Een kwantitatieve risicoanalyse (Eng. QRA) berekent het externe mensrisico van investeringsprojecten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Het is gebaseerd op effectberekeningen van ongewenste vrijzettingen, die doorgaans enkel worden onderzocht in het kader van het verkrijgen van een milieuvergunning voor het bedrijf. Echter zijn er tal van bijkomende mogelijkheden met deze berekeningen, die een bedrijf ondersteuning kunnen bieden op vlak van de bedrijfseigen veiligheid.
Onze risicoanalyses en effectberekeningen worden uitsluitend opgemaakt met de meest performante software (DNVGL, TNO, …).
Een Building Risk Assessment (BRA) heeft als doel de risico’s ten gevolge van een zwaar ongeval op een bedrijf in kaart te brengen ten opzichte van andere gebouwen. In geval van permanent bezette gebouwen doelt dit om het welzijn te garanderen van de eigen werknemers en/of tijdelijke contractors.
Met het uitvoeren van overdrukberekeningen wordt bepaald tegen welke overdruk een bepaald gebouw dient te weerstaan om intact te blijven als gevolg van een explosie op het bedrijfsterrein. Dit kan een aparte studie omvatten of uitbreiding zijn van een BRA.
Via dispersieberekeningen is het mogelijk om te bepalen tot op welke afstand een gevaarlijke gas/dampwolk zich verspreidt. In een QRA worden dispersieberekeningen uitgevoerd volgens voorgedefinieerde faalscenario’s, maar het is eveneens mogelijk deze berekeningen uit te voeren bij specifieke vrijzettingsscenario’s, zoals het openen van overdrukventielen.
In geval van branden in tankenparken kunnen de resulterende warmtestralingsintensiteiten gekwantificeerd worden en gebruikt worden voor het opstellen van interventiefiches met mogelijke vluchtwegen.
Op basis van interne of internationale standaarden bepaalt men met een BRA een veilige locatie voor het plaatsen van bv. een controlezaal of ander kwetsbaar gebouw. Aan de hand van dispersieberekeningen kunnen mogelijke vluchtwegen tot een “Safe Location” voor eigen werknemers en bezoekers in kaart gebracht worden gebracht. Ook kunnen met onze warmtestralingsberekeningen inzicht verkregen worden in de noodzakelijk blusmiddelen, dit om enerzijds de resulterende warmtestraling te beperken, en anderzijds brandoverslag naar andere tankenparken te vermijden.
Directive 2012/18/EU of the European Parliament and of the Council of 4 July 2012 on the control of major-accident hazards involving dangerous substances, amending and subsequently repealing Council Directive 96/82/EC Text with EEA relevance.
Center for Chemical Process Safety (CCPS):
Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS):
Proces Safety Standards:
Deze dienst is bedoeld voor: