Het nieuwe EPC

Vanaf januari 2019 is het nieuwe EPC in voege. Als marktleider in België informeren we u graag over de wijzigingen. Het nieuwe EPC is veel duidelijker en toont met grafische labels aan hoe goed of slecht de woning is op energie vlak. Er staan ook concrete aanbevelingen voor verbetering in.

Wanneer

Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van huizen, appartementen en andere woningen in Vlaanderen.

Uitzicht

Het nieuwe EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter. Op een EPC opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label voor de woning. Je ziet meteen hoe goed of slecht de woning presteert. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Een goed label is de beste reclame voor uw woning bij verkoop of verhuur.

Impact

De kwaliteit van de energiedeskundige wordt dus een pak belangrijker want zijn of haar aanbevelingen gaan er voor zorgen dat u de juiste en goedkoopste veranderingen en aanpassingen kan doen.

Het is algemeen geweten dat het oude EPC wel wat tekortkomingen vertoonde. Niet door het EPC op zich maar door de wildgroei aan “experten”. Met het nieuwe EPC worden de eisen voor de experten heel wat hoger en zal de kwaliteit van het EPC (hopelijk) ook hoger liggen. Voor een koper is het immers van groot belang om inzicht te krijgen in de nog te maken kosten.

Een EPC opgemaakt door een energiedeskundige van Vinçotte is de beste garantie op een betrouwbaar EPC. Ben je een koper en je wil zeker zijn, vraag dan een EPC van Vinçotte!

Advies, ook wanneer u niet bouwt, koopt of verkoopt

Het nieuwe EPC zal ook als u niet van plan bent om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren van pas komen. Ook wanneer u renoveert, is het aangewezen om een EPC te laten opmaken (of nog beter een Vinçotte Energie Audit te laten doen waarmee u meteen ook de besparing weet op uw energiekosten, later meer daarover) zodat u weet wat u best aanpakt. Het nieuwe EPC geeft op een geautomatiseerde manier tips en aanbevelingen om het label en dus de energiescore van uw woning of appartement te verbeteren. Een indicatie van het energielabel na de renovatie(s) geeft weer wat u kan bereiken. Voor eengezinswoningen wordt ook een kostenraming meegegeven.

Uiteindelijke doel

De Vlaamse regering wil met het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een energetische nieuwbouwwoning van 2017. Het nieuwe EPC toont aan in hoeverre uw woning voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

Een voorbeeld van het nieuwe EPC vind je hier

EPC bestellen?

Ja, ik wil een betrouwbaar EPC van Vinçotte!

Bestel >

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven