Brandveiligheid is een essentiële voorwaarde om uw logies te kunnen verhuren. Het Vlaams logiesdecreet verplicht dan ook iedere eigenaar om een brandaudit te laten uitvoeren voor een brandveiligheidsattest " het brandattest " voordat hij zich kan aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. De toeristische logies worden opgesplitst in kamer- en terreingebonden logies.
Voor de kleinschalige kamergebonden logies en jeugdverblijven tot en met 3 verhuureenheden én met maximum 9 slaapplaatsen heeft Vinçotte als enige een overeenkomst met de Vlaamse overheid om de taak van de brandweer over te nemen voor het uitvoeren van deze controle op de brandveiligheid en een brandattest af te leveren.
Voor andere situaties verwijzen we u door naar de website van Toerisme Vlaanderen.
Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet van kracht. Wanneer u in Vlaanderen uw logies wil aanbieden op de toeristische markt, dient u te voldoen aan een aantal verplichte basisvoorwaarden. Eén van deze voorwaarden is dat uw logies voldoet aan een aantal specifieke brandveiligheidsnormen.
Deze verplichting geldt voor iedere occasionele of professionele aanbieder die in het Vlaams Gewest een verblijfsmogelijkheid tegen betaling ter beschikking stelt. Accomodaties voor jeugdbewegingskampen of tijdelijke evenementencampings vallen niet onder deze verplichting.
Heeft u nog specifieke vragen over het toepassingsgebied of de aanmeldingsprocedure? Contacteer dan Toerisme Vlaanderen. Vinçotte voert enkel de technische controles uit.
De specifieke brandveiligheidsnormen voor kamergebonden logies en jeugdverblijven tot en met 3 verhuureenheden én met maximum 9 slaapplaatsen staan beschreven in bijlage 2 van het logiesdecreet.
Heeft u nog technische vragen over de brandveiligheid van uw toeristisch logies? Neem dan zeker een kijkje op de site van Toerisme Vlaanderen – Brandveiligheid. De “FAQ over bijlage 2” kan u zeker verder helpen.
De volgende documenten die de evacuatie in geval van brand of paniek vergemakkelijken, moeten aanwezig zijn:
Het logboek met de data van de controles, de vaststellingen tijdens de controles, de instructies voor het personeel, de bevestiging van de goede werking van de autonome branddetectoren, de goede staat van de brandblusmiddelen en de goede staat van de trappen en evacuatieladder(s).
De brandbestrijdingsmiddelen moeten tijdens de exploitatie regelmatig worden nagekeken. De data van de controles dient u bij te houden in een logboek
Heeft u nog technische vragen over de brandveiligheid van uw toeristisch logies? Neem dan zeker een kijkje op de site van Toerisme Vlaanderen – Brandveiligheid. De “FAQ over bijlage 2” kan u zeker verder helpen.
Het door Vinçotte opgemaakte controleverslag vormt de basis voor het brandveiligheidsattest dat ook door ons wordt opgemaakt.
We onderscheiden 4 mogelijke attesten:
Wanneer u beschikt over een brandveiligheidsattest A of A-bis voldoet uw logies aan de specifieke brandveiligheidsvoorschriften. Indien uw logies ook voldoet aan de andere verplichte basisvoorwaarden kunt u het logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en kunt u het beginnen uitbaten.
Indien ter plaatse niet alle noodzakelijke documenten kunnen worden voorgelegd of indien er problemen zouden zijn met onder meer de tweede evacuatieweg, rookdetectoren of brandblussers, dan ontvangt u een brandveiligheidsattest C of kunt u de procedure opschorten. U moet vervolgens de vastgestelde tekortkomingen oplossen of hiervoor een afwijking aanvragen bij de Technische Commissie Brandveiligheid (formulier op site Toerisme Vlaanderen).
Voor de specifieke wetgeving, documenten of extra informatie kunt u terecht bij Toerisme Vlaanderen.
Voor de aanvraag van uw brandaudit vult u het officiële aanvraagformulier in. U kunt dit aan ons bezorgen via brandattest@vincotte.be.
Air Liquide produceert een breed gamma aan gassen voor verschillende industriële sectoren zoals de staalindustrie, de chemische industrie, de voedingsindustrie,...
Meer lezenMet onze training, flexibel op vlak van locatie en tijdstip, bieden we professionals in de sector een cursus aan die een nauwkeurig overzicht geeft van de technische informatie, de vereiste voltages en de eisen voor voorschriften en brandveiligheid.
Meer lezenEr zijn weinig sectoren waar er zoveel audits gebeuren als in de farmaceutische sector, ook zo bij Janssen. Dat zijn zowel interne als externe audits. Eigenlijk lopen er permanent auditors rond op de verschillende sites. Omdat er daarbij vaak keuringsverslagen van assets worden opgevraagd en gepeild wordt naar processen voor het beheren van materiaal besloot Janssen samen met Vinçotte om over te gaan tot het implementeren van Digi-Tags.
Meer lezenVlaanderen streeft naar een asbestveilige omgeving tegen 2040 en er werden verschillende maatregelen genomen om het risico van asbest in gebouwen te beheren of te verwijderen. Sinds 23 november 2022 is daarom het asbestinventarisatieattest (kortweg: asbestattest ) verplicht bij de verkoop van een gebouw van vóór 2001.
Meer lezenGeavanceerde inspectietechnieken en Remote Visual Inspection (RVI) technieken zoals drones en robots generen een groot volume aan data. Om al deze data te visualiseren op één plaats creëerde Vinçotte het Virtual Inspection Administration (ViA) platform. Een digitale toepassing gebaseerd op het Digital Twin principe om de staat van uw cruciale activa te beheren.
Meer lezenStreven naar een duurzame samenleving zit in ons DNA. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ligt zowel in ons hoger doel als in onze dagelijkse activiteiten.
We bieden veel diensten aan op vlak van duurzaamheid. We hebben een team van sectorexperten die uw specifieke duurzaamheidsuitdagingen perfect begrijpen en u kunnen u helpen om duurzamer te produceren, te bouwen, te transporteren, etc. Ontdek deze diensten hier:
Meer lezenHet nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties of kortweg AREI is er met een volledig nieuw hoofdstuk 7.22 over de voeding van elektrische wegvoertuigen.
Regelmatig leiden kabelfouten tot het uitvallen van elektrische installaties, zowel bij bedrijven als particulieren. Een defect in een ondergrondse of bovengrondse hoogspanning- of laagspanningskabel kan een kortsluiting, een breuk of andere storing veroorzaken en een elektrische installatie geheel of gedeeltelijk tot stilstand brengen. Een panne dwingt in sommige gevallen een bedrijf, fabriek of distributienetbeheerder zijn activiteiten stop te zetten. In zo'n situatie moet dringend worden ingegrepen.
Meer lezen