U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming - Controlatom

Controle MRI-installaties

MRI-installaties zijn een bron van niet-ioniserende elektromagnetische straling. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die elektromagnetische velden een gezondheidsrisico inhouden. De codex over welzijn op het werk bepaalt dat de werkgever die specifieke risico’s moet laten analyseren en controleren.

Als onafhankelijke partner staat Vinçotte in voor de veiligheid van MRI-installaties. Wij keuren ze zowel bij indienststelling als periodiek en analyseren de risico's voor blootstelling aan elektromagnetisch velden, met inbegrip van het statische, magnetische veld. Hierbij hoort ook de controle van de veiligheidscontouren rond de magneet, zoals de 0,5 mT-lijn. Rekening houdend met de hoge gebruiksgraad van MRI-toestellen en het stijgend aantal incidenten met MRI-scanners wereldwijd kan een dergelijke controle in combinatie met specifieke opleidingen voor de werknemers bijdragen tot een veiligere werksituatie.

Meer over controle MRI-installaties:

Afhankelijk van uw specifieke noden kunt u een beroep doen op ons voor verschillende diensten:

 • Een oplevering van de MRI-installatie
  Een gedetailleerde controle van de technische en organisatorische maatregelen voor installaties voor beeldvorming met magnetische resonantie zoals de afbakening van de zones, beveiligingen en signalisatie om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan de aanwezigheid van elektromagnetische velden te verminderen.
 • Blootstellingsmetingen
  Onze experten voeren metingen uit van de blootstellingsniveaus van MRI-installaties (RF en statisch magnetisch veld). Wij controleren ook de conformiteit van de veiligheidscontouren zoals de 0,5 mT-lijn. Dit zijn metingen waarvoor Vinçotte Controlatom is erkend volgens het ministerieel besluit van 14 mei 2018.
 • Adviezen en aanbevelingen
  Wij helpen u bij het uitwerken van een actieplan dat de technische en organisatorische maatregelen bevat om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s te verminderen die verbonden zijn aan de aanwezigheid van elektromagnetische velden.
 • Opleidingen
  Wij geven opleidingen en toolboxmeetings voor werknemers.

Voordelen controle MRI-installaties

Wanneer u zich door Vinçotte laat bijstaan om de veiligheid van uw MRI-installaties te controleren, bieden wij u een volledige dienstverlening waarbij we de mogelijke gevaren detecteren, maar u ook adviseren over maatregelen die u kunt nemen om ze te verhelpen.

 • Oplevering van de MRI-installatie in de vorm van een syntheseverslag waarmee u kunt voldoen aan de Codex over welzijn op het werk.
 • Resultaten van metingen volgens de geldende normen en aanbevelingen.
 • Gerichte aanbevelingen en adviezen ten behoeve van de gebruikers van MRI-installaties om hun veiligheid te garanderen wat de risico’s betreft die verbonden zijn aan de aanwezigheid van elektromagnetische velden.
 • Opleidingen en sensibiliseringscampagnes ten behoeve van de werknemers (toolbox)

Normen en wetgeving

 • 12 juli 1999 - Aanbeveling van de Raad betreffende de beperking van blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden van 0 Hz tot 300 GHz
 • Codex over het welzijn op het werk, boek V, titel 7: elektromagnetische velden

Toepassing controle MRI-installatie

 • beeldvorming door nucleaire magnetische resonantie
 • MRI
 • ziekenhuizen

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons