Wienerberger rekent op Vinçotte voor validatie van zijn NRd-tool

Wienerberger, producent van Terca en Desimpel keramische bakstenen, Porotherm snelbouwstenen en Koramic dakpannen, ontwikkelde een online NRd-tool om het verticaal draagvermogen van wanden in metselwerk te berekenen. Dankzij deze toepassing kunnen architecten en ingenieurs op een transparante en interactieve manier de maximaal mogelijke belasting bepalen. De baksteenfabrikant vertrouwde op Vinçotte om de tool te valideren.

Ontwerpberekening van dragend metselwerk #

Dragend metselwerk wordt dagelijks gebruikt bij zowel kleine als grote bouwprojecten. De ontwerpberekeningen van dit materiaal zijn echter niet eenvoudig. In de praktijk worden er daarom vaak vereenvoudigde berekeningsmethoden toegepast. Deze conservatievere methodes zorgen ervoor dat er bij grotere bouwprojecten (met meerdere bouwlagen) soms onnodig overgestapt wordt van dragend metselwerk uit snelbouwsteen naar dragend metselwerk uit kalkzandsteen of een betonskeletstructuur met een hogere weerstand.

Digitale vertaling van Eurocode 6 #

Wienerberger ontwikkelde een nieuwe NRd-tool om het verticale draagvermogen van metselwerk (NRd-waarde) correct te berekenen om ook grotere bouwprojecten in snelbouwsteen te kunnen uitvoeren. Om de berekeningen op een volledige en nauwkeurige manier te doen, wordt hierbij rekening gehouden met vloerplaten, het effect van SonicStrips (akoestische muurstroken), randvoorwaarden, etc. Bovendien gebeuren alle berekeningen volgens Eurocode 6 (EC6). Deze norm is een leidraad voor stabiliteitsingenieurs en beschrijft o.a. hoe het draagvermogen van metselwerkwanden berekend wordt. De grote troef van de tool is transparantie. Alle berekeningen gebeuren stap voor stap en van iedere parameter is een duidelijke omschrijving of formule beschikbaar. Bovendien kan via een persoonlijk profiel elk project opgeslagen worden in een beveiligde ruimte om er nadien aan verder te werken.

Vinçotte geeft de NRd-tool draagkracht #

De toepassing werd ontwikkeld en intern getest door de productmanagers van Wienerberger. Vervolgens werd Vinçotte ingeroepen om ze te controleren. De ingenieur overliep samen met de productmanager alle achterliggende formules en functionaliteiten. Daarnaast werd de rekentool ook getest tijdens enkele testprojecten. Hiervoor kon de Vinçotte-ingenieur een beroep doen op zijn praktijkervaring op de werf. Deze ervaring in combinatie met zijn theoretische achtergrond van ontwerpberekeningen en de kennis van Wienerberger van de EC 6 zorgde voor een vlotte en flexibele samenwerking.

Dankzij Vinçotte hebben architecten, ingenieurs en andere gebruikers van deze toepassing de garantie dat de NRd-tool van Wienerberger door een externe en onafhankelijke partij gevalideerd werd en kunnen ze voortaan een beter doordachte keuze maken over dragend metselwerk.

Wienerberger België maakt deel uit van de internationale Wienerberger groep. Het bedrijf werd in 1819 opgericht in Wenen. De groep is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste baksteenproducenten ter wereld met een sterke positie in de productie van andere keramische bouwproducten, zoals kleidakpannen, kleiklinkers en binnenmuurstenen.

Benieuwd naar de tool?