U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming

Personen- en omgevingsdosimetrie

Nucleaire toepassingen bieden veel potentieel voor de medische en industriële sectoren. De medewerkers in deze sectoren worden echter dagelijks blootgesteld aan ioniserende straling, wat hun gezondheid in het gedrang kan brengen. Toestellen of stoffen die straling genereren, worden daarom regelmatig aan een inspectie onderworpen.

Enkel het materiaal controleren is niet voldoende. Om de medewerkers in de sector optimaal te beschermen, moet bij elk gebruik  ook de hoeveelheid straling waaraan zij onderhevig zijn, gemonitord worden. Personen- en omgevingsdosismeters bepalen daarom de stralingsdosis, en garanderen zo de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.

Bij dit alles kan Vinçotte u uitstekend helpen. Wij zijn een gecertificeerde instantie met erkende deskundigen die alle types controles van ioniserende straling uitvoeren. Bij ons kan u ook terecht voor expertise, bijstand en opleidingen rond stralingsbescherming.

Wat Vinçotte voor u doet

Vinçotte voert inspecties uit, maar doet veel meer dan dat. Onze oplossingen voor dosimetrie zijn door het FANC erkend en geaccrediteerd door BELAC volgens ISO 17025. We bieden u diensten en technieken als:  

  • Personendosimetrie: fotonen en beta’s. Onze dosismeters bepalen de blootstelling aan fotonen en beta’s op basis van verschillende meetprincipes: optisch gestimuleerde luninescentie (OSL) en thermoluminiscente dosimetrie (TLD). Naast het meten van de totale lichaamsdosis  meten ze ook de blootstelling van specifieke lichaamsdelen, zoals handen of ogen, en de inhomogene blootstelling van het lichaam, bijvoorbeeld bij het gebruik van een loodschort. 
  • Personendosimetrie: neutronen. Thermoluminiscente dosismeters meten de blootstelling in neutronenvelden.
  • Omgevingsdosimetrie. Onze experts analyseren de risico’s van de werkplek op basis van de resultaten van de dosismeters en bepalen nauwkeurig in welke mate de apparatuur stralingslimieten respecteert.
  • Overleg met deskundigen erkend in fysische controle. Door het FANC erkende deskundigen valideren  al onze metingen. Ook wanneer extra duiding van de dosimetrische gegevens nodig blijkt, schakelen we een team van deskundigen in. 

U ontvangt periodiek een papieren of digitaal rapport van de resultaten, en kunt deze daarnaast via een beveiligde webapplicatie bekijken. Het opstellen van de jaarlijkse blootstellings- en ontsmettingstabellen is inbegrepen in onze dienstverlening. Ook de gegevensuitwisseling met het Centraal Dosisregister wordt binnenkort geautomatiseerd. 

Voor wie

Onze dosimetrie-oplossingen zijn er voor alle organisaties met medewerkers die beroepshalve worden blootgesteld aan ioniserende straling.

Relevante wetgeving en normen

  • Koninklijk Besluit (20 juli 2001) houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling. 
  • ISO 17025

Ontdek onze services:

  • Personen dosimetrie (fotonen en beta's)
  • Personendosimetrie (neutronen)
  • Omgevingsdosimetrie
  • Overleg met deskundigen erkend in de fysische controle

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
okt 16

Vanaf 01/11/19 worden de activiteiten van Vinçotte Controlatom vzw volledig geïntegreerd binnen Vinçotte. Controlatom gaat vanaf dan officieel verder als een business unit van Vinçotte NV.

Meer lezen
okt 04

Agoria lanceert het "Be the change" initiatief om vorm te geven aan de duurzame arbeidsmarkt van morgen en stelt daarbij 4 doelstellingen voorop: upgrading van de skills van alle medewerkers, omscholing van werkenden en werklozen, activering en technology als facilitator. Vinçotte onderschrijft het "Be the change"-charter en gaat het engagement aan om het personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Meer lezen
jul 12

Van bij de start in 1872 liep Vinçotte al voorop in een alsmaar veranderende wereld maar in 2017 werd mogelijk het grootste veranderingsproject binnen de geschiedenis van Vinçotte gestart: de digitalisering van de operaties. Met één doel: onze klanten een nog betere service verlenen dankzij een efficiënte centrale planning en digitale tools waarmee rapporten onmiddellijk worden afgeleverd.

Meer lezen
jun 03

Welkom bij CAP, het digitale platform van Vinçotte Controlatom waar u makkelijk al onze digitale verslagen kan raadplegen.

Meer lezen
apr 25

Het Koninklijk Besluit van 6 december 2018 bepaalt dat er vanaf 1 januari 2019 een aantal aanpassingen in het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS) van toepassing zijn. Inrichtingen van klasse II en III hebben nog de tijd tot 31/12/2020 om hun interne organisatie hierop af te stemmen zodat ze wettelijk in orde zijn. Ondernemingen betrokken bij het transport van radioactieve stoffen krijgen tijd tot 30/06/2020. We zetten hieronder alle te nemen maatregelen voor u op een rij.

Meer lezen
mrt 12

Elektromagnetische velden zijn overal aanwezig in het dagelijkse leven, ook op de werkvloer. Elk elektrisch apparaat is een bron van niet ioniserende elektromagnetische velden. In bepaalde omstandigheden kunnen deze velden een gezondheidsrisico vormen voor uw medewerkers. De Codex over het Welzijn op het werk verplicht om een specifieke risicoanalyse van elektromagnetisch velden (EMV) uit te voeren. Vinçotte Controlatom heeft als enige in België de erkenning voor het uitvoeren van de nodige metingen op de werkvloer en helpt u zo dit risico’s te beperken.

Meer lezen
nov 14

We moeten het u niet meer zeggen: we riskeren deze winter een stroomtekort. Om een black-out te voorkomen, is de regering immers van plan een afschakelplan te activeren. Maar wat houdt dat in en wat kunt u, als particulier of als onderneming, doen om afschakeling te vermijden en ermee om te gaan?

Meer lezen
okt 15

Sinds de oprichting in 1872 is Vinçotte uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf dat actief is binnen de domeinen veiligheid, milieu, kwaliteit & niet destructief onderzoek. Tijdens de Openbedrijvendag op 7 oktober 2018 kon je:

Meer lezen
feb 11

Vorige week kwam de redactie van "Alle zaken op een rijtje" opnieuw opnames maken bij Vinçotte. In deze aflevering waren ze te gast bij Olivier Goossens - Directeur Vinçotte Controlatom, Dirk Debusscher - Executive Vice President (Petro) Chemicals & Pharmaceuticals en Jos Windey - Chief Operations Officer.

Meer lezen
nov 29

Informatie over het AREI en uitvoeringsbesluiten, bescherming tegen elektrische schokken, veiligheidsinstructiekaarten, praktijkdossiers, … U vindt het allemaal terug op de handige website Electrosafe.be.

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven