Brandveiligheid is een essentiële voorwaarde om uw logies te kunnen verhuren. Het Vlaams logiesdecreet verplicht dan ook iedere eigenaar om een brandaudit te laten uitvoeren voordat hij zich kan aanmelden bij Toerisme Vlaanderen.
De toeristische logies worden opgesplitst in kamer- en terreingebonden logies. Voor de kleinschalige kamergebonden logies met maximum 5 kamers of maximum 12 slaapplaatsen heeft Vinçotte als enige een overeenkomst met de Vlaamse overheid om de taak van de brandweer over te nemen voor het uitvoeren van deze controle op de brandveiligheid. Heeft u meer dan 5 slaapkamers of meer dan 12 slaapplaatsen? Dan moet u uw lokale brandweer te contacteren.
Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet van kracht. Wanneer u in Vlaanderen uw logies wil aanbieden op de toeristische markt, dient u te voldoen aan een aantal verplichte basisvoorwaarden. Eén van deze voorwaarden is dat uw logies voldoet aan een aantal specifieke brandveiligheidsnormen.
Deze verplichting geldt voor iedere occasionele of professionele aanbieder die in het Vlaams Gewest een verblijfsmogelijkheid tegen betaling ter beschikking stelt. Accomodaties voor jeugdbewegingskampen of tijdelijke evenementencampings vallen niet onder deze verplichting.
Heeft u nog specifieke vragen over het toepassingsgebied of de aanmeldingsprocedure? Contacteer dan Toerisme Vlaanderen. Vinçotte voert enkel de technische controles uit.
De specifieke brandveiligheidsnormen voor kleinschalige kamergebonden toeristische logies (maximum 5 kamers en maximum 12 slaapplaatsen) staan beschreven in bijlage 2 van het logiesdecreet.
Heeft u nog technische vragen over de brandveiligheid van uw toeristisch logies? Neem dan zeker een kijkje op de site van Toerisme Vlaanderen – Brandveiligheid. De “FAQ over bijlage 2” kan u zeker verder helpen.
De volgende documenten die de evacuatie in geval van brand of paniek vergemakkelijken, moeten aanwezig zijn:
Het logboek met de data van de controles, de vaststellingen tijdens de controles, de instructies voor het personeel, de bevestiging van de goede werking van de autonome branddetectoren, de goede staat van de brandblusmiddelen en de goede staat van de trappen en evacuatieladder(s).
De brandbestrijdingsmiddelen moeten tijdens de exploitatie regelmatig worden nagekeken. De data van de controles dient u bij te houden in een logboek
Heeft u nog technische vragen over de brandveiligheid van uw toeristisch logies? Neem dan zeker een kijkje op de site van Toerisme Vlaanderen – Brandveiligheid. De “FAQ over bijlage 2” kan u zeker verder helpen.
Het door Vinçotte opgemaakte controleverslag vormt de basis voor het brandveiligheidsattest dat ook door ons wordt opgemaakt.
We onderscheiden 4 mogelijke attesten:
Wanneer u beschikt over een brandveiligheidsattest A of A-bis voldoet uw logies aan de specifieke brandveiligheidsvoorschriften. Indien uw logies ook voldoet aan de andere verplichte basisvoorwaarden kunt u het logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en kunt u het beginnen uitbaten.
Indien ter plaatse niet alle noodzakelijke documenten kunnen worden voorgelegd of indien er problemen zouden zijn met onder meer de tweede evacuatieweg, rookdetectoren of brandblussers, dan ontvangt u een brandveiligheidsattest C of kunt u de procedure opschorten. U moet vervolgens de vastgestelde tekortkomingen oplossen of hiervoor een afwijking aanvragen bij de Technische Commissie Brandveiligheid (formulier op site Toerisme Vlaanderen).
Voor de specifieke wetgeving, documenten of extra informatie kunt u terecht bij Toerisme Vlaanderen. Download ook hun brochure 'Logiesdecreet in één oogopslag'.
Voor de aanvraag van uw brandaudit vult u het officiële aanvraagformulier in. U kunt dit aan ons bezorgen via brandattest@vincotte.be.
Vandaag 10 augustus dag op dag 150 jaar geleden kwam de voorlopige “Vereniging voor het toezicht op stoomketels” voor het eerst bijeen.
Meer lezenTijdens de pandemie bleek luchtkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren en CO2-meters zie je plots overal. Het opleidingscentrum van Vinçotte gaat nog een stap verder en heeft als eerste opleidingscentrum in België het Airscan label behaald. Airscan legt zich erop toe de gezondheid, het welzijn en de duurzaamheid van de maatschappij te verbeteren, door het meten en verbeteren van binnenluchtkwaliteit. Omdat een CO2-meter alleen geen garantie, nóch een oplossing biedt voor goede luchtkwaliteit, ontwikkelde Airscan een label dat dit garandeert en ook meetbaar maakt.
Meer lezenBij nieuwe padelvelden is er vooraf akoestisch onderzoek nodig om klachten over geluidsoverlast en lawaaihinder nadien te vermijden.
Meer lezenUpdate juni 2022 - Naar goede gewoonte brengt Vinçotte elk jaar een update uit van alle wettelijk verplichte keuringen en controles. Wil u weten waaraan u moet voldoen? Download dan nu onze unieke controlelijst.
Meer lezenIKO zet volop in om steeds meer gerecycleerd materiaal te verwerken in hun isolatieplaten met behoud van technische eigenschappen om innovatieve en duurzame oplossingen aan te bieden. Om dit te kunnen aantonen nam IKO Vinçotte onder de arm en werd er beslist om te werken volgens de ISO 14021 standaard voor milieulabels en milieuverklaringen.
Met mooie referenties als AZ Zeno in Knokke, AZ Alma in Eeklo, UZ Gent, ZNA Antwerpen, AZ St-Maarten in Mechelen, Vulpia, Armonea... is Vinçotte een vaste waarde in de zorgsector en kon uiteraard niet ontbreken op het Zorg.tech Congres 2022 op 17 juni in de Ghelamco Arena in Gent. Het thema is "Circulair Bouwen" waar ons aanbod met o.a. BIMproof en Digi-Tags perfect bij aansluit
Meer lezenNu de Belgische Mededingingsauthoriteit haar goedkeuring heeft gegeven, is Vinçotte officieel deel van de Kiwa groep.
Meer lezenHet bekendste viaduct van ons land, het Viaduct van Vilvoorde, is na 45 jaar toe aan een grondige renovatie. Met een gemiddelde hoogte van 35 meter, heel wat hoogteverschillen en de grote cirkelboog met een straal van 700 meter, belooft dit een huzarenstuk te worden. Eentje waar we met onze vakkennis en enthousiasme graag aan meewerken!
Meer lezenVanaf begin dit jaar moet er voor alle grote appartementsgebouwen een energieprestatiecertificaat van de gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikbaar zijn.
Meer lezenWilt u een woning, appartement, studio, ... te koop of te huur stellen? Dan moet u verplicht in advertenties (online en offline op affiche, in krantje of zoekertjes, via een makelaar, ...) de energiescore (het EPC-label van A+ tot F) van de wooneenheid vermelden zodat de mogelijke koper of huurder meteen de energiezuinigheid van de woning kent. Bij verkoop mag het EPC niet ouder zijn dan 2019 zelfs als op het EPC staat dat het nog geldig is.
Meer lezen