U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

ATEX-certificatie en compliance

Als leverancier of samenbouwer van materiaal dat in een explosiegevaarlijke omgeving wordt gebruikt, heeft u een aantal specifieke verantwoordelijkheden. Afhankelijk van de aard van het materiaal en de categorie waartoe het behoort, is de tussenkomst van een Notified Body vereist.

Ook wanneer er geen wettelijke vereiste is, kunt u zich door Vinçotte laten bijstaan om als Notified Body of derde partij op te treden. Met 'Module G: Eenheidskeuring' spitst Vinçotte zich namelijk specifiek toe op complexe assemblages en custommade-uitrusting waarvoor geen typecertificatie mogelijk is.

Meer over ATEX-certificatie en compliance:

Vinçotte beoordeelt als derde partij op een onafhankelijke manier of uw materiaal of installatie voldoet aan de Europese geharmoniseerde ATEX-richtlijnen.

Wanneer we als Notified Body optreden om te controleren of de ATEX-richtlijnen zijn gerespecteerd, dan maken we gebruik van de procedure 'Module G: Eenheidskeuring'. Hierbij keuren we eerst afzonderlijk ieder onderdeel en vervolgens het geassembleerde geheel. Deze aanpak garandeert ook de veiligheid en de conformiteit van custommade-installaties en kleine series waarvoor we geen beroep kunnen doen op typecertificatie.

De procedure bestaat uit:

 • Een review van het ontwerp: zijn er voldoende beschermingsmaatregelen genomen en zijn deze correct toegepast?
 • Een review van de documentatie: zijn alle nodige en relevante documenten aanwezig en zijn ze compleet en inhoudelijk correct?
 • Een inspectie van de unit: op basis van verschillende onderzoeken zullen we verifiëren of het ontwerp correct werd uitgevoerd.

Vinçotte kan voor deze keuringen rekenen op een stevige equipe van experten uit uiteenlopende vakgebieden waardoor wij ook de meest complexe installatie aan een controle kunnen onderwerpen. Of het nu gaat om de afname van elektrische installaties, het functioneel testen van machines, thermografie of niet-destructief onderzoek, Vinçotte heeft de expertise in huis om de gepaste ATEX-keuring uit te voeren.

Wanneer onze keuring is afgerond, leveren wij een certificaat van overeenstemming (certificate of conformity). Dit kunt u vervolgens gebruiken als wettelijk bewijs van conformiteit of om uw bekommernis om veiligheid en kwaliteit ook in een commerciële context uit te spelen.

Voordelen ATEX-certificatie en compliance

Vinçotte is gemandateerd om als onafhankelijke partij te controleren of uw materiaal conform de Europese ATEX-richtlijnen is en kan bijgevolg ook ATEX-certificaten afleveren.

Omdat technologie altijd evolueert en ook de wetgeving voortdurend verandert, zorgen wij er met ons uitgebreid intern opleidingsprogramma voor dat de kennis van onze experten altijd up-to-date is. Detecteren we een probleem tijdens de controle, dan reiken we ineens ook een oplossing aan.

Normen en wetgeving

 • de vernieuwde ATEX-richtlijn 2014/34/EU
 • EN 1127
 • EN 15198
 • EN 60079-reeks voor elektrische toepassingen
 • EN 13463-reeks voor mechanische toepassingen
 • specifieke normen per toepassing

Toepassing ATEX-certificatie en compliance

 • leveranciers van industriële uitrusting
 • samenbouwers van installaties
 • productiebedrijven in diverse industrieën (chemie/petrochemie, life sciences, voeding, metaal,…)
 • studiebureaus

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons