Keuring en risicoanalyse van liften

Als lifteigenaar bent u er wettelijk toe verplicht om ervoor te zorgen dat de veiligheid van gebruikers van uw lift te allen tijde is gewaarborgd. Preventief onderhoud en periodieke keuringen zijn vereist. Daarnaast moeten relevante documenten altijd beschikbaar zijn voor derden. Is uw lift ouder dan 15 jaar, dan moet u een risicoanalyse laten uitvoeren die regelmatig herhaald moet worden.

Vinçotte keurt en certificeert zo'n 35.000 liften per jaar en is daarmee de grootste erkende keurder van liften in België. Daarnaast beschikken wij met ViLift ook over een online platform dat het beheer van uw wettelijk verplicht veiligheidsdossier vereenvoudigt. Onze ongeëvenaarde kennis en expertise op het gebied van liften garanderen u absolute veiligheid. Het Vinçotte-logo op uw lift geldt als kwaliteitslabel dat gebruikers vertrouwen geeft.

Meer over controle en risicoanalyse van liften:

Een lift die niet regelmatig wordt gecontroleerd, kan op elk moment afwijkingen of storingen vertonen of in het ergste geval zelfs een dodelijk ongeluk veroorzaken. Vinçotte staat u bij in alle levensfasen van uw lift om de veiligheid en conformiteit ervan te waarborgen.

Preventief onderhoud

Naast een risicoanalyse moet u als beheerder regelmatig een preventief onderhoud laten uitvoeren:

 • Indien het preventieve onderhoud van uw lift door een gecertificeerd (lift) onderhoudsbedrijf uitgevoerd wordt, moet de lift jaarlijks preventief gecontroleerd worden, aangevuld met een halfjaarlijkse inspectie.
 • Indien het preventieve onderhoud van uw lift niet door een gecertificeerd (lift) onderhoudsbedrijf uitgevoerd wordt, moet uw lift om de drie maanden preventief gecontroleerd worden.
 • Privéliften moeten jaarlijks preventief geïnspecteerd worden.

Dossier toegankelijk voor geïnteresseerden

U moet een dossier bijhouden dat volgende elementen bevat:

 • verslagen van risicoanalyses;
 • documenten over de moderniseringsprogramma's en de uitvoering daarvan;
 • verslagen van het uitgevoerde onderhoud van de afgelopen 10 jaar;
 • rapporten van preventieve inspecties van de afgelopen 10 jaar;
 • een gebruikshandleiding zowel voor regulier gebruik als voor in noodsituaties;
 • onderhoudsinstructies;
 • indien van toepassing de EG-verklaring van overeenstemming.

Dit dossier kunt u eenvoudig online beheren met onze nieuwe toepassing ViLIFT.

Modernisering van liften

Liften moeten voldoen aan de wettelijke normen en indien nodig ook gemoderniseerd worden om het vereiste veiligheidsniveau te verzekeren. Het is uw verantwoordelijkheid als beheerder om ervoor te zorgen dat u voldoet aan deze verplichting.

Het moderniseringsproces bestaat uit verschillende stappen:

 • Fase 1: het uitvoeren van een risicoanalyse om de 15 jaar door een EDTC
 • Fase 2: het opstellen van een planning voor de moderniseringswerken

Het moderniseringsbedrijf stelt de beheerder vervolgens verschillende technische oplossingen voor om de geïdentificeerde risico's te verhelpen en vermeldt bij elke oplossing ook de specifieke prijs en de voor-en nadelen.

 • Fase 3: uitvoering van de geplande moderniseringswerken:
  - voor liften met een certificaat van regularisatie van een EDTC: uiterlijk binnen 3 jaar na de risicoanalyse
  - voor liften die na 10 mei 1998 in gebruik werden genomen: uiterlijk binnen 3 jaar na de risicoanalyse en voor liften die tussen 1 april 1984 en 10 mei 1998 in gebruik zijn genomen: uiterlijk op 31 december 1998
  - voor liften die tussen 1 januari 1958 en 31 maart 1984 in gebruik zijn genomen: uiterlijk op 31 december 1984
  - voor liften die vóór 1 januari 1958 in gebruik zijn genomen: uiterlijk op 31 december 2022
 • Fase 4: laat een deel (art. 4§2) of alle (art. 5§4) moderniseringswerken controleren door een ETC.

De beheerder laat de werken controleren door de EDTC die de risicoanalyse heeft uitgevoerd en ontvangt vervolgens een certificaat van regularisatie.

Technische analyse van offertes van liftinstallatiebedrijven

Heeft u na een risicoanalyse offertes gekregen om een aantal punten aan uw liften te verbeteren en ziet u door het bos de bomen niet meer? Dan bent u niet alleen! Het is immers niet altijd duidelijk (of voor de hand liggend) of de voorgestelde werken in de offertes wel degelijk alle risico’s verhelpen. Om u hierbij te helpen, gaan we een stapje verder in onze dienstverlening en lanceren we deze nieuwe service waarin we een objectieve technische verduidelijking geven van prijsbestekken van liftinstallateurs.

Voordelen keuring en risicoanalyse van liften

Het adequaat onderhoud van liften is essentieel voor de veiligheid van gebruikers. Wanneer u uw liften preventief en periodiek laat keuren door Vinçotte of wanneer u zich door ons laat bijstaan in het beheer ervan, komt u tegemoet aan uw wettelijke verplichtingen, bent u er zeker van dat ze veilig zijn in gebruik en bent u beschermd in geval van een gerechtelijke procedure.

Wij stellen na iedere interventie een verslag op waarin we rapporteren over onze bevindingen. Op basis hiervan concluderen wij of uw lift al dan niet verder veilig kan worden gebruikt. Ontvangt u een negatieve evaluatie, dan stellen wij ook oplossingen voor om uw lift opnieuw conform en veilig in werking te stellen.

Normen en wetgeving

KB van 9 maart 2003 en volgende

Toepassing keuring en risicoanalyse van liften

 • eigenaars
 • beheerders en facility managers
 • syndici
 • ...

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak ?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Contacteer klantendienst
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons