Het nieuwe EPC (EnergiePrestatieCertificaat)

Vanaf januari 2019 is het nieuwe EPC al in voege. Als absolute marktleider in België sinds 1872 informeren we u graag over de wijzigingen. Het nieuwe EPC is veel duidelijker en toont met grafische labels aan hoe goed of slecht de woning is op energie vlak. Er staan ook concrete aanbevelingen voor verbetering in.

Wanneer #

Het EPC is en blijft verplicht bij verkoop en verhuur van woningen in Vlaanderen. Wilt u dus uw huis, appartement, studio, ... publiekelijk te koop of te huur stellen, dan moet u altijd een EPC (EnergiePrestatieCertificaat) hebben en u bent als verkoper/verhuurder verplicht om in de advertenties voor de woning (zowel online als offline in kranten, op affiches, via de makelaar,...) de energieprestatie van de woning (of wooneenheid) te vermelden met de energiescore of het EPC-label (A+, A, tot F).

Uitzicht #

Het nieuwe EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter. Op een EPC opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label voor de woning. Je ziet meteen hoe goed of slecht de woning presteert. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Een goed label is de beste reclame voor uw woning bij verkoop of verhuur.

Impact #

De kwaliteit van de energiedeskundige wordt dus een pak belangrijker want zijn of haar aanbevelingen gaan er voor zorgen dat u de juiste en goedkoopste veranderingen en aanpassingen kan doen.

Het is algemeen geweten dat het oude EPC wel wat tekortkomingen vertoonde. Niet door het EPC op zich maar door de wildgroei aan zogenaamde experten. Met het nieuwe EPC worden de eisen voor de experten heel wat hoger en zal de kwaliteit van het EPC (hopelijk) ook hoger liggen. Voor een koper is het immers van groot belang om een juist inzicht te krijgen in de nog te maken kosten.

Een EPC opgemaakt door een energiedeskundige van Vinçotte is de beste garantie op een betrouwbaar EPC. Ben je een koper en je wil zeker zijn, vraag dan een EPC van Vinçotte zodat je zeker bent!

Advies, ook wanneer u niet bouwt, koopt of verkoopt #

Het nieuwe EPC kan ook als u niet van plan bent om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren van pas komen. Wanneer u renoveert, is het niet verplicht maar wel ten sterkste aangewezen om een EPC te laten opmaken of nog beter het uitgebreide en unieke EnergiePlan te laten opstellen waarmee u niet alleen de beste aanbevelingen krijgt maar meteen ook weet wat u (na de renovatie) zal besparen op uw energiekosten.

Het nieuwe EPC geeft op een geautomatiseerde manier tips en aanbevelingen om het label en dus de energiescore van uw woning of appartement te verbeteren.

Uiteindelijke doel #

De Vlaamse regering wil met het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een energetische nieuwbouwwoning van 2017. Het nieuwe EPC toont aan in hoeverre uw woning voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

Een voorbeeld van het nieuwe EPC vind je hier

EPC bestellen?

Ja, ik wil een betrouwbaar EPC! Uiteraard van Vinçotte, sinds 1872 de referentie in België voor kwaliteitsvolle keuringen en controles. Voor uw eigen veiligheid, bespaart u beter niet op veiligheid!

Meer info over EPC >

Combi EPC + elektriciteitskeuring

Indien u meteen uw elektriciteit laat keuren; ontvangt u een behoorlijke korting met onz speciale aanbieding EPC + Keuring elektriciteit

Combi EPC + elektriciteitskeuring >