U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming

Personen- en omgevingsdosimetrie

Nucleaire en x-stralen toepassingen bieden veel potentieel voor de medische en industriële sectoren en zijn daarom alom tegenwoordig. De medewerkers in deze sectoren worden echter routinematig blootgesteld aan ioniserende straling die hun gezondheid in het gedrang kan brengen. Toestellen en radioactieve stoffen die straling genereren, worden daarom regelmatig aan een inspectie onderworpen.

Enkel de stralingsbronnen en de beschermingsmiddelen controleren is echter niet voldoende. Om de medewerkers in deze sector optimaal te beschermen, moet ook de hoeveelheid straling die zij oplopen, opgevolgd worden. Personen- en omgevingsdosismeters bepalen daarom de stralingsdosis en garanderen zo de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.

Vinçotte kan u uitstekend helpen bij dit alles. Wij zijn een gecertificeerde instantie die, naast erkende deskundigen in de medische stralingsfysica en fysische controle, ook experts in personeelsdosimetrie ter beschikking heeft. Daarbovenop kan u bij ons ook terecht voor al uw andere noden aangaande stralingsbescherming zoals opleidingen, projecten, incidentbegeleiding, enz.

Wat Vinçotte voor u doet

Vinçotte voert inspecties uit, maar doet veel meer dan dat. Onze oplossingen voor personeelsdosimetrie zijn door het FANC erkend en door BELAC geaccrediteerd volgens ISO 17025. We bieden u onder andere de volgende diensten en technieken aan:

 • Personeelsdosimetrie: Fotonen en beta’s. Onze dosismeters bepalen de blootstelling aan fotonen en beta’s op basis van verschillende meetprincipes: optisch gestimuleerde luminescentie (OSL) en thermoluminescentie (TLD). Naast het meten van de totale Hp(10) lichaamsdosis meten ze ook de Hp(07) oppervlakteblootstelling van specifieke lichaamsdelen(bv. handen, vingers en ogen) en de inhomogene blootstelling van het lichaam, bijvoorbeeld bij het gebruik van een loodschort.
 • Personeelsdosimetrie: Neutronen. Thermoluminescente albedodosismeters meten de totale Hp(10) blootstelling in neutronenvelden.
 • Omgevingsdosimetrie: Onze experts analyseren de risico’s van de werkplek op basis van de resultaten van de dosismeters en bepalen nauwkeurig in welke mate de apparatuur veilig gebruik toelaat.
 • Overleg met deskundigen erkend in fysische controle. Door het FANC erkende deskundigen valideren al onze metingen. Ook wanneer extra duiding van de dosimetrische gegevens nodig blijkt, schakelen we een team van deskundigen in.

U ontvangt periodiek een papieren of digitaal rapport van de resultaten en kunt deze daarnaast via onze beveiligde Dosiclient webapplicatie bekijken. Het opstellen van de jaarlijkse blootstellings- en ontsmettingstabellen is inbegrepen in onze dienstverlening. Ook de gegevensuitwisseling met het Centraal Dosisregister wordt binnenkort geautomatiseerd.

Voor wie

Onze dosimetrie-oplossingen zijn er voor alle organisaties met medewerkers die beroepshalve worden blootgesteld aan ioniserende straling.

Relevante wetgeving en normen

  • Koninklijk Besluit (20 juli 2001) houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling.
  • ISO 17025
   • Koninklijk Besluit (20 juli 2001) houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling.
   • ISO 17025

Ontdek onze services:

 • Personen dosimetrie (fotonen en beta's)
 • Personendosimetrie (neutronen)
 • Omgevingsdosimetrie
 • Overleg met deskundigen erkend in de fysische controle

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
jan 07

Op 24 januari trainen we al onze 1.600 medewerkers in België zowel op klantgerichtheid als op technisch vlak om u en onze 60.000 andere klanten nog beter te kunnen bedienen.

We zijn ervan overtuigd dat deze belangrijke investering in onze mensen Vinçotte helemaal klaar zal maken voor de verdere toekomst in ons en zeker ook in uw belang.

Voor meer informatie kan u terecht bij uw vaste contactpersoon of via onze contactpagina

Meer lezen
nov 28

Op deze pagina hebben we een handig overzicht gemaakt van alle opleidingsmogelijkheden die we aanbieden rond het nieuwe AREI. We bieden zowel open opleidingen aan die u bij ons kan komen volgen, in-house opleidingen die we bij u ter plaatse komen geven als online opleidingen (nieuw in 2020). De opleidingen zijn allemaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vinçotte collega's die het nieuwe AREI geschreven hebben en garanderen u een absolute topopleiding uit eerste hand. Wil u dat u zelf en/of uw medewerkers het nieuwe AREI perfect kennen? Vertrouw dan op onze experten!

Meer lezen
nov 07

Vinçotte is met bijna 150 jaar een van de oudste bedrijven in België. Maar ook wij moeten innoveren in deze snel veranderende tijden. Innoveren om de best mogelijke service te geven aan onze klanten. Ontdek hier onze innovaties.

Meer lezen
okt 16

Vanaf 01/11/19 worden de activiteiten van Vinçotte Controlatom vzw volledig geïntegreerd binnen Vinçotte. Controlatom gaat vanaf dan officieel verder als een business unit van Vinçotte NV.

Meer lezen
okt 04

Agoria lanceert het "Be the change" initiatief om vorm te geven aan de duurzame arbeidsmarkt van morgen en stelt daarbij 4 doelstellingen voorop: upgrading van de skills van alle medewerkers, omscholing van werkenden en werklozen, activering en technology als facilitator. Vinçotte onderschrijft het "Be the change"-charter en gaat het engagement aan om het personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Meer lezen
jul 12

Van bij de start in 1872 liep Vinçotte al voorop in een alsmaar veranderende wereld maar in 2017 werd mogelijk het grootste veranderingsproject binnen de geschiedenis van Vinçotte gestart: de digitalisering van de operaties. Met één doel: onze klanten een nog betere service verlenen dankzij een efficiënte centrale planning en digitale tools waarmee rapporten onmiddellijk worden afgeleverd.

Meer lezen
jun 03

Ga hier naar het CAP-platform: CAP PORTAAL

Welkom bij CAP, het digitale platform van Vinçotte Controlatom waar u makkelijk al onze digitale verslagen kan raadplegen.

Meer lezen
apr 25

Het Koninklijk Besluit van 6 december 2018 bepaalt dat er vanaf 1 januari 2019 een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing zijn. Inrichtingen van klasse II en III hebben nog de tijd tot 31/12/2020 om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn. Ondernemingen betrokken bij het transport van radioactieve stoffen krijgen tijd tot 30/06/2020. We zetten hieronder alle te nemen maatregelen voor u op een rij.

Meer lezen
mrt 12

Elektromagnetische velden zijn overal aanwezig in het dagelijkse leven, ook op de werkvloer. Elk elektrisch apparaat is een bron van niet ioniserende elektromagnetische velden. In bepaalde omstandigheden kunnen deze velden een gezondheidsrisico vormen voor uw medewerkers. De Codex over het Welzijn op het werk verplicht om een specifieke risicoanalyse van elektromagnetisch velden (EMV) uit te voeren. Vinçotte Controlatom heeft als enige in België de erkenning voor het uitvoeren van de nodige metingen op de werkvloer en helpt u zo dit risico’s te beperken.

Meer lezen
nov 14

We moeten het u niet meer zeggen: we riskeren deze winter een stroomtekort. Om een black-out te voorkomen, is de regering immers van plan een afschakelplan te activeren. Maar wat houdt dat in en wat kunt u, als particulier of als onderneming, doen om afschakeling te vermijden en ermee om te gaan?

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven