U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Digitale radiografie en filmdigitalisering

Zijn de materialen, installaties en constructies van essentieel belang in uw sector? Hecht u veel belang aan veiligheid? De wet legt een aantal tests op waarbij men uw materiaal analyseert en fouten opspoort. Een van de testmethoden is de Digitale Radiografie. Een aanverwante techniek is Filmdigitalisering.

Bij digitale radiografie wordt een herbruikbare beeldplaat gebruikt die een coating van lichtgevoelig fosfor heeft. Wanneer ze wordt blootgesteld aan x-stralen of gammastralen verschijnt er een latent beeld op deze plaat, net als op film. Wanneer deze belichte plaat wordt gelezen met de meegeleverde scanner wordt het latente beeld omgezet in een digitaal beeld. Donkere kamers of ontwikkelingsproducten zijn daardoor niet meer nodig.

De gedigitaliseerde beelden (Lmg-bestanden) kunnen op een cd-rom worden gebrand. Deze beelden kunnen worden omgezet in andere bestandsformaten (bmp, jpg, enz.) – met maar weinig kwaliteitsverlies. Dat betekent dat ze kunnen worden bekeken met om het even welke gangbare software. Een geschikte software is beschikbaar om de basisbestanden te bekijken (Lmg). De lichtgevoelige laag van deze platen heeft een uiterst breed dynamisch spectrum. Resultaat: een hoog tolerantieniveau bij het bepalen van de belichtingstijd. De kans op mislukte foto’s wordt daardoor drastisch kleiner.

Dankzij de aanzienlijke belichtingsspeling van de beeldplaten kunnen we met één belichting zelfs een opname maken met extreme variaties in materiaaldikte. Dat is heel wat anders dan de verschillende opnamen met verschillende belichtingstechnieken of bij het gebruik van normale röntgenfilms. De vereiste stralingsdosis is gemiddeld tien keer lager dan bij een normale röntgenfilm. Daarom is een kortere belichtingstijd vereist, dus kunnen meer opnamen worden gemaakt. Er kan ook een lichtere stralingsbron worden gebruikt, wat leidt tot een lagere stralingsbelasting voor de bediener en de omgeving.

Deze controle is essentieel voor uw materialen, installaties en constructies en het kan u tal van voordelen bieden:

  • Vinçotte International heeft dit systeem in een mobiele unit geïntegreerd. Dat betekent dat we beelden ter plaatse kunnen beoordelen, bijvoorbeeld op het bouwterrein;
  • minder uitrusting vereist;
  • de resultaten kunnen ook worden bekeken met een andere software;
  • minder afvalproductie (films en ontwikkelproducten) dan bij klassiek röntgenonderzoek;
  • één belichting met extreme variaties in materiaaldikte;
  • lagere stralingsbelasting dan bij klassiek röntgenonderzoek.

Normen en standaarden

Vinçotte stelt zijn specialisten graag ter beschikking in de industrie en bouwsector.

Enkele toepassingen:

  • Testen van pijpen in dienst (CUI, enz.);
  • controleren van de juiste werking, enz. van afsluiters;
  • inspecteren van betonstructuren (wapening, holtes, scheuren, enz.).

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.