Vinçotte helpt IKO om de gerecycleerde inhoud van hun isolatieproducten te bewijzen

IKO zet volop in om steeds meer gerecycleerd materiaal te verwerken in hun isolatieplaten met behoud van technische eigenschappen om innovatieve en duurzame oplossingen aan te bieden. Om dit te kunnen aantonen nam IKO Vinçotte onder de arm en werd er beslist om te werken volgens de ISO 14021 standaard voor milieulabels en milieuverklaringen.

IKO staat al meer dan 100 jaar aan de top in de markt en is wereldwijd actief. Naast de productie van bitumen dakbanen produceert IKO ook hoogwaardige isolatieplaten, vloeibare waterdichting en complementaire waterdichtingstoebehoren zoals primers en lijmen.

De isolatieplaten van IKO Insulations worden zowel aangewend in nieuwbouw en renovatieprojecten in de private en publieke sector. De producten worden geplaatst in een brede waaier aan gebouwtoepassingen zoals daken, muren en vloeren.

Isolatie zelf is al noodzakelijk onze gebouwen duurzamer te maken maar ook bij de productie van een isolatieplaat wordt duurzaamheid almaar belangrijker.

In haar ambitie om innovatieve en duurzame oplossingen aan te bieden aan haar klanten zet IKO daarom volop in om steeds meer gerecycleerd materiaal te verwerken in hun isolatieplaten, met name in de facer of in het PIR-schuim. Uiteraard dient de toepassing van recyclaat in het isolatieproduct te geschieden met het behoud van technische eigenschappen. Dit is geen evidentie, daarom komt er heel wat onderzoek en studiewerk bij kijken.

Steeds meer overheden en bedrijven voeren bovendien regelgeving in om producenten van bouwmaterialen te stimuleren hun productie te vergroenen. Om dit te kunnen aantonen nam IKO Vinçotte onder de arm.

Samen werd er beslist om te werken volgens de ISO 14021 standaard voor milieulabels en milieuverklaringen.

Vinçotte schreef voor IKO een protocol uit dat oplijst wat moet worden gedaan om de gerecycleerde inhoud van hun producten te garanderen. Hoe wordt de productie opgevolgd, hoe wordt er gemeten, welke data worden bijgehouden en welke kwaliteitsprocedures zijn er ingevoerd? En niet onbelangrijk, hoe moet er over deze milieuclaim worden gecommuniceerd.

De certificatie wordt uitgevoerd in fases naarmate IKO meer en meer producten toevoegt aan haar gamma van isolatieplaten met gerecycleerde inhoud. In elk geval wordt er jaarlijks een opvolgingsaudit uitgevoerd en controleert Vinçotte alle gegevens.

Christoph Desmet, European Product Manager Insulations bij IKO vertelt: “Het team van Vinçotte heeft echt tijd geïnvesteerd om alles grondig te analyseren en ons te begeleiden. Ze waren heel proactief en flexibel en telkens we een vraag hadden werd er heel snel gereageerd”

Evert Vermaut, teamleader bij Vinçotte: “Het is fantastisch aan dergelijke projecten te kunnen meewerken. Het gebruik van gerecycleerde materialen in producten, stimuleert de circulaire economie en dat is net wat we nodig hebben om de enorme milieu-uitdaging aan te gaan. Bovendien hebben we bij Vinçotte ook als doelstelling om bedrijven te helpen groene claims echt hard te maken en greenwashing tegen te gaan.“

Laat je valideren

Wil je net als IKO onomstotelijk bewijs van je groene claims? Contacteer onze specialisten.

Meer info