12 juni Projecten

Vinçotte & traiteur Paulus: Milieubewust ondernemen als middel tot differentiatie

Traiteur Paulus is de eerste traiteur die voor de EMAS registratie ging en deze wist te behalen. EMAS is een tool die de bedrijven toelaat hun prestaties met betrekking tot het ECO-vriendelijk ondernemen te verbeteren en te communiceren. Naast de interne verbeteringen voor het bedrijf brengt de tool ook een commerciële meerwaarde met zich mee.

Pionier in de sector

Traiteur Paulus kan gerust beschouwd worden als een pionier in de sector als het gaat over milieubewustzijn. Verscheidene jaren zijn zij reeds bezig met een resem projecten rond milieu- vriendelijk ondernemen. Deze “ECO-Trai- teur” aanpak zit al sinds jaar en dag ingebakken in hun manier van werken en maakt integraal deel uit van de bedrijfs- cultuur. De aanpak vindt zijn oorsprong in de bekommernis om de kwaliteit van het product. Sinds het ontstaan van Traiteur Paulus staan de hygiëne, de smaak en de voedingswaarde van het geleverde product steeds op de eerste plaats.

Een groeiend besef op Europees niveau

De EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) tool laat bedrijven toe hun prestaties rond eco-management te evalueren, te communiceren en te optimaliseren. Het systeem bestaat al sinds 1995, maar het gebruik ervan werd gelimiteerd tot de industriële sector. Een groeiende besef naar de nood en het belang van dergelijke management systemen zorgde echter voor een kentering. In 2001 introduceerden de Europese beleidsmakers EMAS II. EMAS II stelt in tegenstelling tot zijn voorganger het management systeem open voor zowel private als openbare instanties en dit in al de sectoren. In 2009 zag EMAS III het levenslicht, momenteel is deze versie dé referentie.

Opportuniteiten grijpen

Op initiatief van de provincie Namen organiseert het BEP (Bureau Economique de la Province de Namur) elk jaar een intercommunaal project waarop 5 tot 6 KMO’s uit de provincie zich kunnen inschrijven. Deze vormen dan een werkgroep waar ze door middel van workshops en individuele sessies worden geholpen met het opzetten van een milieu management structuur conform met EMAS. Traiteur Paulus besloot zich in te schrijven omdat ze reeds zeer actief met milieu gerelateerde zaken bezig waren, en dit zodoende als een mooie opportuniteit zagen om dit engagement te bekronen. De EMAS registratie is daarnaast ook een heel eenvoudige manier om de milieu prestaties naar klanten toe aan te tonen. EMAS gaat zodoende fungeren als een tool om jezelf van de concurrentie te onderscheiden. “Er zijn velen die beweren milieuvriendelijk te ondernemen, maar zonder een officiële erkenning maakt je zo’n claim niet sterk.” (Bouchat François, Conseilleur d’entreprise: Département devellopement économique)

Oog voor de KMO

De keuze voor Vinçotte als auditorgaan kwam er op aanraden van het BEP. Deze organisatie werkt al sinds 2008 samen met Vinçotte. Uit de voorgaande ervaringen en de reacties van de bedrijven zijn ze overtuigd van de toegevoegde waarde van Vinçotte. “Bij een audit van Vinçotte stapt de klant niet alleen weg met een rapport en vaststellingen, maar ook met een hele hoop nieuwe ideeën” (Bouchat François, Conseilleur d’entreprise: Département devellopement économique). Verder, heeft Vinçotte in tegenstelling tot de concurrentie ook een sterke focus op de KMO markt. In dit segment heeft Vinçotte doorheen de jaren een sterke reputatie weten op te bouwen. Dankzij deze diversificatie strategie en de uitermate klant- gerichte service is Vinçotte erin geslaagd een leidende positie in te nemen op de Waalse markt, met een marktaandeel van meer dan 80% voor het uitvoeren van EMAS audits.

“Bij een audit van Vinçotte stapt de klant niet alleen weg met een rapport en vaststellingen, maar ook met een hele hoop nieuwe ideeën”

Een echte meerwaarde voor de business

“De audit verliep heel vlot en de auditor wees me op zaken waar ik voordien nooit aan zou hebben kunnen denken.” Vertelt Dhr. Adrien Mertens environ- mental consultant bij Paulus. “Bij Vinçotte proberen we verbeteringen voor te stellen waar de klant echt iets aan heeft. Daarnaast passen we onze aanpak ook steeds aan, aan de grootte en de sector van het bedrijf waar we de audit uitvoeren” (Eddy Bauraing, Lead Auditor QSE, Vinçotte Certification). De Vinçotte auditor geeft, purende op zijn ervaring en deskundigheid, een op maat gemaakt oplossing die een echte meerwaarde creëert voor de business van de klant.

Een tevreden klant is de beste referentie

“Keer op keer kunnen we vaststellen dat de Vinçotte audit een goede audit is, en dat de partijen keer op keer achterblijven met een goed gevoel. Het is daarom dat ook voor de komende werkgroep anno 2014 wij Vinçotte ten stelligste zullen aanraden bij de (nieuwe) deelnemers.” (Bouchat François, Conseilleur d’entreprise: Département du Développement Economique, BEP).

Traiteur Paulus: Facts & Figures

  • Aantal medewerkers: 60

  • Locatie: Ciney, Namur

  • Omzet: 8,25 miljoen

  • Geldigheidsduur EMAS: 20 jaar

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven