09 juli Oplossingen

Vinçotte werd uitgenodigd door KU Leuven als expert in (A)NDT

Op 13 juni organiseerde de KULeuven het internationale symposium "ADVANCES IN ULTRASOUND BASED IMAGING FOR NON-DESTRUCTIVE TESTING" over innovatie in ultrasone beeldvorming voor NDT. Naast zeven (inter)nationale top onderzoekers kreeg Vinçotte als enige niet-academische instelling de grote eer om een lezing te geven over de toepassingen van Phased Array in de industrie.

Phased Array (PA) #

Phased Array (PA) is een Advanced NDT(*ANDT) techniek binnen ultrasoon onderzoek en wordt zowel gebruikt voor medische beeldvorming als voor industrieel onderzoek. Bij industrieel ultrasoon onderzoek worden er ultrasone golven in het te

onderzoeken materiaal gezonden. De weerkaatste golven worden vervolgens gevisualiseerd en geanalyseerd op een computerscherm. Hierdoor kan schade opgespoord worden die aan het oppervlak vaak niet zichtbaar is (bv. scheurtjes in lasnaden).

Snelle, betrouwbare en nauwkeurige resultaten

Bij conventioneel ultrasoon onderzoek maakt men gebruik van een taster die een golf uitzendt met slechts één bepaalde hoek en bereik. Om het volledige materiaal te controleren, heb je dus meerdere tasters nodig. Bij Phased Array kan een taster volledig elektronisch gestuurd worden. Hierdoor kan de hoek en het bereik aangepast worden en kan het onderzoek met meerdere hoeken tegelijkertijd uitgevoerd worden. Dit zorgt voor enorme tijds- en kostenbesparingen.

(*) NDT

NDT staat voor Non-Destructive Testing - in het Nederlands wordt ook de afkorting NDO Niet-Destructief Onderzoek gebruikt - en laat toe om defecten in materialen op te sporen zonder het object te beschadigen.

Bovendien verhoogt het detectievermogen van de controle aanzienlijk. Alle signalen worden meteen digitaal opgeslagen en omgezet in een cartografie met verschillende kleurcodes. In een oogopslag kan je dus zien of er sprake is van aantasting en de omvang ervan. Ten slotte kan het digitale bestand gemakkelijk gearchiveerd, gedeeld en later opnieuw ter vergelijking geraadpleegd worden.

Van corrosie-inspectie tot lasonderzoek in kerncentrales

Het gebruik van Phased Array (PA) heeft een zeer groot toepassingsgebied, vooral in de (petro)chemie en de nucleaire sector. De techniek wordt vooral gebruikt voor de controle van lasverbindingen, bijvoorbeeld in opslagtanks (LNG). Zo’n tank bestaat immers uit 5000 meter lasnaden, een

equivalent van 10.000 röntgenopnames. Radiografie zou hier dus zeer arbeidsintenstief zijn. Dankzij PA kunnen de controles snel uitgevoerd worden en heb je ook direct nauwkeurige resultaten. Daarnaast wordt PA ook gebruikt voor corrosie-inspectie en het controleren van materialen met grillige en complexe vormen. Ten slotte is de techniek ook ideaal voor het controleren van roestvrij stalen lasverbindingen, zoals in o.a. kerncentrales. Deze lasverbindingen hebben een bijzondere structuur die de normale doorstraling met ultrasoongolven bemoeilijkt. Deze lassen kunnen onderzocht worden met speciale zender-ontvanger tasters (TRL-tasters). Vinçotte behoort tot de wereldtop wat betreft ontwikkeling en productie van dit type tasters.

Wereldspeler in Phased Array TRL tasters #

Vinçotte is marktleider in Phased Array in de (petro)chemie en nucleaire sector en past deze geavanceerde techniek nu ook meer en meer toe in de (maak)industrie. Dankzij een jarenlange ervaring in de (petro)chemie en de nucleaire sector is Vinçotte ook op internationaal vlak een belangrijke speler in de industrie met de zelf ontworpen Phased Array TRL tasters voor roestvrij stalen lasverbindingen.

Vinçotte heeft 170 (A)NDT inspecteurs in dienst waaronder experten die gespecialiseerd zijn in het bedenken van nieuwe toepassingen in (A)NDT en met Phased Array. Heeft u specifieke onderzoeksproblemen of vragen over lasnaden, corrosie of andere metalen constructies? Contacteer de specialisten in (A)NDT. Wij staan voor u klaar!

Ook voor roestvrij staal

De wereldklasse van Vinçotte toont zich bv bij manueel ultrasoononderzoek op lassen in roestvrij staal

Meer weten >