08 juni Projecten

VCA* voor Blue Moon uit Aartselaar: Garantie voor opdrachtgevers en werknemers

Na een succesvolle audit kan Blue Moon, een bedrijf gespecialiseerd in de technische ondersteuning van corporate events, aan zijn klanten het VCA*-certificaat voorleggen. Opdrachtgevers en de eigen werknemers krijgen dankzij het veiligheidsbeheerssysteem de garantie dat er steeds in veilige en optimale omstandigheden gewerkt wordt.

Blue Moon, een bedrijf uit Aartselaar gespecialiseerd in de technische ondersteuning van corporate events, heeft als een van de eerste in zijn sector het VCA*-certificaat behaald. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is een methode om na te gaan of een aannemer voldoende doet om de veiligheid en het welzijn van zijn personeel en van derden te garanderen.

Veiligheidsbeheerssysteem voor hele reeks aspecten #

De VCA-methodiek is ontstaan in de chemie en petrochemie waar opdrachtgevers inzake veiligheid strenge eisen stellen aan aannemers en subcontractors, maar heeft ondertussen ook al in heel wat andere sectoren ingang gevonden.

“Het is een veiligheidsbeheerssysteem dat een hele reeks aspecten bekijkt, van heel praktische zaken zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen tot structurele maatregelen zoals het geven van opleidingen en het uitvoeren van risicoanalyses voor de taken die het personeel moet uitvoeren”, zegt Guy Rentmeesters, de auditor bij Vinçotte die het certificaat toekende.

“VCA is een methode om na te gaan of een aannemer voldoende doet om de veiligheid en het welzijn van zijn personeel en van derden te garanderen.”

- Guy Rentmeesters,
Lead auditor System Certificaiton bij Vinçotte

Audit van procedures en reële werksituatie #

De audit gebeurt aan de hand van 25 vragen die de verschillende aspecten van het veiligheidsbeleid afdekken. Guy Rentmeesters: “Voor de meeste vragen moet een bedrijf dat het VCA*-certificaat wil behalen een neergeschreven procedure hebben in zijn veiligheidshandboek. Bij de audit wordt dat handboek opgevraagd en wordt nagekeken of de procedures conform zijn aan de geldende normvoorschriften. Om te zien of alles ook op de juiste manier in de praktijk gebracht wordt, bevat een audit ook interviews met het personeel en wordt op de werkplek of werf gekeken hoe de procedures toegepast worden.”

Het behalen van een VCA-certificaat is voor aannemers dan ook een hele uitdaging. Meestal wordt het gedaan omdat de klant het eist, maar er zijn ook bedrijven die het uit eigen beweging doen om zich te onderscheiden in de markt en naar potentiële klanten een duidelijk signaal te geven. Het VCA-certificaat kent drie niveaus: VCA*, VCA** en VCA Petrochemie.

“Dankzij het VCA*-certificaat weten onze opdrachtgevers dat de audiovisuele ondersteuning van hun evenementen op een kwaliteitsvolle, efficiënte en dus ook veilige manier uitgevoerd zal worden.”

- Gregory Buytaert,
Zaakvoerder Blue Moon

Garantie voor opdrachtgevers en werknemers #

“Bij Blue Moon zijn we er al lang van overtuigd dat kwaliteit en veiligheid hand in hand gaan,” zegt zaakvoerder Gregory Buytaert. Hij nam het bedrijf samen met Mathieu D’Hondt over in 2010 en wist het uit te bouwen tot een belangrijke speler in de sector.

“We zijn er trots op dat wij na een succesvolle audit door Vinçotte het befaamde VCA*-certificaat behaald hebben. Het betekent dat Blue Moon voldoet aan alle vereiste normen betreffende veiligheid, gezondheid en milieu. Dankzij het certificaat weten onze opdrachtgevers dat de audiovisuele ondersteuning van hun evenementen op een kwaliteitsvolle, efficiënte en dus ook veilige manier uitgevoerd zal worden. Ook aan onze medewerkers kunnen wij een veilige en gezonde werkomgeving garanderen.”

Over Blue Moon

  • Locatie: Aartselaar
  • Oprichting: 1992
  • Diensten: audiovisuele ondersteuning van (bedrijfs-)evenementen en verhuur van AV-materiaal