14 mei

Vinçotte blijft in beweging bij Decathlon

Decathlon kennen we als dé winkel voor de sportliefhebber. Om de veiligheid van de werknemers en de klanten te garanderen, nam de keten de Vinçotte-experten onder de arm om alle periodieke technische controles in de 33 Belgische Decathlon-filialen uit te voeren.

De sportwinkel hecht erg veel belang aan veiligheid en voorziet vaak nieuwe tools voor zijn personeel om veilig gedrag op de werkvloer te stimuleren. Dat zijn bijvoorbeeld toolboxes, QR-codes, filmpjes, etc. Bovendien worden ook alle filialen veilig ingericht. Als grote speler op de vrijetijdsmarkt, was Decathlon op zoek naar een grote en erkende speler voor het opstellen van zijn globale veiligheidsplan en het uitvoeren van technische controles. Daarin vonden ze in Vinçotte de ideale partner. De samenwerking tussen Decathlon en Vinçotte startte in 2015. Begin dit jaar werd deze verlengd voor drie jaar.

Vinçotte voert bij Decathlon controles uit op verschillende vlakken. We zetten ze graag voor u op een rij.

Elektriciteit

Elektriciteit komt binnen op hoogspanning en moet door een transformator omgezet worden in laagspanning. Zo worden de verschillende installaties van Decathlon van energie voorzien. Het is een jaarlijkse verplichting om de veiligheidssystemen van een hoogspanningscabine te controleren. Vinçotte neemt deze keuringen bij alle Decathlon-winkels op zich. Ook de veiligheidsverlichting wordt jaarlijks gecontroleerd. Zo zorgt Vinçotte ervoor dat bezoekers en werknemers bij een noodsituatie de winkel op een veilige manier kunnen verlaten. Decathlon laat bovendien tweejaarlijks een thermografische test uitvoeren. De Vinçotte-expert neemt dan een warmtefoto van het elektrische verdeelbord om de warmteproductie op verschillende plaatsen in kaart te brengen.

Op deze manier worden defecten die met het blote oog niet te zien zijn en die mogelijk brand zouden kunnen veroorzaken preventief opgespoord.

Liften en hef-en hijswerktuigen

Vinçotte wordt ook ingeroepen voor de keuring van de liften. Een expert controleert zesmaandelijks de bezoekersliften in de verschillende filialen. De kabels worden onderzocht om breuken te voorkomen en de niveaus van de stopplaatsen worden nagekeken om struikelgevaar te vermijden. Verder wordt ook de noodverlichting en het communicatiesysteem in de lift getest zodat de verlichting in noodsituaties aanspringt en hulp vanuit de lift ingeroepen kan worden. De hef- en hijstoestellen moeten frequenter, namelijk driemaandelijks gekeurd worden. Decathlon verkiest om voor de keuring van zijn transpaletten, ladders, heftrucks, etc. samen te werken met Vinçotte omwille van zijn uitstekende expertise en betrouwbaarheid.

Branddetectie- en sprinklersystemen

De Vinçotte-specialisten testen jaarlijks in alle gebouwen de branddetectiesystemen. Hierbij testen ze of alle nodige systemen in werking treden in geval van een echte brand. Werken de rookkoepels goed? Wordt de brand meteen opgemerkt door de detectoren? Zijn de vluchtroutes duidelijk voor de bezoekers? Het is maar een greep uit de zaken die getest worden om ervoor te zorgen dat een brand snel gedetecteerd en in de kiem gesmoord wordt. Daarnaast worden ook de sprinklersystemen zesmaandelijks gecontroleerd.

Gasinstallaties

Om eventuele lekken in gasinstallaties op te sporen wordt er jaarlijks een gasdichtheidsproef uitgevoerd en wordt er gekeken of de volledige installatie conform de wetgeving opgebouwd werd. Zowel de af- en toevoer van de lucht met de uitmonding van de schouw worden grondig gecontroleerd.

Persluchtvaten

Net zoals andere grote bedrijven maakt Decathlon gebruik van persluchtvaten voor de aandrijving van verschillende installaties zoals bv. het aansturen van de rookluiken. Vijfjaarlijks wordt er op deze vaten een inwendige en uitwendige controle georganiseerd. Bij een inwendige controle wordt voornamelijk gekeken naar mogelijke corrosie. Een uitwendige check focust op de veiligheidskleppen op de tank.

Capaciteit en flexibiliteit

Als keuringsmechanisme met een groot aantal experten beschikt Vinçotte over een sterke flexibiliteit. Er is altijd iemand beschikbaar voor controles, ook last-minute. Bovendien zijn de experten zeer ervaren en kunnen zij een uitvoerige toelichting bij elk keuringsrapport geven. Dit rapport wordt opgeslagen in een online rapportagetool waardoor de nodige partijen toegang hebben tot de resultaten. Als one-stop-shop kon Vinçotte alle verschillende keuringen voor alle winkels uitvoeren.

Doe een beroep op Vinçotte!

Wil u ook de expertise van Vinçotte inzetten ?

Contacteer ons