10 november Projecten

Carrefour & Vinçotte: samen in de bres voor voedselveiligheid

Carrefour Belgium maakt deel uit van de Carrefour Group, één van de toonaangevende retailers ter wereld. Carrefour engageert zich elke dag om zorg te dragen voor haar klanten, maar ook voor haar medewerkers en voor de planeet. Hier staan duurzame lange termijn-relaties centraal en zo ook met Vinçotte.

Veiligheid boven alles, ook in de landbouw- en voedingssector

Vinçotte is in het dagelijkse leven overal aanwezig waar veiligheid, kwaliteit en milieu een cruciale rol spelen in het welzijn van de maatschappij — denk hierbij ook aan voedselveiligheid. Carrefour doet een beroep op Vinçotte wat betreft controle, inspectie en certificatie in de agroalimentaire sector. “We werkten voor het eerst met Vinçotte samen rond het behalen van de ISO 22000 op het niveau van onze winkels”, vertelt Doctor Pascal Léglise, Quality and Sustainable Development Director en Vik Vets, Control Quality Manager bij Carrefour België. “Carrefour is de eerste én de enige die in de retail zo’n certificatie behaalt.”

Waarom Carrefour voor Vinçotte heeft gekozen? “Bij Vinçotte werken er uiterst innovatieve, bekwame en ervaren mensen in de voor ons belangrijke domeinen. Dit betekent dat zij audits, inspecties en controles kunnen uitvoeren in een complexe context — de kennis vergaard in het ene domein kan immers ook nuttig zijn in een ander domein”, legt Pascal Léglise uit. “Daarnaast heeft Vinçotte een natuurlijke ‘souplesse’; ze zijn er uiterst flexibel, snel en efficiënt. En natuurlijk is het een Belgisch bedrijf. In onze strategie bij te dragen tot de lokale economische ontwikkeling trachten we zoveel mogelijk met lokale ondernemingen samen te werken.”

Van riek tot vork

Bij Carrefour is Vinçotte verantwoordelijk voor een hele waaier aan controles, inspecties en certificaties van de “Kwaliteitsketen Carrefour” — een kwaliteitslabel waarvoor enkel kwaliteits- volle, Belgische producten in aanmerking komen. “Vinçotte beheert, monitort en controleert de database van deze kwaliteitsketen, één van de belangrijkste databases in België”, stelt Dr. Léglise. “Daarnaast situeert onze samenwerking zich op vlak van logistiek in onze winkels, dit wat betreft de regelgeving rond voedselhygiëne en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de controle in de depots, de certificatie van onze leveranciers en de opvolging van de klantentevredenheid. In deze nieuwe activiteit wordt Carrefour bijgestaan door Cynthia Khazaka, Store Supplier & Complaint Handling Supervisor bij Vinçotte: “Ik verifieer op basis van de klantentevredenheid of het systeem goed werkt. Bij problemen, meld ik dit meteen aan de mensen bij Carrefour, zodat zij dit zo snel mogelijk kunnen oplossen.” Maar daar stopt het niet. Carrefour hecht enorm veel belang aan het milieu- en ethische aspect. “De standaarden die ons verzekeren dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid respecteren staan hoog op de agenda bij Carrefour. Kortom, door haar uitgebreide kennis in verschillende domeinen kan Vinçotte ons hier bijstaan in een hele reeks controles, audits en inspecties.”

“Vinçotte heeft een natuurlijke ‘souplesse’; ze zijn er uiterst flexibel, snel en efficiënt.”

- Pascal Léglise,
Quality and Sustainable Development Director bij Carrefour België

Communicatie, de sleutel van een goede samenwerking

Al deze activiteiten op vlak van controle, inspectie en audit worden opgevolgd door Vik Vets, Control Quality Manager bij Carrefour. Uiteraard is bij een dergelijke samenwerking communicatie de onmiskenbare sleutel tot veiligheid én succes. “We hebben maandelijks vergaderingen met Vinçotte om de resultaten te bespreken en de non-conformiteiten te verbeteren”, legt de heer Vets uit. “Er is steeds een snel en efficiënt contact met de mensen bij Vinçotte. Die contacten zijn enorm belangrijk. Daarnaast wordt Vinçotte niet gebruikt als drukkingsmiddel, maar echt ter verbetering van de producten en processen van Carrefour. “Vinçotte moet steeds zorgen voor de juiste en competente persoon voor de job”, stelt Vik Vets. “ Het is voor ons uiterst belangrijk dat de mensen die in onze naam handelen op het terrein een gedegen kennis hebben van de landbouw- en voedingssector. Voor ons is Vinçotte een meetbare, onbetwistbare en neutrale referentie. Enkel zo kunnen we zorgen dat onze ontwikkelde kennis en ervaring erkend wordt en aantonen dat de manier waarop gecontroleerd wordt de correcte is.”

Carrefour Group:

  • Aantal winkels: 9.500 winkels wereldwijd (700 in België)

  • Locaties: aanwezig in 33 landen

  • Aantal werknemers in België: 11.500

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven