de verordening. Dit kan betekenen dat ze de naleving door de fabrikant moeten controleren en hun eigen controles moeten uitvoeren.

Detailhandelaren en verkopers van batterijen: Detailhandelaren en verkopers van batterijen moeten ook op de hoogte zijn van de verordening en ervoor zorgen dat ze alleen batterijen verkopen die aan de regels voldoen. Mogelijk moeten ze informatie weergeven over de milieuprestaties van de batterijen en moeten ze hun leveranciers om informatie vragen over de herkomst van de batterijen.

Recyclers van batterijen: De verordening introduceert nieuwe eisen voor het recyclen van batterijen. Recyclers moeten verschillende soorten batterijen kunnen scheiden en ervoor zorgen dat ze worden gerecycled op een manier die hun milieueffecten tot een minimum beperkt.

Notified Bodies: Notified Bodies zijn onafhankelijke organisaties die gemachtigd zijn door de Europese Commissie om de conformiteit van producten met EU-regelgeving te beoordelen. De regelgeving vereist de betrokkenheid van aangemelde instanties voor bepaalde typen batterijen, zoals batterijen die gevaarlijke stoffen bevatten.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons