Cobots, leer er alles over in onze nieuwste whitepaper!

Sinds 2016 worden cobots of “collaborative robots” door bijna alle grote traditionele robotbouwers gemaakt en verkocht als aanvulling op de bekende industriële robots. Door hun flexibiliteit, lagere aanschafprijs en veiligheid gaan ze een belangrijke rol spelen in het productieproces. Cobots zijn zoals andere robots onderworpen aan de Machinerichtlijn 2006/42/EC. Elke werkgever die cobots invoert, is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid” van zijn werknemers en hierbij gelden de voorschriften voor het gebruik van arbeidsmiddelen in de CODEX - Boek IV - Titel 2, het ARAB en het AREI.

Om u wegwijs te maken doorheen alle voorschriften maar ook inzicht te geven in de technische aspecten die achter deze nieuwe technologie verscholen zitten, de wettelijke aspecten, hoe te implementeren in de bedrijfsstructuur,... hebben we deze whitepaper voor u samengesteld.

Voor wie? #

Bent u een fabrikant van cobots of bent u van plan cobots in te voeren in uw productieproces, download dan zeker deze whitepaper.

Onderwerpen #

Onderwerpen zijn o.a. de toepassingsgebieden Pick and place, Machine tending, Packaging and palletizing, Process tasks, Finishing tasks en Quality inspection cameras. We behandelen de veilige en nauwe samenwerking met de mens, het wettelijk kader, de normen die van toepassing zijn, enz.

Veel voorkomende fouten bij implementatie van cobots #

Cobots zijn veilig, werken nauw samen met de mens, zijn makkelijk te programmeren en op te zetten en kosten relatief weinig. Niets dan voordelen maar toch zijn er twee veel voorkomende fouten die gemaakt worden als er een cobot geïmplementeerd wordt in de bedrijfswereld: er bestaat een misvatting dat cobots altijd veilig zijn en er wordt gedacht dat er geen risicoanalyse nodig is.

Cobots zijn arbeidsmiddelen die conform moeten zijn met alle van toepassing zijnde Europese richtlijnen (CE-markering). Dit betekent echter niet dat een cobot bij indienststelling inherent veilig zal zijn. De cobot is ontworpen voor een bepaalde toepassing die aanleiding kan geven tot bijkomende risico’s. Het gebruik van een andere grijper bijvoorbeeld, kan onveilige situaties creëren waarmee de fabrikant geen rekening heeft gehouden. Een cobot is dus niet inherent veilig.

Met de foute redenering dat een cobot inherent veilig is, wordt de risicoanalyse overgeslagen. Dit is wellicht de belangrijkste stap van het hele proces. Een goed uitgevoerde risico- en taakanalyse is hiervoor dus essentieel, en dit zo vroeg mogelijk in het proces. Zo kan de integrator een cobot leveren die volledig voldoet aan uw eisen, denk hierbij aan:

Bepaling van de limieten van het robotsysteem

  • Snelheid
  • Ruimtelijke grenzen
  • Risico’s ten gevolge van de grijper (las arm, lijmpistool,..)

Bij elke nieuwe opstelling van de cobot moet er dus een risicoanalyse worden uitgevoerd. Hierdoor kan de flexibiliteit wellicht wat in het gedrang komen maar de veiligheid primeert.

Cobot Whitepaper

Cobots veilig in uw productieproces invoeren? Download dan eerst deze whitepaper!

download nu >>>