28 april

Savitas: contact tracing via QR-codes met respect voor privacy

Niet met een contact tracing app of coronaspeurders, maar met behulp van QR-codes wil Vinçotte het coronavirus onder controle houden wanneer we terug naar kantoor mogen. De ontwikkeling gebeurt door de start-up Esoptra en de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Mensura en Attentia en het kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias stappen mee in het sociale project omwille van het vrijwillige en preventieve karakter. Het QR-codesysteem, dat SAVITAS werd gedoopt, kan met een simpele scan via de telefoon door elke Belgische werknemer direct gebruikt worden, zonder enige registratie of link met persoonsgegevens en zonder privacyrisico.

De invoering van contact tracing apps zoals in andere landen lijkt een uitdaging tegen de heropstart van de Belgische arbeidsmarkt. Ze maken vaak gebruik van heridentificeerbare data wat privacyvragen oproept. Sociale innovaties zoals QR-codes, die werknemers vrijwillig scannen, kunnen volgens experts wél een privacyvriendelijk antwoord bieden om de gezondheid van het personeel veilig te stellen en nieuwe lockdowns te vermijden. Daarom zet Vinçotte zijn schouders mee onder het QR-codesysteem SAVITAS, kort voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale.

Brede steun van arbeidsmarkt

Een belangrijke troef van SAVITAS is de vrijwillige en sociale benadering van het systeem. Dat is waarom Mensura, Attentia en Vias de oplossing van Vinçotte en Esoptra steunen. De universiteit van Antwerpen levert bovendien academische ondersteuning aan het initiatief. Een sterke multidisciplinaire adviesraad, waar o.a. Professor epidemiologie Dr. Pierre Van Damme, Prof. klinische psychologie Dr. Elke Van Hoof, en Ruben Roex, advocaat-vennoot bij privacyspecialist Timelex deel van uitmaken, zal de wetenschappelijke, maatschappelijke en juridische krijtlijnen van het project uitzetten.

Vinçotte en Esoptra zijn momenteel volop in de testfase. Tegen de tijd dat we van de overheid officieel terug naar de werkvloer mogen, kan de uitrol beginnen.