U bevindt zich in de sector Maakindustrie & Logistiek

Arc flash study - Vlamboogstudie

Een 'arc flash' of een vlamboog is een overslag door de lucht tussen twee geleidende delen die allebei onder evenveel spanning staan. De hitte die hierdoor vrijkomt, doet het koper en het staal in de installatie smelten waardoor het volume van het materiaal toeneemt. Dit zorgt voor het explosieve karakter van de vlamboog.
Onze experten zijn vertrouwd met dit fenomeen en weten hoe u dit kunt voorkomen. Met onze hulp beschermt u uw werknemers tegen de gevaren van 'arc flash'.

Meer over arc flash study:

Hoewel er in Europa geen expliciete verplichting is om een vlamboogstudie uit te voeren, legt de Belgische codex over het welzijn op het werk werkgevers wel op om bedrijfsrisico's te analyseren. Een van die risico's is het vlambooggevaar.

Een veilige elektrische installatie sluit vlambooggevaar niet uit. Ook persoonlijke beschermingsmiddelen en veilige werkmethodes zijn van cruciaal belang. De arc flash study van Vinçotte houdt rekening met al deze factoren en berekent de hoeveelheid vrijgekomen energie, zowel op het niveau van de hoogspanningscabine als van de laagspanningsborden.

Gewapend met de resultaten van onze risicoanalyse stellen wij u een aantal gepaste preventiemaatregelen voor waarmee u een uiterst veilige werkomgeving creëert voor uw personeel.

Voordelen arc flash study

 • We zullen gevaarlijke zones identificeren.
 • We kijken de afschakeltijden en de uitschakelstromen van de elektrische beveiligingen na en stellen ze indien nodig bij.
 • We controleren uw elektrische installaties en geven aan binnen welke periode bepaalde onderdelen moeten vervangen worden om vlambooggevaar te vermijden.
 • We verifiëren welke categorie van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) u nodig heeft en welke veiligheidsmaatregelen u moet nemen om uw werknemers optimaal te beschermen tegen arc flash.
 • We optimaliseren uw werkprocedures door pictogrammen aan te brengen die de juiste werkafstand en de benodigde materialen weergeven.
 • We informeren uw werknemers gericht over zowel de gevaren van arc flash als over de maatregelen die gerespecteerd moeten worden.

Normen en wetgeving

 • AREI
 • KB 4 december 2012 – Minimale veiligheidsvoorschriften van elektrische installaties op arbeidsplaatsen
 • Synergrid C2/112: Technische voorschriften voor aansluiting op het HS-distributienet
 • IEEE std 1584: Guide for Performing Arc-Flash Hazard Calculations
 • NFPA 70E: Standard for Electrical Safety in the Workplace
 • NBN EN 50110-1: Exploitatie van elektrische installaties

Toepassing arc flash study

Alle bedrijven met niet-huishoudelijke installaties die aangedreven worden door een hoogspanningscabine zijn gebaat met een arc flash study.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons