23 november Projecten

Electrabel & Vinçotte, partners in veiligheid op de werkvloer

U moet een interventie uitvoeren in de kerncentrale van Tihange? U moet er een nieuwe machine installeren? Een onderhoudsopdracht misschien of een keuring? Dan is de kans bijna 100% dat uw eerste halte op dit parcours de opleiding rond veiligheidscultuur is, die Vinçotte en Electrabel samen organiseren. 

Veiligheid garanderen

Alle contractors die de site van Tihange (in alle veiligheid) willen betreden, dienen een opleiding van 4 dagen te volgen rond algemene veiligheid en stralingsbescherming, die door Vinçotte en Controlatom wordt gegeven. Deze opleiding - die financieel gedragen wordt door de contractors zelf - bestaat uit drie dagen theoretische en één dag praktische opleiding op de werfsimulator. Zo worden in Tihange jaarlijks zo’n duizend personen voor de eerste keer opgeleid en vinden elk jaar achthonderd herhalingsopleidingen plaats. Op die manier waarborgen Electrabel en Vinçotte de veiligheid, de zekerheid en de stralingsbescherming, niet alleen van de eigen medewerkers, maar ook van contractors die de Electrabel-werkplek betreden. In de centrale te Doel leidt Vinçotte een soortgelijke missie. Waarom Electrabel hiervoor met Vinçotte in zee gegaan is? “Omdat de trainers bij Vinçotte ook praktische ervaring hebben op de werkvloer kunnen we dus echt zeker zijn van de kwaliteit van hun opleidingspakket”, zegt Didier Tollenaere, verantwoordelijke van het Electrabel-opleidingscentrum in Tihange. “Alle Vinçotte-trainers geven slechts deeltijds opleiding”, bevestigt Pascal Froment, Coördinator opleidingen contractors bij Vinçotte/Controlatom ... “Voor wat de Tihange-site betreft zijn zij voor meer dan de helft van hun tijd actief op het terrein, bij Electrabel zelf of bij andere bedrijven. Zo kunnen zij in hun training de link met de realiteit erg goed leggen.” “Ook het principe van multidisciplinariteit is interessant bij Vinçotte. De trainers hebben niet alleen ervaring in stralingsbescherming, maar ook in klassieke veiligheid zoals elektriciteit, hijs-en hefwerktuigen, enzovoort, wat toelaat een team met hoge toegevoegde waarde samen te stellen.” Dat klopt, de Vinçotte-ingenieurs zijn generalisten met jaren praktijkervaring – en dat in meer dan 130 diensten. “Ze zijn gepassioneerd door veiligheid, die ze continu op een hoger niveau willen brengen.” We kunnen hier naast een grote verantwoordelijkheid dus ook spreken over een doorgedreven plichtsbesef en een ontegensprekelijke passie voor het vak.

Permanente verbetering

De samenwerking verloopt erg vlot en intens. Zo wordt er op regelmatige basis geëvalueerd met de verantwoordelijken van beide partijen en wordt er twee maal per jaar een belangrijk evaluatiemoment ingelast. Enerzijds is er de opvolging met alle trainers erbij, waarbinnen alle positieve en negatieve opmerkingen open op tafel worden gelegd. Anderzijds worden er ook opvolgingsvergaderingen georganiseerd met de verantwoordelijken van Electrabel. Door deze wederzijdse dynamiek worden de opleidingen permanent in vraag gesteld met als doel steeds het hoogste niveau te behalen inzake theorie, praktijk en pedagogie. “Zo hebben we een aantal jaren geleden geïnvesteerd in een werfsimulator, een professioneel nagebouwde werf waar verscheidene realistische scenario’s op kunnen worden weergegeven. Uiteraard heeft dat ook een positieve invloed op onze opleidingen”, volgens Didier Tollenaere. Theorie en praktijk zoveel mogelijk combineren, is hier meer dan ooit de boodschap. 

“Omdat de Vinçotte-trainers ook ervaring hebben op de werkvloer kunnen we echt zeker zijn van de kwaliteit van hun opleidingspakket.”

Meer dan de reglementering

Uiteraard wordt een deel van de reden dat deze doorgedreven opleidingen worden georganiseerd, bepaald door het bestaande wettelijk kader. Na jaren ervaring in de sector begint de samenleving echter steeds meer te beseffen dat het zoveel meer is dan dat. Didier Tollenaere stelt het zo: “Er zijn zoveel boodschappen die enkel op deze manier kunnen worden meegegeven om ongelukken te voorkomen. Maar maak u geen illusies, zelfs zo kunnen we niet elk ongeval vermijden.” Een eerste stap is bewustwording van de risico’s, legt hij uit, een volgende stap is natuurlijk het volgen van de regels om deze risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten. En hier hebben alle individuen een deel van de verantwoordelijkheid in op te nemen. 

Electrabel Tihange

  • Contract: 5 jaar (+ 5 )

  • Aantal trainers: 16

  • Aantal deelnemers/jaar: 1800 (waaronder 800 herhalings-opleidingen)

  • Aantal deelnemers/opleiding: maximaal 12 tot 16 personen

  • Aantal contractorfirma’s die opleidingen volgen: 300

  • Aantal trainerdagen/opleiding: 7 dagen (basisopleiding) 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven