U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Expertise staalkabels

Bedrijven die zware hefwerktuigen inschakelen, moeten de slijtage-elementen – waaronder staalkabels – driemaandelijks laten keuren. Eén keer per jaar moet ook een uitgebreidere keuring plaatsvinden.

Hoewel deze periodieke keuringen problemen aan het licht kunnen brengen, geven ze u geen gedetailleerde informatie over de slijtage en de vermoeiing van uw staalkabels. Nochtans heeft u net die inzichten nodig om preventieve maatregelen te nemen en zo het risico op ongevallen of productiestoringen te verlagen. Vinçotte biedt u de expertise en de knowhow om de inspectie van uw staalkabels naar een hoger niveau te tillen.

Meer over expertise staalkabels:

Vinçotte is de enige externe dienst voor technische controle (EDTC) die de kennis en de tools in huis heeft om een reeks bijzondere controles uit te voeren op staalkabels. Onze geavanceerde meettechnieken gaan verder dan louter visuele controles. Zo krijgt u een grondig inzicht in alle soorten slijtage die de levensduur en de veiligheid van uw staalkabels bepalen. Wij voeren volgende onderzoeken uit:

 • Magnetisch inductief onderzoek:
  Aan de hand van grote magneten die rond de kabel worden aangebracht, kunnen we zowel zichtbare als onzichtbare defecten detecteren.
 • Breukvlakonderzoek:
  Via een scanningelektronenmicroscoop bepalen we de exacte oorzaken van draadbreuken zodat u gerichte maatregelen kunt nemen.
 • Calculaties op de buigcycli:
  Kranen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld containerkranen, kunnen heel specifieke schade veroorzaken aan de staalkabels. Door deze bewegingen nauwkeurig te analyseren, krijgt u zicht op kwetsbare zones en kunt u indien nodig bepaalde systemen aanpassen. Zo kunt u overschakelen op een beter kabeltype of preventieve vervangingen inplannen.

De unieke knowhow van Vinçotte wordt voortdurend verder uitgebouwd en aangescherpt dankzij een sterk netwerk van onderzoeksverenigingen en universiteiten die zich in de kabelproblematiek verdiepen.

Voordelen expertise staalkabels

Aan de hand van grondige analyses ontvangt u praktische aanbevelingen om terugkerende problemen of abnormale schadegevallen op te lossen. Zo kunt u niet alleen de levensduur van uw staalkabels verlengen, maar ook de veiligheid op uw werkvloer aanzienlijk verhogen.

Met geavanceerde meettechnieken voorspellen onze experten de levensduur van uw staalkabels waardoor u preventieve vervangingen kunt inplannen. Zo vermijdt u productiestilstand en omzetverlies.

Normen en wetgeving

 • Volgens artikel 280 van het Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB) moeten zware hefwerktuigen gekeurd worden bij de indienststelling.
 • Artikel 281 bepaalt dat de slijtage-elementen – waaronder staalkabels – driemaandelijks moeten gekeurd worden. Jaarlijks dient een uitgebreidere keuring te gebeuren.
 • De ISO 4309-norm beschrijft alle richtlijnen voor de plaatsing, het onderhoud en de inspectie van staalkabels in kranen en takels. Ook alle afkeurcriteria en een leidraad voor de periodieke controles zijn erin opgenomen.

Toepassing expertise staalkabels

 • grote overslagbedrijven (containerterminals, grondstoffenoverslag, veevoederoverslag,…)
 • B2B met productieloopkranen met zware lasten (papierfabrieken, automotive,…)
 • kraanverhuurbedrijven
 • off-shore baggerbedrijven

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons