U bevindt zich in de sector Energy & Process Industries

Quali-SIL: een stap richting veiligheid en efficiëntie

Waarom Functionele veiligheid?

Functionele veiligheid is belangrijk: veiligheid en efficiëntie staan altijd op het spel.

De mens is sterk. Vooral in het ontwikkelen van nieuwe technologische toepassingen waar we 50 jaar geleden nog niet van gedroomd hadden. Toch komen al deze toepassingen met een risico: een vliegtuig kan crashen, in een raffinaderij dreigt ontploffingsgevaar. Om alles veilig te houden gebruiken we veiligheidsfuncties die de risico’s onder controle houden. Voor elk risico ontwikkelen we een veiligheidsfunctie en het geheel vormt zo een veiligheidssysteem.

Die veiligheidssystemen zijn ontwikkeld om gevaarlijke fouten te voorkomen, of hen te beheersen eenmaal ze voorkomen. Functionele veiligheid helpt ons om een veilig systeem te bouwen, zelfs wanneer het incorrect gebruikt wordt.

SIL gaat verder dan enkel de (petro)chemische industrie

SIL en functionele veiligheid gaan verder dan enkel de (petro)chemische industrie. Functionele veiligheid wordt zowel gebruikt in de procesindustrie als in machineveiligheid, installaties onder druk (zoals ketels) en zelfs in de transportsector (zoals in auto’s en vliegtuigen). Het wordt gebruikt in alle moderne toepassingen waar er risico’s aanwezig zijn.

Welke opleidingen bieden wij aan?

Vanuit de expertise van Vinçotte worden 3 modules gegeven die telkens inspelen op de verantwoordelijkheden, de rollen en de interacties van de persoon met de levenscyclus van de veiligheidsfuncties:

De kandidaten kunnen, na een goedkeuring van hun aanvraag, de cursus volgen om hun competenties en kennis uit te breiden tot een hoog niveau. Daarna nemen ze deel aan het examen om het certificaat « Quali-SIL » te behalen.

De combinatie van de uitgebreide cursus en het examen geeft zekerheid dat de kandidaat voldoende kennis heeft opgedaan om zijn functie met de invloed op de levenscyclus van het veiligheidssysteem uit te voeren, zoals de standaard vraagt.

Wat zijn de voordelen van SIL?

SIL gaat verder dan enkel een risicoanalyse. Het is een (semi-)kwantitatieve manier om een risico niet enkel te analyseren, maar volledig te beheersen. Door meerdere onafhankelijke beschermingslagen te gebruiken onder de vorm van instrumentele veiligheidsfuncties, kom je niet enkel tot een veilig, maar ook een betrouwbaar design.

Waarom Quali-SIL?

Quali-SIL is een kwaliteitssysteem. Niet om hardware en software te certificeren, maar om mensen te certificeren: de backbone van de industrie.

Modules die inspelen op zowel de levenscyclus van de IEC 61511 als de functie van een persoon.

Gemeenschappelijk kwaliteitssysteem, zowel voor Vinçotte als voor de industrie.

Maak indruk op bedrijven van Franse origine

In Frankrijk is SIL al verplicht voor Seveso installaties. Daarom riep het Franse Ineris het certificaat Quali-SIL in het leven. Een label dat uw mensen en contractors na een gedegen opleiding met examen certificeert zodat ze:

- weten waarvoor ze verantwoordelijk zijn;

- weten wat de normen voor veiligheidssystemen zijn;

- kunnen beoordelen of veiligheidssystemen voldoende betrouwbaar zijn en wat er moet gebeuren om de nodige betrouwbaarheidsniveaus te halen;

- dezelfde terminologie gebruiken als de medewerkers of contractors waarmee ze samenwerken.

Wie nu mee op de kar springt, zal dan ook indruk kunnen maken op bedrijven van Franse origine. Bedrijven zoals Total zullen het enorm appreciëren dat toeleveranciers al mee zijn met de beste SIL-vereisten zoals die in Frankrijk in hun hoofdzetel worden toegepast. Het is volgens ons een kwestie van tijd vooraleer deze vereisten ook bij de Belgische dochters geïmplementeerd zullen worden.

In Frankrijk is SIL verplicht voor Seveso installaties. Daarom riep het Franse Ineris het certificaat Quali-SIL in het leven. Bedrijven van Franse origine zoals Total zullen het enorm appreciëren dat toeleveranciers al mee zijn met de beste SIL-vereisten zoals die in Frankrijk in hun hoofdzetel worden toegepast.

SIL gaat verder dan de meeting-room

Niet alle risico's zijn hetzelfde en niet alle veiligheidssystemen zijn even betrouwbaar. Veiligheidsfuncties krijgen een SIL-niveau, de brug tussen de mogelijke gevolgen en een veilige situatie. Helaas wordt het SIL-niveau niet altijd gecommuniceerd naar operators, noch zijn de gevolgen in geval van storing.

Risicoanalyses zoals HAZOP's worden vaak door de ingenieurs uitgevoerd in mooie vergaderruimtes, maar op de site is dat heel anders. SIL vormt de schakel tussen de risicoanalyse in de vergaderruimtes en die op de werkplek. SIL gaat verder dan alleen het ontwerp en omvat inbedrijfstelling, testen en onderhoud.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Contact

Stel uw vraag meteen aan het gespecialiseerde team binnen uw sector. U kan ons ook telefonisch bereiken via 02/674.57.11

Offerte button 2

Prijs, offerte of info nodig?

Vraag offerte of info aan
Afspraak button 2

Nieuwe afspraak aanvragen?

Maak afspraak
Planning button 2

Bestaande afspraak verplaatsen?

Wijzig afspraak
Customercare button 2

Vragen ivm uw factuur, verslag,..

Verslag, factuur...
Compliment button 2

Tevreden over ons?

Geef een compliment
Klacht button 2

Niet tevreden?

Meld een klacht
Andere button 2

Niet gevonden wat u zocht?

Meld het ons