Vinçotte.com
Koen Meulemans

Koen Meulemans - Technical Specialist Pipeline Survey

Gepassioneerd door mechanica, studeerde Koen Meulemans in juni 2010 af als Industrieel Ingenieur Elektromechanica aan de Xios Hogeschool (Diepenbeek). Vers op de arbeidsmarkt, solliciteerde hij op vier verschillende plaatsen en Vinçotte kwam als beste werkgever uit de bus. Een jaar en een paar maanden later kijkt hij terug op een prille, maar boeiende carrière als Technical Specialist Pipeline Survey bij Vinçotte.

Grote en kleine uitdagingen

"Door mijn job ben ik veel op de baan. Mijn werkterrein zijn de werven van onze klanten. Ik volg het werk van de aannemers op de voet, want de kwaliteit en het uiteindelijke resultaat van de uitgevoerde werken hangt af van onze inspectie. Op de werf controleer ik voornamelijk alle laswerken en lasnaadvoorbereidingen van de aannemers, alsook de staat van de buizen en/of bochten. Ik baseer mij hiervoor op de norm EN 12732, de Belgische wetgeving en de eventuele specificaties van de klant.

Mijn laatste werf was in Flémalle (regio Luik). Daar hadden we samen met de klant een kantoor waar we onze administratie en rapportage in orde brachten, maar het grootste deel van de tijd zat ik buiten op de werf. Ik rapporteerde dagelijks aan de pipeline coördinator. Afgelopen winter volgde ik nog een kleine werf in Westerlo op: Hier werd een bestaande leiding voor Daf Trucks omgelegd (diameter: DN 100). Mijn meest uitdagende project tot nu toe was VTN2, een grote gasleiding (diameter: DN 1000) tussen Raeren en Opwijk die als doorvoerleiding dient voor het verzekeren van de gastoevoer tussen Rusland en België."

Verantwoordelijkheid, een pluspunt

"De gevolgen van een gaslek kunnen groot zijn. Een ramp zoals in Gellingen zet je wel aan het denken. We worden natuurlijk niet zonder voorkennis naar een werf gestuurd: Ik heb nu zes maanden opleiding achter de rug en ben nog volop aan het bijstuderen. Aan mijn CV kan ik al een cursus Welding Inspector via Vinçotte Academy toevoegen, een opleiding in ultrasoononderzoek, magnetisch onderzoek, en binnenkort ook radiografie en penetrant onderzoek. De verantwoordelijkheid die ik krijg, vind ik een pluspunt. De job geeft ook veel voldoening omdat ik door mijn werk de veiligheid van anderen kan garanderen."