14 januari Projecten

Audi Brussels & Vinçotte: bouwen aan een reputatie op vlak van brandveiligheid

Fireforum vzw stelt zich tot doel een efficiënte ‘veiligheidsketen brand’ te bewerkstelligen om de brandveiligheid van personen en goederen te bevorderen. In dit kader werd een nieuw vrijwillig kwaliteitslabel gelanceerd. Audi Brussels was één van de eerste bedrijven die op 21 november 2013 zijn ‘Fireforum Certified Building’ (FCB) certificaat in ontvangst mocht nemen. 

Gebrand op brandveiligheid

Fireforum heeft als doel innovatie op vlak van brandveiligheid te stimuleren. Hierbij houden ze rekening met het feit dat brandbestrijding niet alleen draait rond de constructie van gebouwen, maar ook rond het opvolgen van de opgestelde brandinterventieplannen in geval van brand. Daarom werkte Fireforum vzw, in nauwe samenwerking met een werkgroep van specialisten uit verschillende domeinen, een systeemaudit uit om het brandveiligheidsniveau van een gebouw te beoordelen, dit zowel in de ontwerp-, bouw-, exploitatie- als interventiefase. Vinçotte, dat vanaf het begin mee actief was in deze werkgroep, werd aangesteld als audit- en certificatiebureau. En dat is volgens Kurt Gutshoven, Business Unit Manager Environment, Safety & Sustainability bij Vinçotte, niet verwonderlijk. “Het project ligt helemaal in lijn met onze core business en laat ons toe om onze klanten te helpen met het versterken van hun reputatie en betrouwbaarheid”.

En dat is meteen één van de belangrijkste redenen om als bedrijf te ijveren voor een dergelijk kwaliteitslabel. “Bij Audi Brussels zijn we steeds op zoek naar potentiële verbeteringen”, vertelt Robby Testard, Planning en Coördinatie Brandweer bij Audi Brussels. “Daarom waren we vanaf dag één geïnteresseerd om mee te werken aan de ontwikkeling van dit certificaat en zo ook een stukje mee te bouwen aan de brandveiligheid van alle Belgische bedrijven.” 

“Premium auto’s bouwen is onze kerntaak, maar daarbij staat de veiligheid steeds voorop. En die veiligheid moet ook op een premium niveau staan.”

- Robby Testard,
Planning en Coördinatie Brandweer bij Audi Brussels 

De rol van Vinçotte

Binnen de Fireforum werkgroep werd een standaard eisenlijst opgesteld waaraan een brandveilig gebouw moet voldoen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen gebouwen in oprichting en gebouwen in exploitatie. Aan de hand van deze checklist voert Vinçotte de audits op het terrein uit, waarna het FCB-certificaat wordt uitgereikt voor drie jaar. “We kregen op voorhand een checklist, op basis waarvan we ons konden voorbereiden op de audit”, legt Robby uit. “Vinçotte kwam dan twee dagen bij ons op het terrein langs om alle controle- punten te overlopen en te bespreken. En toegegeven, dat verliep heel positief. We werkten in het verleden al met succes samen met Vinçotte voor een aantal audits in het kader van milieu en dat was nu niet anders.”

Focus op innovatie en een toekomstgericht beleid

Binnen Vinçotte beslist de Certificatiecommissie over het al dan niet toekennen van een certificaat. De audit kan eveneens leiden tot het aanreiken van verbeterpunten. “Aangezien we bij heel wat bedrijven komen, zien we vaak innovatieve oplossingen die ook in andere gebouwen kunnen worden toegepast”, stelt Kurt. “Concreet gaf Vinçotte de aanbeveling om naar de volgende audit toe een specifieke beleidsverklaring op te stellen op vlak van brandpreventie, een goede praktijk die in het kader van FCB ook zal worden gehanteerd naar andere bedrijven toe.” Robby bevestigt: “Wij beschikken intern over een algemene beleidsverklaring op gebied van preventie en arbeidsveiligheid, maar een beleidsverklaring specifiek naar brand toe is in België niet echt wijdverspreid.”

Bij Audi Brussels wordt permanent geïnvesteerd in passieve en actieve brandveiligheid. Zo zetten zij al sinds 2006 grote stappen binnen de fabriek in Vorst om de brandveiligheid van de site te verhogen. Het bedrijf was dan ook vereerd om dit FCB-certificaat in ontvangst te mogen nemen. “Premium auto’s bouwen is onze kerntaak, maar daarbij staat de veiligheid van personeel, bezoekers en burgers in de omgeving van onze site steeds voorop. En die veiligheid moet ook op een premium niveau staan”, besluit Robby. 

“Het project ligt helemaal in lijn met onze core business en laat ons toe om onze klanten te helpen met het versterken van hun reputatie en betrouwbaarheid.” 

- Kurt Gutshoven, 
Business Unit Manager Environment, Safety & Sustainability bij Vinçotte 

Facts & figures Audi Brussels:

  • Oppervlakte: 540.000 m2

  • Aantal medewerkers (2013): 2.548

  • Modellen: Audi A1, Audi A1 Sportback, Audi A1 quattro, Audi S1, Audi S1 Sportback

  • Productie (2013): 120.520 wagens 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven