U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming

Personen- en omgevingsdosimetrie

Nucleaire toepassingen bieden veel potentieel voor de medische en industriële sectoren. De medewerkers in deze sectoren worden echter dagelijks blootgesteld aan ioniserende straling, wat hun gezondheid in het gedrang kan brengen. Toestellen of stoffen die straling genereren, worden daarom regelmatig aan een inspectie onderworpen.

Enkel het materiaal controleren is niet voldoende. Om de medewerkers in de sector optimaal te beschermen, moet bij elk gebruik  ook de hoeveelheid straling waaraan zij onderhevig zijn, gemonitord worden. Personen- en omgevingsdosismeters bepalen daarom de stralingsdosis, en garanderen zo de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.

Bij dit alles kan Vinçotte u uitstekend helpen. Wij zijn een gecertificeerde instantie met erkende deskundigen die alle types controles van ioniserende straling uitvoeren. Bij ons kan u ook terecht voor expertise, bijstand en opleidingen rond stralingsbescherming.

Wat Vinçotte voor u doet

Vinçotte voert inspecties uit, maar doet veel meer dan dat. Onze oplossingen voor dosimetrie zijn door het FANC erkend en geaccrediteerd door BELAC volgens ISO 17025. We bieden u diensten en technieken als:  

  • Personendosimetrie: fotonen en beta’s. Onze dosismeters bepalen de blootstelling aan fotonen en beta’s op basis van verschillende meetprincipes: optisch gestimuleerde luninescentie (OSL) en thermoluminiscente dosimetrie (TLD). Naast het meten van de totale lichaamsdosis  meten ze ook de blootstelling van specifieke lichaamsdelen, zoals handen of ogen, en de inhomogene blootstelling van het lichaam, bijvoorbeeld bij het gebruik van een loodschort. 
  • Personendosimetrie: neutronen. Thermoluminiscente dosismeters meten de blootstelling in neutronenvelden.
  • Omgevingsdosimetrie. Onze experts analyseren de risico’s van de werkplek op basis van de resultaten van de dosismeters en bepalen nauwkeurig in welke mate de apparatuur stralingslimieten respecteert.
  • Overleg met deskundigen erkend in fysische controle. Door het FANC erkende deskundigen valideren  al onze metingen. Ook wanneer extra duiding van de dosimetrische gegevens nodig blijkt, schakelen we een team van deskundigen in. 

U ontvangt periodiek een papieren of digitaal rapport van de resultaten, en kunt deze daarnaast via een beveiligde webapplicatie bekijken. Het opstellen van de jaarlijkse blootstellings- en ontsmettingstabellen is inbegrepen in onze dienstverlening. Ook de gegevensuitwisseling met het Centraal Dosisregister wordt binnenkort geautomatiseerd. 

Voor wie

Onze dosimetrie-oplossingen zijn er voor alle organisaties met medewerkers die beroepshalve worden blootgesteld aan ioniserende straling.

Relevante wetgeving en normen

  • Koninklijk Besluit (20 juli 2001) houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling. 
  • ISO 17025

Ontdek onze services:

  • Personen dosimetrie (fotonen en beta's)
  • Personendosimetrie (neutronen)
  • Omgevingsdosimetrie
  • Overleg met deskundigen erkend in de fysische controle

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
nov. 14

We moeten het u niet meer zeggen: we riskeren deze winter een stroomtekort. Om een black-out te voorkomen, is de regering immers van plan een afschakelplan te activeren. Maar wat houdt dat in en wat kunt u, als particulier of als onderneming, doen om afschakeling te vermijden en ermee om te gaan?

Meer lezen
okt. 15

Sinds de oprichting in 1872 is Vinçotte uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf dat actief is binnen de domeinen veiligheid, milieu, kwaliteit & niet destructief onderzoek. Tijdens de Openbedrijvendag op 7 oktober 2018 kon je:

Meer lezen
feb. 11

Vorige week kwam de redactie van "Alle zaken op een rijtje" opnieuw opnames maken bij Vinçotte. In deze aflevering waren ze te gast bij Olivier Goossens - Directeur Vinçotte Controlatom, Dirk Debusscher - Executive Vice President (Petro) Chemicals & Pharmaceuticals en Jos Windey - Chief Operations Officer.

Meer lezen
nov. 29

Informatie over het AREI en uitvoeringsbesluiten, bescherming tegen elektrische schokken, veiligheidsinstructiekaarten, praktijkdossiers, … U vindt het allemaal terug op de handige website Electrosafe.be.

Meer lezen
nov. 07

150 jaar geleden Marie Curie geboren werd, de moeder van de radioactiviteit? Vandaag worden haar ontdekkingen nog steeds gebruikt, onder meer voor de behandeling van kanker door bestraling. Vinçotte Controlatom zorgt dan weer voor de veiligheid van deze bestralingstoestellen.

Meer lezen
okt. 30

Van 17 oktober tot en met 5 november 2017 kan iedereen zijn mening geven over het energielandschap van de nabije toekomst via een grootschalige enquête.

Meer lezen
okt. 28

Alles onder controle. Vinçotte zorgt voor een veilige vlucht!
Afspraak Antwerp Expo tot en met 12 november 

Meer lezen
okt. 25

Zet u straks het nieuwe jaar goed in? Als het van Vinçotte Academy afhangt wel! Op 1 januari 2018 opent het in Vilvoorde een heus nieuw Technical Training Center.

Meer lezen
okt. 18

Snel en efficiënt vinden wat u zoekt. Meteen bij de juiste persoon terecht kunnen met je vragen. Onmiddellijk correcte informatie ontvangen. Als eerste op de hoogte zijn van de actualiteit in uw business. Wellicht zijn deze 4 zaken ook voor u belangrijk. Ontdek daarom vandaag nog onze nieuw website. Met uw gepersonaliseerde account ...

Meer lezen
sep. 25

Een veilige werkplek creëren vereist een integrale aanpak. Wij helpen u graag in uw zoektocht naar een gepaste opleiding op maat. Met de praktijktrainingen van Vinçotte Academy hebben uw medewerkers en u alles onder controle. Samen zijn we op weg naar een steeds veiligere en meer efficiënte werkplek en samenleving. Interesse in een opleiding?

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven