12 september Actualiteit , Opleidingen

Verplichte veiligheidsopleiding voor alle arbeiders op bouwwerven vanaf 1 oktober 2022

Op 12 mei 2022 kwamen de sociale partners in de bouwsector in een cao overeen om een basis veiligheidsopleiding voor het Paritair Comité 124 te verplichten.

Minimum duur #

Alle arbeiders die op een bouwplaats werken moeten een basis veiligheidsopleiding volgen van minstens 8 uur onder controle van Constructiv

Inhoud #

Deze opleiding moet de arbeiders bewust maken van de risico’s op een werf en het volgende aanleren:

  • de risico’s uit hun eigen activiteit
  • de risico's uit de andere bouwactiviteiten in hun omgeving
  • de basiskennis van de wettelijke preventieprincipes
  • de toepassing van aangepaste preventiemaatregelen
  • veilig gedrag op een werf van een bouwwerk

Wie? #

Alle arbeiders (met minder dan 5 jaar werkervaring) die op een bouwwerf werken en onder PC 124 vallen inclusief medewerkers van kleinere bouwbedrijven. Elk bedrijf moet voldoen aan de nieuwe verplichting, ongeacht het aantal medewerkers in het bedrijf.

Het is de bedoeling om deze veiligheidsopleiding op korte termijn verplicht te maken voor iedereen die werken in onroerende staat uitvoert op een bouwwerf ongeacht het statuut van de persoon. Dus ook zaakvoerders, zelfstandigen, bedienden, werknemers uit een ander PC zullen (nadat het KB "Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen" gewijzigd is) deze veiligheidsopleiding moeten volgen.

Indien uw medewerkers al een geldig VCA diploma (of gelijkwaardig door Constructiv gevalideerde veiligheidsopleiding gevolgd) hebben, moeten ze deze opleiding uiteraard niet opnieuw volgen.

Voor nieuwe werknemers moet de basis veiligheidsopleiding gevolgd worden ten laatste voor het einde van de maand die volgt de startdatum. Begint de nieuwe medewerker te werken in april dan moet de opleiding gevolgd zijn voor 31 mei.

Laatste maand om de opleiding te volgen #

Elke arbeider die op een bouwwerf werkt, onder PC 124 valt, minder dan 5 jaar werkervaring heeft en die nog geen veiligheidsopleiding gevolgd heeft, moet dit voor 1 oktober doen!

Bijdrage van Constructiv #

Vinçotte Academy is een erkend opleidingscentrum. De veiligheidsopleidingen die u Vinçotte Academy volgt, genieten dus van de ondersteuning door Constructiv

Voor open opleidingen tijdens de werkuren krijgt de werkgever een tussenkomst van 25€ per uur of 200€ per dag (beperkt tot 140 uren per werkjaar)

Basis VCA veiligheidsopleiding met examen

Dé basis veiligheidsopleiding met examen voor het erkend Basis-VCA certificaat.

Bestel nu!

Basis VCA examen

Kent u of uw medewerker voldoende en is de opleiding niet nodig of heeft u de e-learning gevolgd en heeft u toch een Basis-VCA certificaat nodig dan kan u ook het examen apart afleggen.

Bestel nu!

E-learning Basis VCA veiligheidsopleiding

Dé basisveiligheidsopleiding online zonder dat u zich moet verplaatsen op eender welk moment van de dag door onze ervaren experten gegeven.

Bestel nu!