U bevindt zich in de sector Energy & Process Industries

Materialen - drukapparatuur

De keuze voor de juiste materialen is van essentieel belang in het ontwerp, de bouw en de werking van druktoestellen. De integriteit van uw drukapparatuur valt of staat met veilig en duurzaam materiaal. Is het bestand tegen factoren als interne en externe druk, thermisch en chemisch gebruik of cyclische belastingen?

U kunt een beroep doen op Vinçotte om uw materiaal te testen, te keuren en indien nodig te certifiëren. Als u dat wenst kunnen wij u in geval van problemen ook begeleiden naar een oplossing.

Meer over materialen voor drukapparatuur:

Materialen die gebruikt worden om drukapparatuur te maken, moeten voldoen aan een lange lijst materiaalspecificaties. Soms worden er ook bijkomende eisen gesteld of is bijkomend niet-destructief onderzoek of een waterdrukproef vereist.

Afhankelijk van de reglementering die van toepassing is, moet het materiaal vergezeld zijn van documenten die bevestigen dat de eisen van de materiaalspecificatie werden gerespecteerd. Men spreekt hierbij van het materiaalcertificaat.

Er bestaan verschillende types van certificaten, gaande van een gewoon certificaat van overeenkomst waarbij de materiaalfabrikant bevestigt dat het geleverde materiaal beantwoordt aan de materiaalspecificatie tot een certificaat waarbij én de materiaalfabrikant én een derde partij, zoals Vinçotte, bevestigen dat op basis van uitgevoerde testen, analyses en onderzoeken het materiaal in alle opzichten in overeenstemming is met de eisen van de materiaalspecificatie.

Dit laatste certificaat geeft ook alle reële waarden en testresultaten weer (bv. 3.2. certificaten). Een dergelijke bevestiging door een derde partij zoals Vinçotte is uiteraard alleen maar mogelijk als deze laatste er zeker van is dat alle staalnames, testen, analyses en onderzoeken werden uitgevoerd in overeenstemming met de eisen die van toepassing zijn en dat de testresultaten correct werden geregistreerd.

Een dergelijke keuring kan enkel uitgevoerd worden door getrainde inspecteurs en ingenieurs die kunnen rekenen op genoeg ervaring in en kennis van zowel de wetgeving als de techniek van drukapparatuur. Vinçotte heeft voor iedere specifieke installatie een expert die over het juiste profiel beschikt om niet alleen uw apparatuur te keuren, maar u bij problemen ook een oplossing aan te reiken.

Wanneer wij dergelijke keuring uitvoeren, zullen we na afloop een verslag opstellen over de onderzoeken die we hebben bijgewoond. Bij een positief resultaat zullen we de materiaalcertificaten die door de fabrikant werden opgesteld mee ondertekenen.

Voordelen onderzoek drukapparatuur

  • Vinçotte beoordeelt als onafhankelijke partij of uw materialen overeenstemmen met de normen die van toepassing zijn.
  • Wanneer u twijfelt aan de echtheid van bepaalde certificaten of wanneer het kwaliteitssysteem van uw materiaalfabrikant niet waterdicht blijkt te zijn, kunt u een beroep doen op Vinçotte om één of meerdere materiaalkarakteristieken te onderzoeken.
  • Onze proactieve aanpak helpt u om mogelijke problemen zo snel mogelijk op te sporen en corrigerende maatregelen te nemen.
  • Uw bekommernis om veiligheid wordt door onze tussenkomst als gereputeerde onafhankelijke partij bewezen, wat uw geloofwaardigheid en het vertrouwen dat partners in u zullen hebben ten goede komt.

Normen en wetgeving

Een materiaalafname door Vinçotte kan vrijwillig aangevraagd worden door de fabrikant van het drukapparaat of door de eindgebruiker. Een dergelijke materiaalkeuring kan echter ook kaderen in één van de reglementeringen waarvoor Vinçotte gemandateerd is. Voorbeelden hiervan zijn de Europese drukrichtlijnen (PED, TPED, SPV), de Belgische wetgeving voor het transport van gevaarlijke stoffen via leidingen (gaswet) en de Belgische en Franse reglementeringen voor drukapparaten bestemd voor nucleaire installaties.

Dergelijke interventies zijn mogelijk voor alle nationale en internationale materiaalspecificaties of materiaalnormen: ASTM, ASME, DIN, AFNOR, BS, JIS, EN, etc.

Toepassing materialen voor drukapparatuur

U kunt een beroep doen op Vinçotte om het materiaal van uw drukapparatuur te keuren op vrijwillige basis of omdat u hier wettelijk toe bent verplicht, bijvoorbeeld in het kader van EN10204-3.2-certificatie.
Volgende sectoren komen in aanmerking voor deze toepassing:

  • materiaalfabrikanten
  • fabrikanten van drukapparaten
  • stockisten
  • ontwerpers
  • eindgebruikers
  • uitbaters

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons