U bevindt zich in de sector Energy & Process Industries

MRT – Magnetic Rope Testing

Van torenhoge kranen die zware lasten hijsen tot kabelbanen die passagiers door adembenemende landschappen vervoeren, kabels spelen een cruciale rol in tal van industrieën. Versleten en beschadigde kabels vormen echter een aanzienlijk veiligheidsrisico, met mogelijk catastrofale gevolgen.

Hoewel visuele inspecties essentieel zijn, missen ze vaak cruciale interne slijtage, waardoor mens en productie kwetsbaar worden voor onverwachte defecten. Dankzij Magnetic Rope Testing (MRT) is er nu een innovatieve oplossing voor betrouwbare en uitgebreide kabelinspectie.

Magnetic Rope Testing (MRT) is een niet-destructieve onderzoekstechniek (NDO) die gebruik maakt van de kracht van magnetisme om interne en externe gebreken in kabels op te sporen. Door de kabelsectie volledig te magnetiseren, creëert MRT een uniform magnetisch veld.

Hoe werkt Magnetic Rope Testing (MRT)?

Principe: MRT is gebaseerd op de principes van magnetische fluxlekkage (MFL). Wanneer een ferromagnetisch materiaal, zoals een draadkabel, wordt gemagnetiseerd, stroomt het magnetische veld langs de lengte van het materiaal. Wanneer er echter een fout (zoals corrosie of een scheur) in het materiaal aanwezig is, lekt het magnetische veld uit het materiaal op de plaats van de fout.

Apparatuur: De MRT-inspectieapparatuur bestaat uit een magnetiserende eenheid, een sensorarray en een gegevensverzamelingssysteem. De magnetiserende eenheid genereert een magnetisch veld dat de kabel magnetiseert. De sonde of sensorarray wordt vervolgens gebruikt om de magnetische fluxlekkage vanaf het oppervlak van de kabel te detecteren.

Inspectieproces: Tijdens de inspectie wordt de magnetiserende eenheid om de kabel geklemd en wordt de kabel gemagnetiseerd. De sonde of sensorarray wordt vervolgens ofwel langs de lengte van de kabel bewogen of de kabel wordt in beweging gebracht door de sensorarray. Veranderingen in het magnetische veld, veroorzaakt door lekkage, worden gedetecteerd.

Gegevensanalyse: De gegevens die zijn verzameld door de sensorarray worden geanalyseerd om eventuele indicaties van fouten of defecten in de kabel te identificeren. Veranderingen in de sterkte of het patroon van het magnetische veld kunnen duiden op de aanwezigheid van defecten zoals corrosie, slijtage of gebroken draden.

Interpretatie: Getrainde inspecteurs interpreteren de gegevens om de ernst en locatie van eventuele gedetecteerde fouten vast te stellen. Deze informatie helpt eigenaren van assets om geïnformeerde beslissingen te nemen over de staat van hun draadkabels en of eventueel onderhoud of vervanging nodig is.


#

Belangrijkste voordelen: #

 • Niet-destructief: MRT maakt inspectie mogelijk zonder de kabel te beschadigen
 • Uitgebreid: In tegenstelling tot een visueel onderzoek detecteert een MRT-onderzoek zowel externe als interne gebreken tegelijkertijd en biedt zo een compleet beeld van de gezondheid van de kabel.
 • Snel en efficiënt: Vergeleken met visuele inspecties biedt MRT snelle tests met minimale onderbreking van de werkzaamheden.
 • Zeer nauwkeurig: Detecteert zelfs kleine anomalieën en biedt een betrouwbare beoordeling van de kabelconditie.

Door verder te kijken dan de oppervlakte, stelt MRT u in staat om potentiële problemen proactief aan te pakken voordat ze escaleren tot catastrofale storingen. Dit vertaalt zich in meer veiligheid, minder stilstand en gemoedsrust voor industrieën die vertrouwen op de betrouwbare prestaties van uw kabels.

De ISO-standaard 4309-2017 - die alle richtlijnen beschrijft voor de installatie, het onderhoud en de inspectie van staalkabels in kranen en takels - beveelt het gebruik van MRT aan als aanvullende inspectie bovenop de wettelijke visuele inspectie voor kritieke installaties.

Als zodanig kan MRT in de praktijk gebeuren tijdens de vereiste visuele inspectie , met het voordeel dat het een grondig onderzoek van kabels biedt en bevindingen valideert door middel van plots en heatmaps.


Case study – De Port of Antwerp-Bruges deed in 2024 een beroep op Vinçotte's diensten om de giekkabels van hun ponton kraan, "Brabo" te controleren.

Port of Antwerp-Bruges wilde een uitgebreid onderzoek van de giekkabels, dat verder ging dan de standaard visuele inspecties. Gezien de hoogte van de kraan, zelfs in de neergelaten stand, moest ons team opereren vanaf een hoogwerker. De kabeldoorsnede varieerde van 82 mm tot 107 mm, moeilijk te controleren met de meeste conventionele inspectieapparatuur.

Dankzij de geavanceerde Magnetic Rope Testing technologie leverden we een grondige inspectie.

Lees er meer over in onze case study (in het Engels)

Wat zijn de voordelen van Magnetic Rope Testing (MRT)?

Focus op veiligheid:

- Het vermogen van MRT om verborgen gebreken te detecteren vermindert het risico op catastrofale kabelstoringen aanzienlijk en beschermt levens, eigendommen en infrastructuur.

- Door potentiële problemen vroegtijdig te identificeren, stelt MRT u in staat deze proactief aan te pakken voordat ze escaleren tot gevaarlijke situaties.

Voorspellend onderhoud:

- MRT maakt voorspellend onderhoud mogelijk, zodat u kabelvervangingen proactief kunt plannen op basis van nauwkeurige gegevens en niet alleen op basis van visuele inspecties.

- Dit voorkomt ongeplande stilstand en dure reparaties als gevolg van plotselinge storingen.


Verhoogde efficiëntie:

- Vergeleken met traditionele methoden biedt MRT snellere en efficiëntere inspecties, waardoor de onderbreking van de werkzaamheden tot een minimum wordt beperkt.

- De betrouwbare gegevens die met MRT worden verkregen, maken langere intervallen tussen vervangingen mogelijk, waardoor de totale inspectietijd en -kosten afnemen.

Conformiteit:

- MRT wordt erkend als een betrouwbare NDO-methode en helpt u te voldoen aan industriële regelgeving en veiligheidsnormen zoals ISO 4309, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw activiteiten voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen.

Door te kiezen voor MRT krijgt u een uitgebreid inzicht in de conditie van uw kabels, waardoor u prioriteit kunt geven aan veiligheid, onderhoudspraktijken kunt optimaliseren en een grotere operationele efficiëntie kunt bereiken.


Voorwaarden om betrouwbare resultaten te garanderen:

- Gecertificeerde technici: Voor nauwkeurige en betrouwbare MRT-resultaten is het cruciaal om gecertificeerde technici in te zetten die de benodigde training en expertise hebben voor het bedienen van de apparatuur en het interpreteren van de gegevens.

- Gegevensinterpretatie: De gegevens die verkregen worden met MRT vereisen een deskundige analyse om de magnetische veldfluctuaties te vertalen in zinvolle inzichten over de toestand van het touw. Ervaren professionals begrijpen de betekenis van verschillende patronen en kunnen de ernst van mogelijke gebreken nauwkeurig beoordelen.

- Aanvullende aanpak: Hoewel MRT uitzonderlijke voordelen biedt, is het belangrijk om te onthouden dat het visuele inspecties aanvult, niet vervangt. De combinatie van beide methoden zorgt voor een uitgebreide beoordeling van de gezondheid van het touw, zodat geen enkel aspect van de conditie onopgemerkt blijft.

Door deze belangrijke punten te begrijpen, kunt u de effectiviteit van MRT maximaliseren en weloverwogen beslissingen nemen met betrekking tot kabelveiligheid en -onderhoud.

Wettelijk kader

Volgens artikel 280 van het Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming (ARAB) moeten zware hijs- en hefwerktuigen worden geïnspecteerd bij ingebruikname.

Artikel 281 stelt dat slijtageonderdelen - waaronder staalkabels - elk kwartaal moeten worden geïnspecteerd.

Deze inspecties moeten visueel worden uitgevoerd volgens de door BELAC goedgekeurde Vinçotte-richtlijn.

ISO-norm 4309-2017 - die alle richtlijnen beschrijft voor de installatie, het onderhoud en de inspectie van staalkabels in kranen en takels - beveelt echter het gebruik van MRT aan als een aanvullende inspectie bovenop de wettelijke visuele inspectie voor kritieke installaties.

MRT (Magnetic Rope Testing) is de ideale oplossing voor de inspectie van

 • Bouwsector: torenkranen, mobiele kranen
 • Mijnbouw & steengroeven: hijssystemen en transportmateriaal
 • Olie & gas: offshore platformen, boorinstallaties, vlammenpijpen
 • Maritiem en scheepvaart: Scheepskranen, lieren Havenkranen
 • Opslag en materiaalbehandeling: Transportband systemen, takels en andere materieelbehandelingsapparatuur in magazijnen en productie-installaties gebruik makend van staalkabels
 • Energiesector: lieren voor windturbines, polaire kranen, turbine takels en liften
 • Infrastructuur: Suspension- en tuibruggen, kabelbanen, skywalks en voetgangersbruggen, skiliften, transmissietorens, achtbanen, reuzenraden, vrijevaltorens, ziplines

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons