Waterstofprojecten - Compliancy and conformity studie

Een compliancy and conformity (C&C) studie is een studie om overzichtelijk te maken welke zaken door wie opgeleverd dienen te worden tijdens de engineering en constructie van de site om te voldoen aan de wettelijke eisen bij een nieuwe (greenfield projecten) of een aangepaste installatie (retrofit en brownfield projecten).

Het geeft daarnaast ook inzicht in de wettelijk verplichte indienststellingskeuringen die er nodig zijn en wie deze moet en kan uitvoeren. Er wordt ook genoemd voor welke documenten een vergunningverlenende overheid dient gecontacteerd te worden voor goedkeuring en/of voor consultatie.

Dankzij dit inzicht, wordt het voor de verschillende stakeholders die betrokken zijn bij compliance en conformity (zoals de asset owner, EPC(m), subcontractors, overheid), transparant met wie ze een contractuele verbinding dienen aan te gaan voor welke scope (goedkeuring en/of inspectie) om te voldoen aan de toepasselijke wetgeving.

Bijgevolg is het resultaat van deze oefening altijd klant specifiek en project specifiek.

Belangrijk om de toegevoegde waarde van de uitkomst van deze oefening goed te begrijpen, is het inzicht dat de scope van een lokale wetgeving (zoals bv een elektrische inspectie) wijzigt al naargelang de approach om te voldoen aan de CE wetgeving op samenstel/samenbouw niveau van de installatie.

Gevolg is dus dat het verstandig is om eerst helder te krijgen of het eindproduct als samenstel op de markt wordt gebracht of indien niet, wordt deze direct gebouwd in de installatie on-site.

Gedurende deze oefening, wordt een antwoord geboden op vragen (niet limitatief) zoals:

  • Komt het eindproduct als samenstel met CE op de markt?
  • Zijn er specifieke vereisten van toepassing voor het veilig gebruik van het eindproduct en worden deze meegenomen door de fabrikant in zijn ontwerp?
  • Gaat de fabrikant voor een type goedkeuring of een eenheidsverificatie voor de invulling van zijn conformiteitsprocedure?
  • Indien de samenbouw on site gebeurt, is dit onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant?
  • Wie is verantwoordelijk voor de samenbouw on site van de installatie en onder welke wetgeving zal dit gebeuren? Zijn hierin verschillende opties en zo ja, wat zijn deze dan en wat zijn de voor- en nadelen van mijn keuze?
  • Wie contracteert de 3th party inspector, de asset owner of de contractor, of eventueel een subcontractor?
  • Moet het ontwerp goedgekeurd worden om te voldoen aan de lokale milieuwetgeving of is een goedkeuring door bv een NoBo (indien van toepassing), voldoende?